Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat jedlou mochyni: Lampionky ukrývají sladkokyselé plody
Zdroj: Freepik - azerbaijan_stockers

Jedlou mochyni neboli mochyni peruánskou pěstujeme u nás jako jednoletou rostlinu, na které vyrůstají drobné lampionky ukrývající plody sladko-kyselé chuti. Tyto kuličky obsahují větší množství vitamínu C a také minerálních látek. Poradíme, jak mochyni pěstovat.

Plody mochyně sbíráme tehdy, když lampiony začínají usychat, plody uvnitř jsou zralé a sytě zbarvené. Ze zralých plodů můžeme připravit kompoty a džemy, nebo je konzumovat čerstvé. Usušené plody se skvěle hodí do čajových směsí

Jak pěstovat jedlou mochyni?

Pěstování této rostliny je velmi nenáročné. Sklizeň provádíme v září. Bobule můžeme uskladnit v suchu a chladu - vydrží ke konzumaci ještě pár měsíců. 

  • Semínka pro pěstování sazeniček je třeba vysévat v únoru nebo březnu. Máme také možnost koupit již předpěstované sazeničky.
  • Do zahrady rostliny vysazujeme až během května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
  • Mochyně mají rády hodně živin, tudíž bychom měli před sázením zeminu vždy prohnojit.
  • Místo vybíráme především na jižní straně, mochyně miluje teplo a sluníčko.
  • V průběhu července a srpna se mochyně rozroste a rozvětví a je třeba ji přivázat k opoře (třeba k bambusové tyčce), případně vyštipovat podobně jako rajčata, aby hlavní kmen zesílil.

Mochyně je velmi nenáročná rostlina k pěstování a její plody pro zpestření jídelníčku za to rozhodně stojí. Stala se jedlá mochyně vaším favoritem? Napište nám vaše zkušenosti do komentáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více