Svérázná norská kuchyně – recepty z drsné severské země
Norové byli vždy lovci a především rybáři, proto i jejich tradiční kuchyně vychází právě z rybolovu. Lososi, sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci nebo slizouni, dokonce i velryby jsou stále hojně využívané. Ryby se tu podávají často solené nebo uzené. Jedí se i krevety a další plody moře. Oblíbená je rovněž zvěřina jako sobi, losi, kachny nebo jiní divocí ptáci. Přesto by ale bylo mylné domnívat se, že se Norové cpou od rána do večera rybami.
Jediné teplé jídlo dne je pro ně totiž večeře, jejíž součástí jsou téměř vždy brambory nebo přílohy z nich vyrobené, třeba knedlíky. Ráno a k obědu si vystačí s obloženým chlebem, který přímo zbožňují. Vedle něj jedí i různé placky, populární a běžný je i tenký křupavý chléb původem ze Švédska – knackebrot.
Norové jsou rovněž velcí milovníci sýrů a platí, že čím „smradlavější“ a vyzrálejší, tím lepší. Nejznámější je Gammelost z kravského mléka, který má nahnědlou barvu a opravdu pronikavé aroma i výraznou plísňovou chuť. Jarlsberg je norskou obdobou Emmentalu, Norvegia je zase podobný Goudě. Geitost je hnědý sýr vyráběný ze směsi kozího a kravského mléka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečená brokolice s bramborami, sýrem a smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Tarhoňa s krevetami, hráškem a sušenými rajčaty
Přidáno před 11 hodinami
Banánové poháry s ořechy
Přidáno před 14 hodinami
Domácí zmrzlina dvou chutí
Přidáno před 17 hodinami
Křupavé hot dogy
Přidáno 27. 5. 2024 08:30
Čočkorýže s cibulkou na slanině
Přidáno 27. 5. 2024 07:56
Přečtěte si Zobrazit více
Mátu nemusíme hledat jenom v Mojitu, připravíme z ní skvělé voňavé pesto i svěží salát se sýrem feta
Pečeme s Ivou: Usmažte si dokonalé mini benátské koblížky, slavné Frittelle di Carnevale!
Jídelní rozmary slavných: Kate Perry dodržuje „pětifaktorovou dietu“, ale ráda si pochutná na této quesadille se šťavnatou náplní