5 skvělých nápadů, jak nejlépe využít rakytník: Voňavý sirup, likér i džem se v zimě budou hodit
26. 8. 2022 Vaření
Oranžové plody rakytníku patří mezi symboly blížícího se podzimu. Inspirujte se, co všechno si můžete z rakytníku připravit na zpestření a obohacení jídelníčku.
Kdy se sklízejí plody z rakytníku
Rakytník je keř, který může dorůstat až 10 m. Poznáte ho podle stříbřitě zelených listů a oranžových plodů. Ty jsou hlídány velkými ostny. Jeho čas nastává začátkem podzimu. Plody mají až 20x více vitamínu C než pomeranče, kromě toho obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a dále vitamíny D, F, K a P (rutin). Z minerálních látek pak draslík, železo bór a mangan. Cenný je také olej ze semen. Využívat můžete i listy rakytníku, i když mají méně cenných látek.
Mohlo by vás zajímat
Co je důležité pro plody rakytníku
Je ideální, když kyselé a trpké plody z rakytníku projdou mrazem. Důvodem je způsob sklizně. Když je budete trhat, je třeba si vzít vhodné rukavice, protože trny keře jsou opravdu velké a bez poškrábání se nejspíš neobejdete. Když ale plody na větvičkách necháte projít mrazem, půjdou oklepat. Sice byste mohli větve ořezat a dát je do mrazáku, ale to je až příliš komplikované. Jak využít plody rakytníku?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rakytníkový fresh
Rakytník je velmi kyselý a trpký. Pokud ho ale zkombinujete s dalším ovocem, můžete si připravit pochoutku. Připravte si třeba fresh z rakytníku a pomeranče. Výborný je ale také osvěžující čaj z listů rakytníku a máty. Tentokrát využijte listy tohoto keře (díl rakytníku a díl máty), které zalijete vroucí vodou a necháte louhovat 5-6 hodin. Sceďte, a pak můžete tekutinu popíjet. Když ji na chvíli dáte vychladit a dosladíte medem, připravíte si skutečnou dobrotu.
Mohlo by vás zajímat
Rakytníkový sirup
Tradičním produktem je v případě rakytníku sirup. Připravit si ho můžete zastudena, což umožní uchovat maximum cenných látek. Potřebujete k tomu pouze rakytníkovou šťávu, cukr a kyselinu citronovou. Hotový sirup uchovávejte na zimu v důkladně vymytých sklenicích, a poté v chladu, ideálně v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Likér z rakytníku
Tradiční je i příprava likéru, pro jehož přípravu potřebujete pouze plody rakytníku, které očistíte, rozmačkáte a vložíte do tmavé lahve. Zalijte až po okraj sklenice alespoň 40% alkoholem, jako je třeba vodka, slivovice. Nechte macerovat alespoň měsíc, lépe šest týdnů. Občas sklenici protřepejte. Po odležení tekutinu sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a podle chuti dobře promíchejte s medem.
Rakytníkový džem
Trpký rakytníkový džem skvěle vynikne na palačinkách i na cukroví. Stačí vám jen kilo rakytníku a kilo cukru krystal. Bobule rakytníku omyjte, propasírujte (rozvařte a propasírujte, pokud nemáte mlýnek). Šťávu přiveďte k varu, přisypte cukr a 5 minut povařte. Pokud nebude džem tuhnout, přidejte pomerančovou šťávu. Ještě horké nalijte do důkladně vymytých sklenic, zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru. Můžete si také připravit vyloženě rakytníkovo-pomerančový džem, protože už víte od receptu s freshem, že pomeranč a rakytník si chuťově velmii dobře rozumí.
Mohlo by vás zajímat
Rakytníkový med
Rakytníkový med si připravíte tak, že dobře omyté plody propasírujete přes sítko, aby zůstala čistá šťáva. Smíchejte ji s medem v poměru 1 díl šťávy, 3 díly medu. Můžete si ho dávkovat po lžičkách, ale také s ním ochutit ranní vločky, zdobit palačinky a jiné dezerty.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/
Magdaléna Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Jak si už teď uchovat semínka rajčat pro příští sklizeň? Tento postup zjistí skvělý výsledek
Rakytník řešetlákový zahradu pěkně zdobí a navíc je nabitý vitamíny. Bobulky zmrazíme nebo zpracujeme na sirupy a džemy
Komentáře
22. 9. 2022 06:04
30. 8. 2022 08:03
Máte někdo nějakou vychytávku na sklízení rakytníku kromě klasického trhání a nebo stříhání větviček, které pak nechat zmrazit v mrazáku?
Díky z skušenosti
,,toš teda tak,,