Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý knedlík

Nad párou vařený kynutý nadýchaný knedlík jako od maminky nebo babičky je jako peří a dobře saje omáčku. Recept je určen zkušenějším kuchařkám, které kynuté těsto ovládají.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min Bez doby kynutí těsta

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 049 kJ /
3 836 kcal
Bílkoviny114,98 g
Tuky39,98 g
Vláknina33,36 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 128 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy737,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z trošky vlažného mlieka, cukru a droždia necháme vykysnúť kvások. Krok 2: Medzitým z časti múky, vajca, štipky soli, oleja a mlieka vymiesime cesto. Mlieka toľko, aby cesto bolo redšie, lepšie sa vymieša dohladka. Krok 3: Potom pridáme kvások a striedavo múku s mliekom tak, aby sme dostali hustejšie cesto. Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté. Cesto je najlepšie vymiesiť na robote. Krok 4: Ručne sa cesto tak dobre nikdy nevymiesi. Krok 5: Cesto je dobre vymiesené vtedy, ak sa odlepuje od stien. Krok 6: Necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Krok 7: Potom na pomúčenej doske vytvarujeme z cesta šišky - podlhovasté knedlíky. Krok 8: Nachystáme si veľký kastról s pokrievkou, alebo hrniec a misu tak, aby sme jedným kastrólom zakryli druhý. Krok 9: Dĺžku knedlíka urobíme podľa veľkosti kastróla. Krok 10: Do kastróla nalejeme asi 5 cm vody a dáme na sporák. Krok 11: Keď začne vrieť, čisté plátno (utierku na riad) priviažeme naň špagátom (dobre napnúť). Krok 12: Plameň úplne stíšime, na utierku dáme šišku knedle a zakryjeme pokrievkou alebo druhým hrncom či misou. Skontrolujeme, aby para neunikala príliš von. Krok 13: Knedľu naparujete 20 minút. Krok 14: Po 20 minútach odkryjeme, knedľu vyberieme, zo 2x prepichneme vidličkou, uložíme na doštičku a prikryjeme utierkou. Krok 15: Dáme naparovať ďalšiu knedľu. Krok 16: Knedľu režete na plátky.

TIP: Typy knedlíků, jak je rozlišíme a základní příprava

Zveřejněno 12. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (49)

Electra: Ďakujem, teší ma, že chutí. :-K

Zatím nejlepší knedlík. ;-)

Jsou výborné a chutnají skvěle i samotné,přesně tak jak uvádí autorka<3:-)

Veronika.Hrozna: ;-) To si ma potešila, pozdravujem manžela. ;-)

tejaja: manzel knedliky nerad,dnes dostal 1 kousek a sam si jeste jeden pridal, neuveritelne.:-O

Veronika.Hrozna: Veronika ďakujem, som rada, že ti chutí. ;-)

Jsou naprosto luxusní, teraz som dovarila, obláčik v papuľke ,ku kôprovej omáčke - báseň ! Doporučujem!:yes::-K

Můj první domácí knedlík a výborný :) Moji kluci se mohli utlouct. :-8:yes:

Robaci20: Ďakujem, pozdravujem chlapcov. ;-)

ziji uz 40 let v Nemcích, ale varím stale "ceskoslovensky":-D. Konecne jsem nasla recept na knedlíky, který pouzivala moje maminka :-* pri varení ovocných knedlíku - boruvkové <3, tresnové, merunkoé a svestkové....se strouhaným tvarohem anebo mákem....pohádka :-Q. Tak jsem vcera varila knedlík podle receptu....vynikající, jednoduchý, perfektní!
Dnes ho budu servírovat k segedínu, ohreju ty knedlíky na páre a jsou jak cerstvé...mnam, mnam, mnam!
Dekuji tejaja <3 :-K :yes:

Libuse: Vemi ma teší, že sa vám knedlík vydaril. :-) Prajem dobrú chuť. ;-)

Dnes jsem tyto knedlíky vyzkoušela a musím říct, že lepší jsem opravdu nejedla. Dají se jíst samotné. :yes: Jiné už opravdu dělat nebudu.:-K

Irena R: Ďakujem, teší ma, že vám chutilo. Skutočne tieto knedlíky sa dajú jesť samotné. Pamätám sa ako deti sme boli najedené vďaka knedlíkom ešte pred obedom. U nás na východe sa iné knedlíky nerobia. V obchode dostať tiež len parené z kysnutého cesta, ale nie sú zďaleka takého ako domáce. Ešte raz ďakujem za pekný komentár.;-)

Tyto knedlíky doporučuji :-), výborné jednoduché těsto, dobře se s ním pracuje, dobře kyne. Knedlíky jsou velké, měkké a nesrazí se. Takže :yes::yes:

ja tomu dam tedy jeste sanci, mozna ze voda malo vre...uvidime, drzte mi pesti a dekuji za pomoc :-)

Mishmish77: Nechápem a neviem, čo vám k tomu napísať. :-) Toto je tradičný knedlík u nás a varíme ho nielen v našej rodine, ale aj ostatní pokolenia. A vôbec nerozumiem, ako môže po 20 min v horúcej pare kysnúť. Máš tú vodu vo vriacom stave? Musí pomaly vrieť, aby bol dostatok horúcej pary. Keby si bola bližšie, tak ťa pozvem a urobím názornú ukážku. Ťažko takto na diaľku. :-/

ne ne, je syrovy, dokonce mi zacal po vyndani kynout :-S asi se budu muset vratit k tradicnimu vareni, vse jsem delala, jak pisete v receptu, napnuta uterka na hrnci, priklopim misou, ktera tesni a dam plamen na minimum.

Dobrý den, musím dát za pravdu Mishmish77. Právě mám knedlík nad párou, uplynulo dvacet minut, ale knedlík je svrchu ještě zcela syrový. Je to možné přílišným zeslabením "plamene"? Zespodu vypadá knedlík ok.

Tématické fráze:
kynutý knedlík, kynuty knedlik recept, kynuté knedlíky, knedlik kynuty, kynuté knedlíky recept, domácí kynuty knedlík, recept na kynutý knedlík, kynuta knedla, knedlik recept, recept kynuty knedlik, recept na kynuté knedlíky, knedlik, recept na výborný domácí kynutý knedlík, kynuty knedliky, kysnuty knedlik, knedlíky kynute, recepty kynuty knedlik, kynuté knedle, kysnutá knedla, kynuti knedlik

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, mléko, vejce, sůl, cukr, olej

Přidat fotografie receptu