Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italské lasagne jsou oblíbenou pochoutkou nejen kocoura Garfielda, ale i mnoha z nás. Jsou tvořeny z širokých těstovinových plátů, masové směsi a bešamelové omáčky. Patra se na sebe střídavě navrství a vše se zapeče v troubě.

Často se do směsi přidává také mozzarella, houby nebo zelenina. Lasagne chutnají báječně i druhý den po upečení. Chutě mají čas se lépe spojit a navíc jdou i lépe servírovat. Čerstvé a horké vrstvy po sobě kloužou a tak je téměř nemožné podávat úhlednou porci.

1

Jak mají vypadat lasagne

Lasagne tvoří pláty širokých těstovin, bešamelová omáčka, ragú a parmezán. Ragú je mleté maso dušené v rajčatové omáčce, do kterého lze přidat houby, papriky či třeba cuketu. Bešamelová omáčka je v podstatě mléko zahuštěné jíškou, zjemněné máslem.

2

Z kolika vrstev se skládají lasagne

Vrstvy klademe střídavě na sebe a dáme jich tolik, kolik se jich vejde. Vždy se začíná bešamelovou omáčkou, na kterou dáme plátky lasagní, následuje ragú, parmezán, bešamel a opět lasagne. Takto postupujeme dokud je místo. Poslední vrstvou je bešamel, posypaný parmezánem.

3

Jaké těstoviny patří na lasagne

Těstoviny lasagne jsou velké pláty, které můžete použít buď rovnou tvrdé, jak je zakoupíte, ale můžete je také předvařit. Jak s nimi zacházet najdete napsané na obalu. Lze si také připravit vlastní těstoviny, k jejichž výrobě budeme potřebovat pouze hladkou mouku a vejce.

4

Jak zajistit, aby lasagne nebyly tvrdé

Sušené těstoviny je dobré minutku povařit, lehce tak změknou a budou lépe přijímat tekutinu při zapékání. Na dno pekáčku patří nejprve omáčka a až na ni klademe pláty těstovin. Stejně tak poslední vrstva lasagní musí být řádně zakryta omáčkou. 

5

Jaký sýr patří na lasagne

Mnohdy se setkáváme s recepty, ve kterých jsou uvedeny různé druhy sýrů. Do tradičních lasagní podle italské receptury patří parmezán, ten můžeme nahradit sýrem Gran Moravia, který se vyrábí stejnou metodou.

6

Jak péct lasagne

Lasagne pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut nebo tak dlouho, dokud nám horní vrstva sýra nezhnědne. Po upečení je dobré nechat lasagne trochu zchladnout, aby se nám porce lépe servírovaly.

7

Jak udělat bešamel

Bešamel je světlá omáčka z másla, mouky a mléka. Nejprve si utvoříme jíšku z hladké mouky a másla. Tu následně po částech ředíme mlékem, dokud nezískáme chtěnou konzistenci omáčky. 

8

Jak udělat ragú

Na hlubší pánvi osmažíme mleté maso, které zalijeme směsí loupaných rajčat a rajského protlaku. Můžeme použít i čerstvá rajčata. Podle chuti přidáme houby, cukety nebo papriky. Vše společně, za občasného míchání, dusíme alespoň 90 minut.

9

Jak udělat těstoviny

Na přípravu těstovin budeme potřebovat pouze hladkou mouku a vejce. Ty smícháme dohromady a utvoříme hladké těsto. Pokud máme strojek na těstoviny, těsto jím projedeme nejprve na největší rozměr a postupně ubíráme až na požadovanou tloušťku.

10

Jaké maso na lasagne

Do omáčky použijeme směs hovězího a vepřového mletého masa. Vepřové maso dodá omáčce šťavnatost a hovězí zase výraznou chuť a vůni. Na odlehčení ale můžete maso vynechat a připravit si pouze zeleninové ragú.

Lasagne jsou velmi sytý pokrm, který chutná báječně i následující den. Jejich příprava není těžká, ale spíše časově náročná. Pomoci si můžeme tak, že si předpřipravíme omáčky předem a následující den jen jídlo zkompletujeme a zapečeme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky