Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční bramborový salát - speciál

Každá rodina má svůj recept na vánoční bramborový salát, který si s láskou předává. Vyzkoušejte tento, který je krásně barevný a plný chutí. Vylepšit jej můžete i tím, že použijete domácí majonézu, která salátu dodá úplně jiný rozměr.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 915 kJ /
3 804 kcal
Bílkoviny96,85 g
Tuky369,19 g
Vláknina7,10 g
Cholesterol 2,06 g
Sodík 6,18 g
Sůl14,93 g
Sacharidy21,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velkého hrnce dáme vařit do vody umyté brambory ve slupce. Brambory by měly být přibližně stejně velké, aby se uvařily všechny stejně do měkka. Vejce uvaříme natvrdo a mrkev doměkka. Krok 2: Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a přes drátěné kolečko protlačíme na hranolky, oloupaná a vychladlá vejce protlačíme také. Uvařené mrkve oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Krok 3: Cibuli nakrájíme velmi najemno, dáme do sítka a spaříme vařící vodou z konvice, čímž ztratí cibule palčivost, ale zůstane příjemně křupavá. Krok 4: Sterilované okurky a kapie taktéž pokrájíme na kostičky. Plátky šunky nakrájíme na krátké nudličky. Do velké mísy dáme nakrájené připravené suroviny, kromě brambor. Krok 5: Přidáme všechnu majonézu, tatarku, nálev z kapie a okurek. Vše dobře promícháme a přidáme nakonec brambory. Přidáme sůl a pepř dle chuti a vše spolu důkladně promícháme.

TIP: Jak připravit domácí majonézu

Zveřejněno 6. 11. 2011

Poznámka autora Colombo65

Salát připravujeme den předem, tak aby se všechny obsažené ingredience a chutě příjemně spojily do druhého dne, kdy bude s láskou servírován, zejména u štědrovečerního stolu, ale i při rodinných oslavách. .

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční bramborový salát - speciál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R5Kq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční bramborový salát - speciál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R5Kq

Marie

Komentáře (31)

Je moc suprový recept na vánoce

Klasika, taky tak děláme, dávám méně okurek, navíc trošku hořčice a hrášek raději spařený mražený - má hezčí barvu ;-)

Po roce jsem se opět podívala na tento recept a zjistila jsem, že některé z vás můj názor vytočil. A přesto znovu říkám: tento salát ani náhodou!!!

Simona Skolakova: Dobře, odpovídám. Existují základní gastronomická pravidla, podle kterých se do PŘÍLOHOVÉHO salátu, pokud se podává k masu,nedává uzenina! To je něco jako kdybyste např. před čočkou podávala čočkovou polévku. Kromě toho, já dávám přednost jenoduchosti. V tomto salátu je příliš mnoho ingrediencí. Jako když pejsek s kočičkou pekli dort.
Dáme tam 100 dobrých věcí a dort bude stokrát dobrý. Tady je mnoho lepších jednodušších receptů na salát. Uznávám, že každý má své rodinné tradice, zvyklosti a chutě. Já jsem jenom sdělila svůj názor. Pokud Vás zajímá jaký já dělám štědrovečerní salát, tak je to klasický s majonézou. Brambory, mrkev, celer,místo cibule pórek,steril. okurky,majonéza, sůl,pepř,cukr. Mrkev a kousek celeru (nesmí ho být moc) přidávám jedině uvařené. Nemáme rádi steril. zeleninu, protože není měkká. Pórek místo cibule používám už asi třicet let, od doby, kdy jeden člen rodiny měl zdravotní potíže. Poradil mi to vynikající šéfkuchař,můj šéf. Pórek, na rozdíl od cibule, nezpůsobuje nadýmání. A chuť salátu s pórkem je naprosto vynikající.V tomto mém salátu mi nevadí ani hrášek, ani kukuřice, někdy tam tyto ingredience přidávám. Vařenými vejci zdobím salát až na míse. A pochopitelně kudrnkou, kapií apod. Ze salátů zde uveřejněných mě zaujal salát s rukolou a rajčaty, už jsem jej také vyzkoušela. Také máme rádi lehký salát bez majonézy, jen s olejem, já mu říkám moravský.Ale na Štědrý den jen majonézový. Doufám, že Vás moje odpověď uspokojila. Přeji Vám dobrý a úspěšný rok 2018.:-)

Zobrazit starší odpověď

Dělám podobně a je fakt dokonalí

Tohle tedy ne!:no:

elunda: doufám,že jste nějaký salát vytvořila,jak vidno zde jste si nevybrala;-),tak dejte tip,jaký jste dnes ke štědovečerní večeři podávala,zajímalo by mi to;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Když přidáte nastrouhaný křen,poznáte,že jste nic lepšího nejedli!

Kateřina 20. 11. 2011 10:32
Co Vy mi to děláte Otto;-(.Potřebuju držet dietu a hele co na mě vyskočí při otevření stránek:-D:-p:-*.Další bodík už sviští

Krásně pestrý a chutný salát:-K+10:-p:yes:

Jo, tak tenhle salát bych si dala "z fleku" :-p

Bibinka: Bibi, já si worčestrem dochucuji domácí tatarku - je s ním výborná:yes:

:-8:-8:-8:-K

Hrozně ráda bych ochutnala...:-p:yes: A není to jen bonmot.

No vypadá hezky, teda aspon pro mě, rodinka by mi vyšprtala všechen hrášek a kukuřici, jinak ale pro mě dobrý:yes::yes::yes:

Bibinka::-O:-O i ty, Brute:-O:-?:-? teda..Bibi:-?:-D:-D:yes:
tak to se bude mušet prubnout..to se nenechá nic dělat:-8:-D:yes:

rebeka: Rebí, také dávám do salátu worcester, je to bezvadný dochucení a je lepší fakt:yes:
Jinak Otíku, máš 8.bod:yes:

Tématické fráze:
vánoční bramborovy salat, recept na vánoční bramborový salát, tradiční vánoční bramborový salát, vanocni salat, český bramborový salát, keřkovský rohliček, vynikající bramborový salát, český bramborový salát recept, bramborovy salat vanocni, jak udělat vánoční bramborový salát, tradiční bramborový salát, pošli recept speciál, top recept na vánoční bramborový salát, tradiční český bramborový salát, domaci bramborovy salat, tradiční vánoční bramborový salát videorecept, dobrý vánoční salát, bramborový salát s worčestrem, vánoční bramborový salát recept, bramborový salát jinak

Suroviny:
salám vysočina, tatarská omáčka, majonéza, vejce, hrášek sterilovaný, kukuřice sterilovaná, okurky sterilované, mrkev, cibule, kapie červená, šunka, nálev ze sterilované kapie, lák okurkový, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu