Martinova kulajda z Prostřena: Originální recept a naše rady pro perfektní výsledek
25. 3. 2022 Vaření
Kulajda patří mezi klasické polévky české kuchyně. A stejně jako svíčkovou ji každý připravuje trochu jinak, přestože základ by měl být vždycky stejný. Kulajdu, byť v trochu jednodušší verzi, vaří i dnešní soutěžící Martin. Přinášíme jeho recept a naše tipy, jak mít tuhle polévku perfektní!
U Martinova stolu
Ano, kulajda se sice vaří převážně v hlavní houbařské sezoně, klidně ji ale můžete udělat kdykoliv během roku. Do polévky se dávají houby a ty mohou být klidně i sušené, mražené nebo dokonce nakládané. Soutežící Martin z dnešního dílu pořadu to vymyslel ještě jinak. Použil žampiony! A možná je to dobrý nápad! Martin vystudoval střední odborné učiliště potravinářské obor kuchař-číšník, takže je tak trochu "od fochu", i když v oboru teď nepracuje. Martin si pro svůj dnešní díl vybral jídla jednoduchá, nenáročná a dobrá, jak sám říká. Do tohoto výčtu řadí i kulajdu, v níž místo hub povařil žampiony. Výhodou žampionů je, že jsou k dostání celoročně čerstvé. A jak známo, chuť čerstvých surovin máloco překoná.
Mohlo by vás zajímat
Co budete na Martinovu kulajdu potřebovat? Připravte si vaničku žampionů, 1 skleničku kopru, 2–3 brambory, smetanu 12%, 2 vejce, 1 l mléka, hladkou mouku, máslo, sůl a pepř. Postupujte následovně: Na másle orestujte žampiony, zaprášte je hladkou moukou a zalijte mlékem. Zvlášť si dejte vařit brambory a zvlášť uvařte také vejce, poté oloupaná vajíčka a oloupané nebo jen pokrájené brambory přidejte do polévky. Ke konci přidejte kopr a trochu smetany na zjemnění.
Jak na skvělou kulajdu?
Martin se rozhodl pro jednoduchou a rychlou verzi, ale dáváte-li přednost opravdu dokonalé chuti, je potřeba si trochu vyhrnout rukávy. Především je nutno říct, že každé polévce i omáčce prospěje místo vody či mléka vývar, ať už masový nebo zeleninový. Právě vývar dodá polévce základní silnou chuť a vy už pak nebudete mít tolik práce s dochucováním. I když u kulajdy si právě na dochucování dejte pozor. Polévka by měly být slaná, trochu nasládlá a trochu kyselá a všechny tři chutě musejí být v rovnováze. Do polévky také správně patří kromě soli a pepře i bobkový list a nové koření. Zkušení kuchaři ani nešetří koprem. Nejdříve jeho stonky v polévce vyvaří, pak je vyjmou a na dochucení použijí nové čerstvě nasekané snítky. Co se týká hub, použít můžete klasicky hříbky, nebo již zmíněné žampiony, ale v sezoně doporučujeme třeba lišky. S těmi je polévka luxusní!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Židovské brambory či jeruzalémský artyčok: Z topinamburů uděláte skvělou polévku i salát
Vypadají trochu jako brambory a podobají se i… Číst více
Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů
Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby… Číst více
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Jak pěstovat a sklízet topinambury. Jak připravit hlízy, abychom si na nich pochutnali
Topinambury na zahradě Snadno se pěstují a nepotřebují mnoho péče. Vybereme pro ně záhon, na kterém se nebudou příliš rozrůstat a stínit ostatní… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Jak připravit artyčoky? Z velkých poupat získáte sice malá, ale chutná srdíčka
Artyčoky si můžeme jednoduše koupit sterilované a vyzkoušet je v kuchyni. Hodí se do různých salátů, můžeme je nakrájet na pizzu (stejně jako další… Číst více
Jak na kapra bez kostí: Jednoduchým trikem zbavíme kapra kostí a vychutnáme si tak skvělou vánoční večeři bez obav a obírání
Pokud patříte mezi milovníky sladkovodních ryb, jistě u vás nebude kapr na Štědrý den chybět. Nejčastěji se připravuje v základním trojobalu,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 sladkých pokušení s mascarpone. Jak připravit nejlepší krémy a dezerty
Kulajda jako z Prostřena: Víte, jak ji uvařit, aby byla dokonalá? Pomůže malý trik s dochucením!
Časté chyby při vaření kulajdy: Za problémy mohou tvrdé houby, sražená smetana nebo příliš octa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 10 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 14 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 14 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kam se v Praze vypravit za nejlepší zmrzlinou? Otestovali jsme, kde mají největší kopečky i nejzajímavější příchutě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na zákusek Paris Brest z Prostřeno: Originální recept a rady pro božský výsledek