Nejlepší ovoce v každé lahvičce. To jsou džemy Darbo
8. 6. 2021 Tipy a triky
Rodinná firma Darbo začala vyrábět ovocné džemy a sirupy už v roce 1879. Nyní ve svých třech tyrolských závodech vyrábí vysoce kvalitní produkty pro restaurace a hotely, ale i běžné spotřebitele v Rakousku i mimo něj.
To nejlepší ovoce v každé lahvičce – to jsou džemy rakouské rodinné společnosti Darbo. Nezáleží na tom, zda bylo ovoce nasbíráno ve volné přírodě, nebo sklizené na poli. Klíčový je výběr správných odrůd, které se pěstují ve správném prostředí, kultivují se a sklízí v době, kdy jsou dokonale zralé. Ovoce je navíc kvůli vysokým standardům kvality pečlivě kontrolováno a ochutnáváno, aby byly jasné parametry, jako je obsah cukru a kyselin.
Zásoby na dobu mimo sklizeň
Důležité je i to, co se s ovocem děje po sklizni. Kdo někdy vyráběl domácí džem, dobře to zná. Ovoce je třeba omýt, odstranit listy, pecky, jádra a stopky… Potom nastupuje postup odborníků z Darbo - ovoce se rychle zmrazí, aby se zachovala jeho čerstvost a aby vždy byly po ruce dostatečné zásoby meruněk, jahod a malin a dalších dobrot i mimo období sklizně.
A protože v Darbo vyrábějí džemy už desítky let, dobře vědí, jak důležitý je poměr cukru a ovoce, proto se granulovaný cukr a pektin přidávají do směsi postupně a pečlivě se zahřívají a míchají, dokud není poměr dokonalý. Až potom se pro zvýraznění chuti přidává koncentrovaná citronová šťáva. Takový postup zajistí, že výrobek neztratí přirozenou chuť ovoce.
Starý rodinný recept
Své vlastní rodinné stříbro v kuchařce po babičce má asi každý z nás, nejinak je tomu v případě společnosti Darbo. Džemy jsou připravovány podle starého rodinného receptu. Pochutnat si ale můžete i na ovocných pomazánkách, i ty jsou podle staré receptury, a i na ně je používáno vysoce kvalitní ovoce a pečlivé postupy přidávání cukru a míchání.
Nejlepší brusinky jsou ze Skandinávie
Specialitou Darbo je třeba omáčka z divokých brusinek, kterou výrobce označuje dokonce za lahůdku pro chuťové pohárky, což však vzhledem k 60% obsahu ovoce není překvapivé. V Darbo sázejí na to, že nejlepší brusinky na světě rostou ve volné přírodě ve Skandinávii. Ochutnejte třeba zvěřinu či rybu nebo dezert s brusinkovou omáčkou. Jemná a zároveň ostrá chuť brusinek dodá pokrmu zvláštní nádech.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
20 nejlepších příloh k masu a zelenině: Některé mohou být i hlavním jídlem