Houstičky obzvláště vypečené
Nejen vynikající chuť, ale i nádherná vůně, která vám provoní celý byt. To vás ujistí, že se vyplatí si housky péct sami doma. Křupavá houstička ke snídani vám zlepší náladu a celý den bude hned krásnější!
Suroviny pro 12 kusů
12 kusů
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Ještě horké pokropím lehce máslem pro vůni.
Necháme zchladnout a pochutnáváme si, ještě vlažné jsou vynikající.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 9. 2021 11:37
Včera došlo pečivo a nechtělo se mi jít/jet jen pro rohlíky (2,5 km) a tak jsem zadělala na tyto a protože jsem dělal i pomazánky, tak dnes peču další várku. (mouka: 500g hladká a 100g špaldová). Jen bez posypu, když byly určené k poazánkám.
22. 1. 2018 10:16
Děkuji všem za diskuzi
Soli je dle mého akorát, sypu je i navrch hrubou a bylo by moc, 2 lžičky už jsem taky zkoušela a nee.
Jako každé kynuté pečivo nejlepší čerstvé, to je jasné.
Já peču vždy když nás je hodně, jinak si ty dva rohlíky koupíme čerstvé v samošce
Soli je dle mého akorát, sypu je i navrch hrubou a bylo by moc, 2 lžičky už jsem taky zkoušela a nee.
Jako každé kynuté pečivo nejlepší čerstvé, to je jasné.
Já peču vždy když nás je hodně, jinak si ty dva rohlíky koupíme čerstvé v samošce
21. 1. 2018 15:51
bystrouska: Je to jen o vlastní zkušenosti cestou pokusů a omylů. Používám sušené droždí. S kváskem jsem žádný rozdíl nepozorovala. Už jsem to sem dávala k lepšímu: Je také mažné upéct pečivo jen k okamžité spotřebě a ostatní už umotané dát do ledničky. Pak další den dát jen dokynout a upéct čerstvé. V lednici vydrží a pomalu kyne i tři dny. Déle se začíná roztékat.
21. 1. 2018 13:56
Manina, Cathleen : Děkuji Vám za odpovědi . S těstem se pracovalo dobře, nepřišlo mi tuhé a první den byly housky opravdu výtečné a o to víc jsem byl zklamána druhý den . Pokud budu ještě někdy péct, udělám si z části mouky vody a droždí omládek a určitě přidám trochu tuku a sůl podle Vašich rad . Děkuji. Hezké odpoledne.
21. 1. 2018 13:25
cathleen: Hodně záleží na tuhosti těsta. Z tužího jsou takové i rohlíky, z měkkého se mají zase po upečení a vychládání snahu "zplácnout". To je bohužel o zkušenosti a na dálku se to nedá poradit. I když mám suroviny i jejich váhu vždy stejnou, přesto si začátek zadělávání musím hlídat a někdy nepatrně přidat vodu, jindy mouku. Kolik, to už odhaduji po předchozích zkušenostech.
21. 1. 2018 12:52
bystrouska: odbornice určitě ne, jen amatérský nadšenec
Nemyslím, že by tvrdnutí způsobila kůrka s bílkem, spíš bych přidala tuk - však to níže píše i manina, že jsou díky trochu většímu množství sádla dlouho vláčné. Určitě bych pekla s omládkem, tím snížila i množství droždí na cca 12-15 g - omládek také napomůže delší vláčnosti, pečivo s ním je víc nadýchané...a přidala víc tekutiny (použitá špalda celozrnná víc saje) - nebylo těsto tužší? I volnější, měkčí těsto napomáhá delší trvanlivosti pečiva... Se solí máš pravdu, dávají se 2 % (vzhledem k použité mouce), tzn. tady 12 g a to jsou dvě lžičky.
Pokud bych ale houstičky pekla k okamžité spotřebě a těsto nebylo moc husté, pekla bych klidně podle receptu, pouze s vyšším množstvím množství soli.
Nemyslím, že by tvrdnutí způsobila kůrka s bílkem, spíš bych přidala tuk - však to níže píše i manina, že jsou díky trochu většímu množství sádla dlouho vláčné. Určitě bych pekla s omládkem, tím snížila i množství droždí na cca 12-15 g - omládek také napomůže delší vláčnosti, pečivo s ním je víc nadýchané...a přidala víc tekutiny (použitá špalda celozrnná víc saje) - nebylo těsto tužší? I volnější, měkčí těsto napomáhá delší trvanlivosti pečiva... Se solí máš pravdu, dávají se 2 % (vzhledem k použité mouce), tzn. tady 12 g a to jsou dvě lžičky.
Pokud bych ale houstičky pekla k okamžité spotřebě a těsto nebylo moc husté, pekla bych klidně podle receptu, pouze s vyšším množstvím množství soli.
21. 1. 2018 12:43
bystrouska: Z těsta peču rohlíky každý pátý den. Na půl kila mouky je 1,5 lž. soli akorát. Do těsta přidávám olej, někdy i sádlo. Zadělávám v pekárně. Druhý den jsou ještě bezproblémové, další dny je rozpékám nad topinkovačem buď celé z obou stran, nebo rozkrojené ze strany kůrky, když se něčím mají namazat. Skladuji je po vychladnutí zabalené v igelitovém sáčku, v létě v ledničce. Nedávno jsem měla rohlík z krámu a byl jako když žvýkáte hadr i když byl čerstvý. Pokud vím, tak tady to rychlé tvrdnutí pečiva zatím nikdo nevyřešil.
21. 1. 2018 11:35
Tak jsem houstičky upekla. Byly opravdu krásně vypečené a křupavé, měkkoučké , ale jen první den. Druhý den to bylo jako houžev. Musela jsem je dát rozpéct ,aby byly poživatelné . A také jsou málo slané, jedna kávová lžička na 600g mouky je málo. Pokud máte dost strávníků a housky sníte hned, doporučuji vyzkoušet, jsou vážně dobré . Myslím si, že housky jsou křupavé díky potření bílkům s olejem, a zároveň bílky asi způsobují, že housky jsou druhý den dost tuhé.
Nevím, nejsem tak dobrá pekařka, možná by to dovedla vysvětli Cathleen, ta je na pečení housek a jiného pečiva odbornice a excelentní.
Nevím, nejsem tak dobrá pekařka, možná by to dovedla vysvětli Cathleen, ta je na pečení housek a jiného pečiva odbornice a excelentní.
20. 1. 2018 19:33
Povedly se mi, super. Vláčné i druhý den. Díky moc za recept.
18. 1. 2018 12:03
Ano, je horkovzdušná, ale stejně dobře Ti to půjde i ve staré...ať chutnají
18. 1. 2018 11:47
Olga Urvalkova: Pečes s horkovzduchem ?
18. 1. 2018 11:42
cathleen:Pečivo s máslem to je to nejlepší !
13. 1. 2018 23:20
manina: Je taky vhodné místo sádla HERU"" suprrr
12. 1. 2018 16:31
hospodyne: myslíš do kynutého slaného nedávat máslo? Mám vyzkoušeno, že i s máslem to chutná jako slané pečivo, mám tady i máslové raženky
Buchtoidní pečivo vzniká spíš tím, že těsto zaděláš mlékem a přidáš jedno nebo více vajec
Buchtoidní pečivo vzniká spíš tím, že těsto zaděláš mlékem a přidáš jedno nebo více vajec
12. 1. 2018 16:14
Olga Urvalkova: do takového těsta se máslo nedoporučuje. Chutná to pak jak buchta. Olej nebo sádlo, pro fajnšmekry ptačí.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Právě bylo uvařeno:
Červená řepa "Fajnovka"
bohdana uvařil před 1 hodinou
Šunkofleky
bohdana uvařila před 2 hodinami
Vydatná fazolová polévka s koprem
Kerysha uvařil před 2 hodinami
Podzimní hruškový koláč
Jasek uvařila před 3 hodinami
Domácí sekana se sýrem
Myslivost uvařil před 3 hodinami
Hranolky z máslové dýně
Lenka1980 uvařila před 4 hodinami
Lehký cottage salát
Eva07 uvařila před 4 hodinami
Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Saratice uvařil před 4 hodinami
Španělský ptáček
jana.preislerova@seznam.cz uvařila před 6 hodinami
Ovocný dortík se želatinou
barbora-cz uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jak upect housky máslové houstičky kynuté houstičky slané výborné křupavé kynuté houstičky máslové houstičky recept top recepty housky jak upéct kynuté housky máslové housky výborné kynuté houstičky recept maslové houstičky upéct housky jak upect domaci housticky domácí houstičky co vydrzi dobre jeste druhy den jak upéct houstičky domácí máslové houstičky máslové housky recept kynute housticky housticky z oleje a sadla top recepty křupavé housky čerstvé houstičky
Suroviny: mléko, žloutek, cukr, sůl, droždí, olej, mouka hladká, bílek, olej, mák, tuk
Houstičky obzvláště vypečené
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Wrjv
24 názorů