Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
7. 12. 2020 Historie a zajímavosti
I ty nejváženější hlavy státu jsou vždy jen lidé s dobrými i špatnými vlastnostmi - a také se zamilovanými jídly. Co naši prezidenti v průběhu dějin rádi jedli? Kdo měl obyčejná přání a kdo si naopak liboval v netradičních pokrmech?
Střídmý tatíček Masaryk
Prvním hlavou našeho státu - tehdy Československa - byl samozřejmě Tomáš Garrique Masaryk. Muž, který se po zvolení prezidentem roku 1918 stal doslova symbolem a nadějí mladé republiky. I on měl ale svoje běžná přání a některá jídla na talíři mu udělala větší radost než ostatní. O "tatíčkovi Masarykovi" tedy víme, že si po celý svůj život zachoval docela běžná, a také velmi skromná přání. Na jeho talíři se proto poměrně často objevovaly jeho oblíbené švestkové knedlíky, které kuchař trochu omastil a posypal mákem. Nešlo ale o hlavní jídlo. Ovocné knedlíky se v prezidentské jídelně podávaly jako moučník.
Jídelníček prvního československého prezienta pak byl podle jeho vlastního vyprávění stejně tak prostý a přímočarý, jako myšlení, kterým se snažil řešit problémy ve státě. Bez příkras a složitých kliček. Ke snídani mu tedy stačilo například ovoce a topinka se zavařeninou. Jiné dny se na stole objevila také vypražená slanina nebo vařené vejce, ale hlavně hrnek čaje, který si prezident Masaryk nikdy nesladil.
Mohlo by vás zajímat
Ani oběd se rozhodně v běžné dny nepodobal lukulským hodům. Většinou mu k zahnání hladu a posilnění na odpolední činnosti stačila polévka (přičemž byl raději, když mu byla přinesena polévka bílá) a kousek masa se zeleninou. Miloval ale moučníky a k nim také neodmyslitelnou černou kávu. Večeře pak byla více než skromná. Kousek buchty a káva s mlékem - nebo spíš, jak říkával T. G. Masaryk, mléko s kávou. Masaryk velmi dbal na zdravý životní styl a přejídání nebo i nestřídmost v dalších ohledech odsuzoval. Trval na tom, že vyhladovění žaludku i celému tělu jen prospěje a je základem pro dlouhý život prožitý ve zdraví.
Skromnost, alkohol i obava o zdraví
Podobně skromným jedlíkem jako Masaryk byl i jeho nástupce Edvard Beneš. Ani ten si neptrpěl na bohaté tučné chody. Na talříi vždy uvítal zeleninu s masem, ale i salát nebo kousek dobrého sýra. Na rozdíl od Masaryka jej ale kuchaři příliš neuctili sladkými moučníky. Beneš byl dokonce prakticky abstinentem a pokud si už musel ze společenských důvodů s někým přiťuknout, dával přednost vinnému střiku. Tvrdého alkoholu se úplně stranil.
Mohlo by vás zajímat
Docela jiným typem strávníka byl svým způsobem také první prezident - tentokrát ale ten "dělnický", tedy Klement Gottwald. V jeho případě bychom o střídmosti mohli mluvit jen velmi těžko. I když se v mládí spokojil s málem, poté, co jej politika vynesla na výsluní a měl možnost si vybírat, rozhodně se neomezoval. A s ním ani jeho manželka Marta, o které se vyprávěly často až neuvěřitelné historky. Jisté je, že pokud chtěli kuchaři manželský pár potěšit, naservírovali jim svíčkovou omáčku s brambory vařenými na páře, vepřo knedlo zelo a podobná těžká jídla. Ještě než se ale objevil na stole hlavní chod, sklidili pomocníci talíře po hovězí knedlíčkové polévce. Po jídle pak bylo vhodné, aby byl k dispozici dostatek kvalitního vína, nejlépe moravského.
O prezidentu Gottwaldovi bylo již v době jeho prezidentování známo, že pro kapku alkoholu nejde nikdy daleko. Alkohol měl tam, kde by se mu mohl hodit - tedy prakticky všude - a také si jej rád dopřával. Ostatně právě alkoholismus byl jedním z důvodů (společně se sifylidou a dalšími problémy), proč jeho tělo selhalo v pouhých šestapadesáti letech.
Mohlo by vás zajímat
Velký problém s vařením pro prezidenta měli kuchaři, kteří se starali o jídelníček posledního předrevolučního prezidenta Gustáva Husáka. Ten se stále obával o své zdraví a jen tak něco jíst nechtěl. Vodu z kohoutku, kterou pili snad všichni občané "jeho" státu, považoval za nevhodnou pro svoje zdraví, a tak na prezidentský stůl putovala pitná voda z islandských ledovců. Jak vidno, i s takovou vymožeností bylo možné vykonávat funkci socialistického prezidenta, tedy jednoho z rovných občanů státu.
Velkým labužníkem pak byl první porevoluční prezident Václav Havel, který zároveň i rád vařil. O jídle se mu prý zdávalo i v dobách, kdy ještě jako disident bručel ve vězení. Jeho oblíbeným receptem byly játrové karbanátky, které dělal z 3/4 kila sekané a půl kila jatýrek, oblíbil si ale také recept na řízky z Berry, který si jako zručný kuchtík mírně upravil podle sebe, rád vařil i klasickou svíčkovou nebo jídla inspirovaná asijskou kuchyní. Za Havlova prezidentování byly častou záložitostí gurmánské hostiny ku zvláštním příležitostem. Například: když měl Havel 58. narozeniny, uspořádal v Lánech rybí hody, na kterých se podávali sumci, kapři a tilápie z Hluboké.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čekanka: Prosincová bylina, která dokáže uzdravovat a vyrábí se s z ní náhražka kávy
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Jedlé kaštany patřily k adventu už za Josefa II.: Nejstarší kaštance v Česku je 250 let
Komentáře
31. 3. 2022 00:02