Pečeme s Ivou: Přesto, že se venku ujímá své vlády zima, nechte svůj domov kvést a vonět - upečte si se mnou šípkové růženky!
24. 11. 2022 Vaření
Jemné, mírně sladké housky, tvarované jako kytičky velmi pěkně vypadají, jsou měkké a vláčné. Stejné vydrží do druhého dne, pokud zbudou. Výborně chutnají jen tak, samotné nebo třeba s máslem a domácí marmeládou.
Když pekařka promluví...
Co víc si přát? Jednoduché těsto, snadné tvarování, které navíc pěkně vypadá! Upečené housky vypadají jako malé květy na šípkovém keři. A nejen, že výborně chutnají, ale u tohoto pečiva se můžete blýsknout domácím granulovaným cukrem, který na pečivu vypadá velmi zdobně.
Co budeme potřebovat? Těsto: 180 g vody, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 100 g majonézy (používám domácí), 30 g změklého másla, 1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením), 500-530 g hladké mouky, strouhaná citronová kůra, 21 g droždí. Na potření a posyp před pečením: zbytek vejce, 1-2 lžíce mléka, půl lžičky cukru, granulovaný cukr
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout. Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).
Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch – 180 °C / 15-20 minut).
Drobečky z ošatky
- Na přípravu těsta potřebujete majonézu. Už dlouhé roky si ji dělám doma, v posledních letech jen tuhle bleskovou majonézu, kterou připravíte snad jen během kratičkých 10 vteřin.
- Tvar kytiček je vhodný i na pečivo ze slaného těsta - však vyzkoušejte, jak pěkně vypadají takové "kytičkové" housky, sypané mákem a sezamem!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci