Holka u plotny radí: Bleskové svatomartinské rohlíčky voní ořechy a rumem. Na stole jsou do hodinky
9. 11. 2023 Vaření
Svatomartinské posvícení je za dveřmi a sladké křehké rohlíčky k němu dozajista patří. Pokud spěcháte nebo si na kynuté pečivo netroufáte, můžete udělat rohlíčky i jinak. Jednoduše, rychle a taky chutně!
Svatomartinské rohlíčky v historii
Jak už jsme psali dříve a jak ví každá zkušená hospodyňka, ke svatému Martinovi, respektive ke svatomartinskému posvícení patří kromě pečené husy svatomartinské rohlíčky. Sladké křehké pečivo má připomínat podkovy bílého koně známého světce, na kterém by podle pověstí měl svatý Martin každý rok přinášet první sněhové vločky.
Svatomartinské rohlíčky se dříve dávaly pocestným jako almužna, rozdávaly se i čeládce jako odměna za práci. Tvar měl kromě koňských podkov připomínat i rohy dobytky, o které se služebnictvo staralo.
Tradičně se rohlíčky připravovaly a stále připravují z kynutého těsta. Nadýchané kynuté rohlíčky nedávno na svém facebookovém účtu ukázala třeba moderátorka Laďka Něrgešová. O rohlíčcích z nekynutého těsta jsme pro změnu psali nedávno zde. Dnes ale máme nabídku rohlíčků, které zvládne i naprostý začátečník, nebo ten, kdo chce něco upéct rychle a spěchá.
Rohlíčky z listového těsta jsou neskutečně rychlé na přípravu, s vláčnou ořechovou náplní provoněnou vanilkou a rumem pak chutnají fantasticky. Tak honí-li vás čas a mlsná, určitě je vyzkoušejte.
Mohlo by vás zajímat
Bleskové svatomartinské rohlíčky
Na rohlíčky budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, trochu skořice a vanilky, 100 ml horkého mléka, cukr a rum dle potřeby.
Jak na to? Listové těsto nakrájejte na trojúhelníky. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Mleté ořechy přelijte vroucím mlékem, přidejte dle chuti cukr a trochu skořice a vanilky. Nádivku dochuťte rumem tak, aby byla stále dostatečně hustá.
Podle potřeby ji lze naředit trochou mléka, nebo zahustit strouhanými piškoty či ořechy.
Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte je. Trojúhelníky těsta naplňte nádivkou a zaviňte jako rohlíčky. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pokud chcete, posypte plátky mandlí. Pečte zprudka v rozehřáté troubě, dokud rohlíčky nezezlátnou.
Hotové nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Židovské brambory či jeruzalémský artyčok: Z topinamburů uděláte skvělou polévku i salát
Vypadají trochu jako brambory a podobají se i… Číst více
Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů
Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby… Číst více
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Jak pěstovat a sklízet topinambury. Jak připravit hlízy, abychom si na nich pochutnali
Topinambury na zahradě Snadno se pěstují a nepotřebují mnoho péče. Vybereme pro ně záhon, na kterém se nebudou příliš rozrůstat a stínit ostatní… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Jak připravit artyčoky? Z velkých poupat získáte sice malá, ale chutná srdíčka
Artyčoky si můžeme jednoduše koupit sterilované a vyzkoušet je v kuchyni. Hodí se do různých salátů, můžeme je nakrájet na pizzu (stejně jako další… Číst více
Jak na kapra bez kostí: Jednoduchým trikem zbavíme kapra kostí a vychutnáme si tak skvělou vánoční večeři bez obav a obírání
Pokud patříte mezi milovníky sladkovodních ryb, jistě u vás nebude kapr na Štědrý den chybět. Nejčastěji se připravuje v základním trojobalu,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 10 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 14 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 14 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Jan Punčochář je k nepoznání! Nám prozradil, jak zhubnul: Dávám tělu šoky z mnoha stran, svěřil se
Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta bez kynutí: S ořechovou náplní chutnají výtečně
Dvojctihodné koláčky podle receptu Jiřiny Bohdalové: Voní máslem a povidly a vydrží dlouho vláčné