Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovníky (perníky, perníčky)

Výborné perníčky budou vaší odměnou za práci s přípravou tradičního cukroví popsaného dopodrobna v postupu receptu. Polevy umíchejte přesně podle receptury, budou luxusně vypadat i držet na těstu. Ozdobte roztomilé tvary a pak už jen mlsejte.

Hodnocení receptu je 5,0 (73×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ercicka ercicka

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby chlazení a zdobení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby chlazení a zdobení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 198 kJ /
6 022 kcal
Bílkoviny140,79 g
Tuky119,74 g
Vláknina40,50 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 547 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy1 075,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce musí mít pokojovou teplotu. Uvaříme silnější kávu (stačí 2-3 lžíce) a necháme ji vychladnout. Tuk rozpustíme a také necháme vychladnout. Mouku prosejeme s cukrem, sodou, kakaem a kořením. Krok 2: Ze všech surovin (kromě kávy) uhněteme těsto. Kávu přidáváme podle nutnosti tak, aby těsto nebylo ani velmi husté, ale ani velmi řídké. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie, případně do mikrotenového sáčku a odložíme minimálně do druhého dne na chladné místo. Krok 3: Těsto před zpracováním necháme zahřát na pokojovou teplotu. Pak z něj vyválíme pláty tlusté 3-4 mm (pro menší) a 4-5 mm (pro větší) a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečicím papírem, na který ukládáme vykrojené perníky. Mezi jednotlivými kusy necháme mezeru do 2 cm, protože pečením nabydou. Krok 4: Pečeme při teplotě kolem 180 °C podle trouby a asi 5-15 minut podle velikosti perníků. Upečené perníčky vytáhneme z trouby a potřeme ještě za horka rozšlehaným vajíčkem s trochou vody. Krok 5: Hustá poleva: Nejprve zvážíme bílek. Na 1 ml bílku přidáme 4,25 g práškového cukru (takže na 1 bílek vážící 40 ml spotřebujeme 170 g cukru). Dále přidáme na 1 bílek pár kapek citronové šťávy a lžičku škrobové moučky. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci vyšlehané šlehačky, nesmí odkapávat z vařečky. Pokud by byla řídká, můžeme ji zahustit tím, že ji budeme déle míchat, případně přidáme trochu prosátého cukru. Krok 6: Řídká poleva na polévání: Nejprve zvážíme bílek. Na 1 ml bílku přidáme 3,5 g práškového cukru (takže na 1 bílek vážící 40 ml spotřebujeme 140 g cukru). Dále přidáme na 1 bílek pár kapek citronové šťávy a lžičku škrobové moučky. Polevu mícháme ručně nebo kuchyňským robotem, který má program míchání. Poleva se nesmí šlehat! Mícháme asi 20 minut. Poleva má mít konzistenci asi jako rozpuštěná čokoláda, pokud by byla hustá, můžeme ji zředit přidáním citrónové šťávy.

TIP: Jak vylévat plochy perníčků polevou

Zveřejněno 6. 2. 2009

Poznámka autorky ercicka

Cukor na hustú polevu preosejeme niekoľkokrát na hustom site. Nesmú v ňom zostať krištáliky cukru, pretože tie upchávajú otvor kornútka.

Zemiaková škrobová múčka (Solamyl), nie maizena! pretože maizena nie je biela a zafarbí polevu.

Viacej fotiek najdete na http://www.hobby-origin.net/index.aspx

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovníky (perníky, perníčky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yNR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovníky (perníky, perníčky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yNR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (117)

Co se mysli "Ostatní suroviny jsou na jeden bílek"? Jake ostatni suroviny?
Proc se poleva nesmi slehat? Spousta receptu rika, ze se slehat ma.

johanka: Ahoj, nie je dobry preklad zo slovenciny do cestiny, spravne to ma byt takto:
Na 1ml bielka 3,5g preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky*. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 140g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako rozpustená čokoláda, ak by bola hustá, môžeme ju zriediť pridaním citrónovej šťavy.
to ze ostatne suroviny su na jedno bielko znamena, ze skrobovu mucku a citron nemusis merat, ani vazit.

