Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí uzené na polský způsob

Češi jsou mistry v mnoha směrech a uzení patří mezi ně. Vyudit si doma maso zvládne spousta z nás. Mnozí s uzením teprve začínají, a tak se jim hodí pár rad či inspirace, například uzené na polský způsob.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení

60 min (60 min příprava, + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení)

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka 10 kg

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie136 684 kJ /
32 668 kcal
Bílkoviny1 455,40 g
Tuky2 970,36 g
Vláknina12,60 g
Cholesterol 4,60 g
Sodík 85,92 g
Sůl10,00 g
Sacharidy27,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou asi 1,5 cm nad maso. Maso vyndáme a zbylou vodu asi 5 minut vaříme s kořením. Vypneme, vložíme česnek pokrájený na plátky a necháme vychladnout. Krok 2: Na jeden kilogram masa dáme 4 dkg rychlosoli, zamícháme a zalijeme maso tak, aby bylo ponořené a necháme 4 až 5 dnů v chladu. Krok 3: Maso v den uzení se vytáhne z vody, nechá se okapat, osušit a vloží se do vyhřáté udírny a udí se dle potřeby.

TIP: Desatero rad na téma uzení masa - rady a tipy

Zveřejněno 20. 12. 2009

Poznámka autora pavelk

Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí uzené na polský způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8qp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí uzené na polský způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8qp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (64)

Podle tohoto receptu jsme udili loni a letos budeme zase!! Bylo to famózní!!! :yes:A pro rejpaly ohledně soli ji letos oproti receptu přidáme. Hold proti gustu.... :yes:

Zdá se mi 4 dkg na kilo masa hodně. Běžné soli se dávají dvě deka na jeden kg masa. Jinak recept ok.
:-)

jan.alois: Je třeba si uvědomit, že je nutné připočítat i váhu vody.

Udíme podle tohoto receptu,jednoduché a moc dobré.Ty svázané kusy jsou šrůtky v udící punčoše, je to bezva věc, dávali jsme do ní jak kusy kýty, tak kuřata.Dá se koupit na netu, stejně jako salámové střívko na domácí uzení sýrů.Výborné jsou též rybky,kupujem tolstolobiky cca 4-5 kg,udíme před Vánocema,hlavy jdou do polévky.Ryby natáhnu na šňůrky po podkovách,popatlám směsí koření,které máme rádi-vetšinou paprika,kmín,pepř,trochu muškátu+ česnek se solí+ olej.Ryba je rychleji,nutno sledovat,ale je to žrádlo!Nejlepší domácí klobásy se mi jeví tzv.Hynkovy-recept pod tímto názvem na netu.Zdraví zk

Můžu se zeptat,co přesně je na té 3 fotce .....ty ,,svázané,, kusy.To jsou nějaké rolády ? pokud ano,tak to vypadá hodně dobře a prosil bych si recepturu ,přesto,že jsem neochutnal <3

Ivan Škrobal 20. 6. 2016 17:02
Vážení milovníci dobrého uzeneho,,,jsem řeznikem už dobrých 35 let a myslim si ,že na kg masa stačí uplně 2dg pragandy,..pokud si koupite pragandu v pytlíku,nezapomente ji promíchat,na spodku je slana a na hoře je min slanějši,,ale jak tu kdosi píše,,namíchejte si lák a chutnejte,,ale než začnete chutnat lak,,dejte si něco sladkého,,lépe se vam bude chut porovnávat,,:-p

Ivan Škrobal: S tím zamícháním pragandy souhlasím, ale pokud se dělá lák tímto způsobem, bylo by 2 dkg velmi málo. Přečti si ještě jednou recept a pochopíš proč.;-)

Vláďa:Sanitr se míchá se solí, tuším na 0.75 dkg se dává 5 g sanitru, ale rychlosůl (praganda) je již namíchaná!
P.S. Sanitr je vhodný tak na pyrotechnniku :-D

pavelk:Tak to bude asi vtom,že já jsem použil SANYTR a ne PRAGANDU.Někde jsem se dočetL,že PRAGANDA a SANYTR JE TO SAMÉ.

Vláďa:Posledně, když jsem nakládal maso, tak následovně: 20 kg masa jsem vložil do vhodné nádoby, upěchoval a nalel vodu 1 a 1/2 cm nad maso. Maso jsem vyndal, změřil vodu, které bylo necelých 5 litrů. A v ni jsem rozpustil 80 dkg pragandy (4 dkg*20 kg masa=80 dkg) a lak byl takový, jaký jsem potřeboval. Udělej zkoušku (promiň za tykání, ale lépe se mi píše)tak, že v litru vody rozpusť 20 dkg soli a ochutnej. Pokud se ti to bude jevit jako málo slané, můžeš přidat soli, ale i tak si myslím, že to bude stačit.

pavelk Zdravím,mám jen problém v tom že když ochutnám ten lák,tak ten není slaný.

Vláďa:Zdravím. Teď jsem zcela nepochopil dotaz. Píšete, že "chcete" vyzkoušet můj recept, ale v závěru píšete" co jsem udělal špatně" ! Jak jsem v receptu uvedl, tak 4 dkg rychosoli je dostačující, aby maso po vyuzení bylo příjemně slané. Když tak, ozvěte se. ;-)

Dobrý den,
chci vyzkoušet vyudit maso podle Vás,ale je problém ,že po přidání rychlosoli(sanytr)4 dkg na kg masa,není maso slané?Co jsem udělal špatně? Děkuji

tak masicko parada:-*,mel jsem kousky krkovicky cca 1.5kg a priste pridam vis cesneku:yes:.Jinak nalev vporadku.Udil jsem okolo 8-mi hodin na 75 st.C a myslim,ze by 7 stacilo.:-p

moc pěkný

hofer: A já budu udit v neděli a dám tady fotečku. Držím ti palce.:yes:

zdravim,v patek udim podle tohoto receptu,tak dam vedet,jak to dopadlo,zda se mi jednoduchy a vporadku,v tom je ta sila
;-)

Tématické fráze:
uzení masa v udírně, domaci uzene, domaci uzeni, jak udit maso, jak udit, jak udit sýr, domácí uzené maso, domácí uzení masa, domaci uzeny syr, jak vyudit bucek, rychlosul na uzení, rychlosůl, jak vyudit maso, jak udit vepřové maso, domácí udírna, jakym dřevem udit, domácí uzený bůček, domácí uzená kýta, uzení masa, recept na domácí uzené maso

Suroviny:
bůček vepřový, voda, rychlosůl, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, česnek

Přidat fotografie receptu