Kynutý knedlík
Nad párou vařený kynutý nadýchaný knedlík jako od maminky nebo babičky je jako peří a dobře saje omáčku. Recept je určen zkušenějším kuchařkám, které kynuté těsto ovládají.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 049 kJ / 3 836 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,98 g |
Tuky | 39,98 g |
Vláknina | 33,36 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 128 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 737,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z trošky vlažného mlieka, cukru a droždia necháme vykysnúť kvások.
Krok 2: Medzitým z časti múky, vajca, štipky soli, oleja a mlieka vymiesime cesto. Mlieka toľko, aby cesto bolo redšie, lepšie sa vymieša dohladka.
Krok 3: Potom pridáme kvások a striedavo múku s mliekom tak, aby sme dostali hustejšie cesto. Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté. Cesto je najlepšie vymiesiť na robote.
Krok 4: Ručne sa cesto tak dobre nikdy nevymiesi.
Krok 5: Cesto je dobre vymiesené vtedy, ak sa odlepuje od stien.
Krok 6: Necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Krok 7: Potom na pomúčenej doske vytvarujeme z cesta šišky - podlhovasté knedlíky.
Krok 8: Nachystáme si veľký kastról s pokrievkou, alebo hrniec a misu tak, aby sme jedným kastrólom zakryli druhý.
Krok 9: Dĺžku knedlíka urobíme podľa veľkosti kastróla.
Krok 10: Do kastróla nalejeme asi 5 cm vody a dáme na sporák.
Krok 11: Keď začne vrieť, čisté plátno (utierku na riad) priviažeme naň špagátom (dobre napnúť).
Krok 12: Plameň úplne stíšime, na utierku dáme šišku knedle a zakryjeme pokrievkou alebo druhým hrncom či misou. Skontrolujeme, aby para neunikala príliš von.
Krok 13: Knedľu naparujete 20 minút.
Krok 14: Po 20 minútach odkryjeme, knedľu vyberieme, zo 2x prepichneme vidličkou, uložíme na doštičku a prikryjeme utierkou.
Krok 15: Dáme naparovať ďalšiu knedľu.
Krok 16: Knedľu režete na plátky.
Zveřejněno 12. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5z
Moje poznámka
Kynutý knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5z
Nejnovější recepty
Buchta z dýně
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kousky na slanině a kapustičkách
Přidáno před 8 hodinami
Štěpánská vepřová roláda
Přidáno před 20 hodinami
Nadýchané mléčné kynuté houstičky
Přidáno 28. 11. 2024 14:45
Zimní salát s mrkví a ořechy
Přidáno 28. 11. 2024 14:00
Marmeláda z mochyně
Přidáno 28. 11. 2024 11:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Koláčové dobroty od Marcely: Pracny podle bábinky voní kořením a citronovou kůrou. Dokonalé jsou i díky obalení v kakau
Vánoce, Vánoce přicházejí… Připravte se na sváteční stolování
Z jaké mouky upéct linecké cukroví? Jen jedna zajistí, že budou srdíčka či kolečka krásně křehká a jemná
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tarhoňa se slaninou, žampiony a sušenými rajčaty
Lucie1001 před 1 hodinou
Zasněžené staročeské pracny
IVTa1 před 2 hodinami
Lasagne se špenátem
Krize před 5 hodinami
Krůtí sádlo a škvarky
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 5 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
arabam před 6 hodinami
Pikantní kuřecí směs se sušenými rajčaty
wojtek_niepodam před 7 hodinami
Brusinkové pracny
Misad před 7 hodinami
Pomerančové knedlíky z tvarohového těsta
brazdgab@seznam.cz před 9 hodinami
Nejlepší marokánky
Jarka61 před 9 hodinami
Jemné kokosové cukroví
MartinkaM před 11 hodinami
Tématické fráze:
kynutý knedlík,
kynuty knedlik recept,
kynuté knedlíky,
knedlik kynuty,
kynuté knedlíky recept,
domácí kynuty knedlík,
recept na kynutý knedlík,
kynuta knedla,
knedlik recept,
recept kynuty knedlik,
recept na kynuté knedlíky,
knedlik,
recept na výborný domácí kynutý knedlík,
kynuty knedliky,
kysnuty knedlik,
knedlíky kynute,
recepty kynuty knedlik,
kynuté knedle,
kysnutá knedla,
kynuti knedlik
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
mléko,
vejce,
sůl,
cukr,
olej
Komentáře (49)