Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
1. 3. 2021 Tipy a triky
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert několika generací, který nikdy nezklamal jako svačina ani jako rychlá snídaně. Pokud fandíte domácím výrobkům, můžete kupovaný pribinák nahradit variantou připravenou doma v kuchyni, která je rychlá, jednoduchá a čerstvá.
Domácí je zkrátka domácí
Lahodná chuť pribináčku v tradičním smetanovém základu nabízí spoustu možností, jak ho doma dochutit podle toho, co máte právě při ruce. Pravdou také je, že domácí varianta se rozhodně obejde bez všelijakých stabilizátorů a složek, které zajišťují jeho trvanlivost. A neméně důležitou věcí je i obsah cukru, který ve vlastním výrobku můžete regulovat, případně jej nahradit nějakou zdravější variantou či ho zcela vynechat.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept
Receptů na domácí pribináček existuje celá řada. Ten nejjednodušší sestává z jedné smetany ke šlehání, půlky kostky měkkého plnotučného tvarohu a sáčku vanilkového cukru. Nejprve umíchejte tvaroh s cukrem, jakmile bude mít krémovější konzistenci, pusťte se do smetany. Ta by měla mít ideálně 33 % tuku. Z lednice ji vytáhněte těsně před přípravou. Tip: Při ručním šlehání se stane, že smetana dobře nehoustne, proto je dobré do ní přidat pár kapek citronu, abyste dosáhli správné hustoty. Při šlehání v robotu je vhodné začít na nižší obrátky, pak přidat výkon a ve finále opět zpomalit. To samé ovšem platí i při ručním šlehání. Ke konci šlehačku kontrolujte, aby vám z ní nevzniklo máslo. Jakmile je šlehačka pevná, opatrně ji vmíchejte ke tvarohu. Pak už stačí jen vychladit a můžete podávat. Množství odpovídá přibližně čtyřem porcím. Záleží ovšem na tom, jak velcí milovníci pribináku vy i vaše děti jste.
Mohlo by vás zajímat
Nebojte se tvořit
Se základním receptem si můžete vyhrát. Vanilkový cukr lze nahradit třeba medem a vanilkovým luskem. Pribinák získá specifickou chuť, pokud místo běžných sladidel použijete javorový sirup. Do základu se dá přidat kakao, rozpuštěná čokoláda nebo skořice. Vršek můžete posypat nadrobno nasekanými ořechy. V letních měsících je oblíbeným doplňkem ovoce. Pozor! Pokud se rozhodnete pro úrodu z mrazáku, je třeba ji včas vyndat a nechat povolit, jinak voda z mražených plodů zkazí výslednou chuť.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit