Kolik letos stojí velikonoční mazanec? V obchodě stovku, v pekárně 300 Kč. Poctivý domácí půlkilový vyjde na 47 Kč
22. 3. 2023 Domácnost
Tradiční mazanec nesmí na velikonočním stole chybět. Chuťově se tomu domácímu vyrovná málokterý, zajímalo nás ale, zda se vyplatí upéct mazanec doma i z hlediska cen za ingredience a energie. Porovnali jsme aktuální ceny v supermarketu s domácí výrobou. Jak to dopadlo?
Tradiční velikonoční pečivo
Mazanec je neodmyslitelně spjatý s oslavou Velikonoc už více než 500 let. V nejstarších českých kuchařkách ovšem recept neobsahoval tehdy málo dostupný cukr, místo mléka se do něj přidávala sladká smetana a také se ochucoval kořením, například hřebíčkem, anýzem či šafránem.
V majetnějších domácnostech byl někdy vyráběn i z tvarohu a obohacen stejně jako v dnešní době o rozinky, ořechy, případně i sušené ovoce. Název pravděpodobně vznikl z tradice, kdy hospodyňky nosily hotový bochník do kostela k pomazání neboli posvěcení.
Těsto na mazanec jak ho známe v současné podobě, je stejné nebo velmi podobné jako to na vánočku, liší se pouze jednodušším tvarem a tedy i snazší přípravou.
Mazanec se má podle tradice péct na Bílou sobotu, aby byl připraven na stůl o nedělní snídani. Nemělo by na něm chybět nakrojení do kříže, které symbolizuje ukřižování Krista, ale má i praktický důvod. Díky rýhám bude unikat při pečení pára a mazanec nepopraská.
Mohlo by vás zajímat
Aktuální ceny ingrediencí na výrobu mazance
Zajímalo nás, jak si vede domácí mazanec ve srovnání s kupovaným výrobkem po finanční stránce. Pro výpočet celkových nákladů jsme použili aktuální ceny surovin, které nejsou ve slevě. Většina cen vychází z fixních cen na online supermarketu Rohlík. Ten sice není k dispozici po celé republice, ale na druhé straně můžete níže vypsané potraviny koupit nyní v akci, když si budete hlídat slevové letáky. Pořízení potravin ve výhodné akci v běžném obchodě může výslednou cenu snížit až o třetinu.
Na 2 půlkilové bochníky budete potřebovat 500 g polohrubé mouky (11 Kč), 120 g cukru krupice (5 Kč), 1 vanilkový cukr (5 Kč), 250 ml mléka (6 Kč), 120 g másla (26 Kč), 4 žloutky (17 Kč), 30 g droždí (5 Kč), špetku soli, 50 g rozinek (10 Kč), plátky mandlí na ozdobu (5 Kč). Energie spotřebovaná na pečení vás bude stát v závislosti na tarifu, nastavení ceny a použitém spotřebiči asi 5 korun.
Z tohoto množství upečete dva hezké mazance. Jeden vyjde zhruba na 47 Kč.
Co vyplývá z porovnání cen s kupovanými produkty?
V přepočtu na kilogram se cena námi zmapovaných mazanců pohybovala v supermarketech přibližně od 114 do 188 korun, ve slavné pražské pekárně se cena vyšplhala až na cca 298 Kč za jeden 700g mazanec. Ceny se pochopitelně liší podle toho, z čeho je mazanec vyroben, produkt bez nadbytečných éček, z másla a vajec bude vždy dražší.
Další věc je, že je nutné si hlídat hmotnost produktu, mazanec se nabízí v různé gramáži, od 300 g až po téměř kilový. Proto může někdy cena opticky působit jako nižší. Ušetřit lze i věrnostními kartami z obchodů.
Domácí mazanec se ale vyplatí vždycky. Nejen z hlediska chuti, ale při výrobě dvou středně velkých bochníků můžete i ušetřit. A o to víc, když se vám povede vychytat nějakou výhodnou akci, kterých je před Velikonocemi všude hodně.
Běžně k dostání je i bezlepková směs na výrobu mazance v prášku, kterou pořídíte za 60 korun (suchá směs váží 500 g). Přidat do ní však musíte ještě žloutky, máslo, rozinky, mandle. U bezlepkové domácí varianty se však musí počítat s tím, že speciální mouka vyjde na zhruba trojnásobek oproti běžně používané pšeničné, takže v tomto případě se domácí výroba vyplatí pouze chuťově.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí mazanec za 47 Kč
Na výborný domácí máslový mazanec budete podle naší šéfredaktorky a zároveň food blogerky Šárky Adámkové potřebovat: 250 ml mléka, 30 g droždí, 120 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, špetku soli, 50 g rozinek a plátky mandlí na ozdobu.
Nejprve si připravte kvásek. Smíchejte 100 ml vlažného mléka, všechno droždí, lžíci mouky a lžíci cukru. Zakryjte a nechte v misce při pokojové teplotě vzejít kvásek. Pak přidejte mouku, oba cukry, zbylé mléko, 3 žloutky a špetku soli. Těsto částečně propracujte ručně nebo v robotu, pak přidejte máslo a znova propracujte. Ke konci vmíchejte rozinky.
Těsto nechte asi hodinu zakryté vykynout na dvojnásobek. Pak z něj vytvarujte 2 stejně velké bochánky a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě asi 30-60 minut. Povrch nařízněte do křížku, potřete zbylým žloutkem smíchaným se lžící vody nebo mléka, posypte plátky mandlí a pečte na 160 °C asi 35 – 40 minut. Pokud by mazanec na začátku rychle hnědl, přikryjte ho alobalem a odkryjte ke konci pečení.
Extra tipy:
- Máslo můžete, pokud chcete, nahradit Herou.
- Rozinek lze dát méně nebo je zcela vynechat.
- Máslo je vždy lepší zapracovat do těsta až když už předtím smícháte všechny ostatní suroviny.
- Rozinky se někdy namáčejí do rumu. Pak je ale doporučujeme důkladně vysušit, jinak mohou narušit kynutí těsta. Obecně se rozinky máčené v rumu lépe hodí do nekynutých nebo hutných kynutých těst.
- Mazanec nemusíte sypat plátky mandlí, ale s nimi je hezčí.
S čím podávat mazanec (nejen) dětem?
Mazanec se tradičně podává na snídani o velikonoční neděli a stejně jako vánočka nejlépe chutná namazaný máslem a domácím džemem nebo medem.
Náš tip: Aktuální přehled cen v námi navštívených obchodech uvidíte zde:
Zdroje informací:
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční dobroty bez chyby: Upečte si tradiční Boží milosti podle M. D. Rettigové
Kolik letos stojí velikonoční mazanec? V obchodě stovku, v pekárně 300 Kč. Poctivý domácí půlkilový vyjde na 47 Kč
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit