Pečeme s Ivou: Kdo ochutná domácí, sýrem vonící housky, na ty kupované okamžitě a navždy zapomene!
14. 9. 2023 Vaření
Sýrové housky jsou starší, opravdu jednoduchý, ale moc dobrý recept. Těsto je příjemně tvárné, hodí se nejen na housky, ale klidně i na rohlíky, kaiserky či obyčejné bulky. Prostě – jakkoliv tvarované pečivo úžasně voní i chutná sýrem, je křupavé, a zároveň i měkké. To podle toho, jak hodně ho v troubě necháte vypéct.
Když pekařka promluví...
Jak jsem zmínila, tento recept patří k mým nejstarším receptům. I teď, po letech, po něm vždy sáhneme s jistotou a radostí kdykoliv, když chceme upéct sýrem vonící jemné housky nebo rohlíky. Zatím chutnaly úplně všem, snad budou chutnat i u vás doma!
Co budeme na sýrové pečivo potřebovat?
Těsto:
- 270-280 g vody
- 1 lžička cukru
- 40 g oleje
- 80 g strouhaného sýra
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 500 g hladké mouky
- 10-13 g čerstvého droždí
Na potření a posyp:
- vejce
- strouhaný tvrdý sýr
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché – včetně strouhaného sýra, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto, který trvá asi 90 minut.
Ručně nebo robotem: Mouku prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin (včetně strouhaného sýra) a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut.
Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 10-14 kusů, budoucích houstiček. Všechny kousky necháme 5-8 minut odpočinout (těsto začne znovu kynout, změkne, lépe se tvaruje – není už tak „gumové“) a pak už můžeme tvarovat. Je to jedno, kterým způsobem. Jestli upleteme housky z jednoho pramene (jako ty na fotografiích) nebo všem známou klasiku – housky ze třech pramenů?
Drobečky z ošatky
- Housky jsou výborné i samotné, bez ničeho dalšího, ale obvykle je podáváme k obloženému talíři.
- Vyzkoušejte část sýra v těstě vyměnit třeba za strouhanou nivu, pečivo bude zase jinak vonět i chutnat.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den kuchařů
Den všech kuchařů můžete oslavit třeba tím, že zajdete do vyhlášené restaurace či oblíbené hospůdky. Mezinárodní den kuchařů se pojí také s… Číst více
Historie zavařování: Původně se sklenice uzavíraly pytlíkem z vepřového měchýře a na marmelády se lil parafín
Nakládání do soli, octa, medu i oleje, sušení,… Číst více
Pěstování brambor v českých zemích: Připomeňte si s námi, co to je plečkování a k čemu sloužil rozbíječ nebo čert
Jídla z brambor najdete v jídelníčcích napříč… Číst více
Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!
K létu jednoznačně patří osvěžující saláty. Mezi… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Vyhlášený kuchař Miroslav Kalina dělá na Vánoce kapra po Novohradsku, který voní česnekem a na přípravu je snazší
Miroslav Kalina rád vaří z kvalitních surovin a z… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Vepřenky nebo pepřenky? Pro šéfkuchaře Hliněné… Číst více
Stravovací návyky modelky Naomi Campbell: Má seznam zakázaných potravin a v letadle by jídlo nikdy nepozřela, říká její kuchař
Naomi Campbell patří od svých patnácti let mezi… Číst více
Ladislav Špaček radí, jak se zachovat při placení v restauraci: Nedat „dýško“ je neobvyklé, v Americe vyžadují i 18 %, říká expert na etiketu
Návštěva restaurace má být spojena především s… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 13 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 19 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se pletou housky. Video předvede tři jednoduché postupy pro jejich dokonalý vzhled
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty