Josef Maršálek připravil sladké mrkvánky z Vysočiny: Přidejte do nich i trochu pepře, doladí to chuť, radí cukrář
10. 8. 2023 Ostatní
Mrkev patří k typům zeleniny, kterou můžeme použít i k výrobě sladkých pokrmů. Že to nemusí vždy být třeba mrkvový koláč, ukázal Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu. Připravil totiž specialitu z Horácka.
Tradiční specialita
Společně s Terezou Bebarovou se populární cukrář tentokrát pustil do výroby mrkvánků z kynutého těsta. Jak upozornil, jedná se o tradiční recept, pocházející z Vysočiny, konkrétně z Horácka. „Dokonce se zde pořádají soutěže o to, kdo má nejlepší mrkvánky v okolí,“ sdělil Maršálek divákům pořadu veřejnoprávní televize.
Mohlo by vás zajímat
Zdravé pro trávení i mozek
Jak podotkla moderátorka Tereza Bebarová, mrkev je důležitým zdrojem vlákniny, je v ní betakaroten a snižuje hladinu cukru v krvi. Doplnila také, že skořice, která do náplně mrkvánků rovněž patří, podporuje trávení a zlepšuje paměť.
Maršálek zase překvapil tím, že do těsta přidává pepř. Ten má sloužit jako protipól sladké mrkvi. „Není to však v tom, abychom ho tam dali hodně, stačí skutečně jenom špetka,“ upozornil cukrář.
Mrkvánky
Na výrobu klasiky z Vysočiny budete potřebovat: kynuté těsto si připravte podle osvědčeného receptu, na náplň 300 g strouhané mrkve, 60 g másla, 110 g cukru krupice, 5 g kukuřičného škrobu, 10 ml vody, špetku skořice a pepře, na dokončení 50 g hrubého cukru a 1 vejce na potření.
Jak na to?
- Těsto na mrkvánky si můžete přichystat podle tohoto receptu na kynuté pečivo.
- Do hrnce dáme máslo a cukr. Není třeba ho karamelizovat, pouze rozpustit tuk.
- Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a lehce ji podusíme. Okořeníme skořicí a pepřem a krátce zavaříme.
- V troše vody rozmícháme škrob, který přidáme k mrkvi, a zamícháme. Následně necháme mrkev vychladit.
- Připravené kynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků.
- Vezmeme část těsta a roztáhneme do stran. Doprostřed vložíme mrkvovou náplň, přes níž přetáhneme těsto. Nakonec vytvoříme „koule“ ve tvaru plněných knedlíků.
- Vložíme na plech s pečicím papírem a necháme nakynout do dvojnásobného objemu.
- Mrkvánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubým dekoračním cukrem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C horkovzduch 12-15 minut.
Rady slavného cukráře:
- Používejte škrob kukuřičný, ten bramborový totiž vytváří šlemy.
- Před kynutím si těsto vyfoťte. Někdo totiž nemá fotografickou paměť, proto nepozná, že už má těsto dvojnásobný objem. Podle snímku je to ovšem zřejmé.
Náš tip: Hrubý dekorační cukr seženete na specializovaných webech, zaměřujících se na pečení. Za půl kilogramu zaplatíte okolo 39 korun.
Jak probíhalo natáčení dílu o kynutém těstě a kde vznikaly i mrkvánky, se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonalou dušenou mrkev: S tímto jednoduchým postupem a třemi přísadami uděláte z obyčejného jídla božské
Holka u plotny radí: Cuketové šneky se slaninou a sýrem jsou rychlým a skvělým pohoštěním pro nečekané návštěvy
Dušená mrkev podle receptu redaktorky Hanky: Na moravskou delikatesu je potřeba hodně másla, kuřecí vývar a zakysaná smetana
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek připravil sladké mrkvánky z Vysočiny: Přidejte do nich i trochu pepře, doladí to chuť, radí cukrář
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Slaný koláč posúch: Pizza na slovenský způsob je bez rajčat, vylepšuje ji ale zakysaná smetana a také cibule, slanina nebo kopr