Jak připravit křupavou granolu? Báječně chutná s jogurtem nebo jako zdravé mlsání
Granola je pečená směs z ovesných vloček smíchaná se sušeným ovocem, semínky nebo také ořechy. Nejčastěji po ní sáhneme při snídani a svačině. Báječně chutná s bílým jogurtem nebo také s mlékem.
Pečená granola je velmi rychlá na přípravu a vyjde na pár korun. S domácí granolou máme doma neustále zásobu zdravých snídaní. Výhodou oproti kupovaným granolám je, že do ní přidáme suroviny, které máme nejraději, a připravíme ji bez přidaných látek či zbytečného cukru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit granolu
Na zdravou dobrotu si připravíme tyto suroviny: 250 g ovesných vloček, dále 250 g mix oříšků podle chuti, 100 g strouhaného kokosu, 15 g kakaa, 15 g másla nebo ghí, 65 g pomerančové šťávy, 235 g zralého banánu, 20–40 g sladidla (např. čekankový sirup, med) a špetku skořice.
Na dochucení můžeme přidat lyofilizované či sušené ovoce a hořkou čokoládu.
- Nejprve ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, zatím bez kakaa.
- Dále společně rozmixujeme banány, kakao, tuk a sladidlo se šťávou z pomeranče.
- Rozmixovanou hladkou směs nalijeme do mísy s vločkami a vše důkladně promícháme.
- Granolu rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečicím papírem a dáme péct do trouby, při teplotě 155 °C ji pečeme cca 30 minut. Během pečení granolu několikrát promícháme, aby byla křupavá ze všech stran.
- Upečenou granolu necháme vychladit a poté do ní můžeme vmíchat sušené ovoce a také čokoládu. Hotovou granolu uzavřeme do skleněné nádoby.
Jako zdravé mlsání si můžete připravit také tyto křupavé ovesné sušenky, které dokonale zaženou chuť na sladké. Napište nám, jak se vám povedly.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 16 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 23 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno 8. 6. 2024 08:13
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Franz Kafka byl vegetarián, miloval čočku nakyselo a zelenou špaldu. Každé sousto dvaatřicetkrát žvýkal a zemřel hlady
Jak zpracovat pomeranče. Chutné recepty z oblíbeného ovoce, které podpoří zdraví
Co je lyofilizované ovoce? Toto ovoce sušené mrazem je křupavé a lehké jak pírko
Komentáře