Mam take skusenosti s polevou, ze ked ju slahas na vysokych otackach, tak ju mas sice vyslahanu rychlo, ale je velmi krehka a zacne odpadavat z medovnika. ak by som nemala robot, ktory miesa pomaly, radsej by som polevu robila rucne.
Pekny den :)

Henrieta: Dobry vecer, skusala som aj marcipan zo suseneho mlieka. Pouzitie je rovnake ako pri klasickom marcipane alebo pri modelovacej hmote (fotky hore). Bud to prilepis bielkovou polevou, alebo ak chces, tak plochetvary sa daju prilepit aj cistou vodov. To sa natrie tvrar z marcipanu iba vlhkym stetcom (nesmie tam byt vela vody, ani tolko ze bude kvapkat zo stetca) a potom sa polozi na medovnik.

Texty pisem rucne, najprv si natrenujem na papier, hlavne co sa velkosti a dlzky slov tyka, aby som vedela kde mam zacat pisat.

Akurát chcem skúsiť nejaké aj ja, na narodeniny môjho dedka... chcela by som sa ale spýtať, či ste nerobili kvietky listočky a podobne z tzv marcipánu čo sa robí zo sušeného mlieka. Také kvietky by som chcela spraviť a nejako to tam prilepiť. dúfam že sa mi to podarí...ale neviem zatiaľ ako... :-/
Inak tie perníčky ericicka sú prekrásne, dúfam že aj mne sa podaria aspon z pätiny také krásne :) a ešte otázka, ak píšete používate šablonu nejakú alebo to už ide od ruky? ďakujem za odpoveď :)

Alena Kocábková:

Dobry den, ak nie su urcene na jedenie, tak staci margarin, ak su na jedenie, tak maslo

pekny den :-K
erika

Alena Kocábková 8. 10. 2015 14:47
Dobrý den, prosím, jaký tuk používáte na perníčky? Vypadají nádherně.

Nadherna prace! Obdivuji vas!:yes::yes::yes::yes::yes:

Márfy:ANo taky bych ráda věděla jak se dělá ta bílá vrstva, je to moc pěkné. :)

Zdravím, ráda bych se zeptala jak mam to mam tak krasně polit, nebo vytvořit ten bilý podklad ?? Je nějaké video ??
Díky, je mistrovské dílo :-)

prcek:zkus to vytvořit!!!!;-)A nebo udělej ještě hezčí;-)ať se pokocháme zase my ;-)

prcek: v čem je hrůza? že to neumíš? Z toho si nic nedělej, hlavně se kochej....

Hrůůůůza XD:-((:-((

Jak může někdo vytvořit něco tak nádherného?:-O:-O:-ONepochopím, obdivuji, boduji:-K:yes:;-)

Nic krásnějšího jsem neviděla.:-O

krása!!! Tohle bych určitě nesvedla! Tohle umí jen šikovné ručičky!!:yes:

Ty jsou překrááásnéééé!!!!:-O:yes:

Tématické fráze:
perníčky recept, medovník recept, perníčky, perník recept, perníkový adventní věnec, adventní věnec z perníku, perniky, vánoční perníky recept, medovníky, medovnik, perníčky medovníčky, perníčky a medovníčky, chaloupka z perníku, adventní věnce z perníku, recept na perničky, recept na medovník, perníky fotogalerie, perniky recept, medovníky recept, vánoční cukroví recepty s fotkou

Suroviny:
mouka hladká, med, cukr moučkový, kakao, soda jedlá, koření do perníku, tuk, káva černá, vejce, vejce, voda, bílek, cukr, šťáva citronová, moučka škrobová

Přidat fotografie receptu