Nejlepší knedlík rakouských hor: Pochutnejte si i doma na sladké specialitě Germknödel
18. 11. 2021 Vaření
Je velký přes celý talíř, nadýchaný jako peříčko, plněný kořeněnými povidly a navíc ještě zalitý máslem či vanilkovou omáčkou a posypaný cukrem a mákem. Obří knedlík Germknödel snad seženete v každé alpské horské chatě. Výborně totiž zasytí po lyžovačce i náročné túře.
Jako naše borůvkové knedlíky
Germknödel vypadá jako naše ovocné knedlíky, je však mnohem větší a víc než jeden by se vám na talíř ani nevešel. Hlad po něm ale rozhodně mít nebudete. Knedlík je tak obří, že se podává běžně jako hlavní jídlo i jako dezert pro velké jedlíky. Připodobnit by se dal třeba k našim poctivým jihočeským borůvkovým knedlíkům. Stejně jako ony se i Germknödel připravuje z kynutého těsta, což dosvědčuje i jeho název. Germ totiž v rakouské němčině znamená droždí. Knedlík se může vařit v lehce osolené vodě i napařovat na pařáčku, což mu dodává nadýchanost.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbený postní pokrm
Tento knedlík by se dal klidně považovat za jakýsi symbol rakouských hor, oblíbený je ale i v Bavorsku. Je připomínkou staré dobré kuchyně z dob Rakouska-Uherska. Přestože dnes je považován za delikatesu, dřív byl spíš jídlem chudých. A možná se dokonce dostal na vídeňský dvůr právě z Čech díky českým kuchařským knihám, jak se píše na webu Kurier.at. Něco pravdy na tom asi bude, neboť povidla a mák byly v té době u nás poměrně oblíbené ingredience. A podobnost knedlíků s českým buchtami možná nebude čistě náhodná. Tyto knedlíky byly v Rakousku i oblíbeným postním jídlem, stejně jako jiné pečivo, a podávaly se často na páteční oběd.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na povrchu lehce opečené
Pokud byste se vydali na jih Německa nebo do francouzského Alsaska, naservírují vám tu podobný knedlík, ten jejich se ale jmenuje Dampfnudel a často je s Germknödelem zaměňován. I on je naplněn povidly nebo marmeládou, od rakouského knedlíku se ale liší tím, že se nevaří ve vodě nebo v páře, ale vaří a částečně i smaží v troše mléka a másla pod pokličkou. Díky tomu vznikne knedlík po stranách a uvnitř vláčný a jemný, na spodní straně se však trochu osmahne a opeče a vytvoří se na něm zlatohnědá kůrka. Vypadá pak trochu spíš jako naše buchty než jako knedlík, a když jej přelijete vanilkovou omáčkou, tak jako obří buchtička s krémem. Existuje i verze neplněná, s jahodovou či jinou zavařeninou, či variace plněné ovocem nebo s lehce slanou chutí (ta vznikne, když se mléko vymění za mírně osolenou vodu spojenou s tukem).
Slaná varianta se pak může podávat se salátem, zelím nebo i smetanovou omáčkou nebo klidně i místo pečiva třeba s bramborovou polévkou. Ke vzniku Dampfnudel se podle webu Vg-kandel.de váže i zajímavý příběh. Podle něj v dobách třicetileté války do jednoho městečka poblíž francouzských hranic v oblasti v Porýní-Falci vtrhli švédští vojáci a požadovali po místních peníze a vyhrožovali jim, že jinak začnou rabovat a vraždit. Obyvatelé města se s nimi pokoušeli vyjednávat a přišli s touto nabídkou: Když se jim podaří vojáky pořádně nasytit, ti je nechají být. Místní pekař Johannes Muck pak připravil spoustu obřích knedlíků, jeho žena navařila kotel omáčky, vojáci se pořádně nacpali a odtáhli pryč. Město bylo zachráněno a knedlíky se pečou dodnes.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat