Česká zelňačka učarovala i Němcům: Kromě kysaného zelí její kouzlo spočívá v jedné dobře zvolené ingredienci
18. 10. 2023 Vaření
Zelňačka, nebo také zelná polévka, je tradičním pokrmem, který se těší velké popularitě nejen v České republice, ale také v dalších evropských zemích. Právě na podzim se tato polévka plná tradičních surovin objevuje na jídelních stolech nejčastěji.
Lehká polévka plná chutí
Zelňačka je ukázkou toho, jak je možné vytvořit lahodný a výživný pokrm z jednoduchých a tradičních surovin. Na její přípravu totiž potřebujete pouze několik věcí. Primárně je to kysané zelí, dále pak brambory, dobře zvolená klobása, cibule a česnek.
Mohlo by vás zajímat
Maso nebo klobása
Existuje mnoho různých receptů na zelňačku, které se mohou lišit podle regionu, rodinné tradice nebo osobních chutí. Někdo například do zelňačky nedává klobásu, ale vepřové maso. Můžete použít třeba krkovičku, plecko nebo lopatku. Někdo dává i uzené maso pro silnější chuť.
Pokud jde o klobásu, hodí se de facto jakákoliv. Nejčastěji se však používá ostravská klobása, uzená klobása nebo klobása s paprikou pro větší pikantnost. Chcete-li dodat zelňačce ještě výraznější chuť, můžete použít klobásu s česnekem.
Německá verze
Populární je také německá zelňačka, známá jako Sauerkraut suppe. Ta se vyznačuje svou pikantní chutí a bohatostí ingrediencí. Kromě kysaného zelí se v ní často kromě brambor objevují i kousky masa, klobásy, nebo dokonce houby. Pikantní chuť je pak dosažena přidáním papriky nebo chilli. Některé recepty doporučují přidat trochu smetany pro vyvážení chutí. Německá zelňačka je tradičně podávána jako hlavní chod.
Zdravá dobrota
Zelňačka je výborná servírovaná s čerstvým chlebem. Jde o pokrm, který je snadný na přípravu, přitom ideální pro rodinné obědy či večeře. Navíc, zelňačka je velmi výživná a zdravá, a to díky obsahu zelí, které je bohaté na vitaminy a minerály.
Klasická zelňačka
Na přípravu zdravé a skvěle chutnající polévky budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 3 brambory, 200 g oblíbené klobásy, 2 lžíce sádla, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, majoránku podle chuti, sůl a pepř. Na dochucení: zakysaná smetana.
Jak na to?
- Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kolečka, brambory na malé kostičky.
- V hrnci rozpustíme sádlo a cibuli na něm osmažíme dozlatova. Přidáme klobásu a smažíme ještě několik minut.
- Přidáme nasekaný česnek a papriku, promícháme a ihned zalijeme vodou. Přisypeme nakrájené brambory a nadrobno nakrájené zelí.
- Polévku přivedeme k varu, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Vaříme přibližně 20 minut.
- Na pánvi rozpustíme trochu sádla, přidáme mouku a osmažíme ji dozlatova. Poté ji zalijeme trochou polévkového vývaru, promícháme a vlijeme do hrnce s polévkou. Vaříme ještě 5-10 minut.
- Polévku podáváme horkou, podle chuti můžeme přidat lžíci zakysané smetany.
Náš tip: Vyzkoušejte náš videorecept na zelňačku z hlávkového zelí. Určitě vás mile překvapí:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Německá zelňačka s klobáskou a karamelizovanými jablky zasytí a ještě si skvěle pochutnáme
Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí v medovém octě po aténsku: Pomáhá při kocovině, velmi dobře chutná a snadno se připravuje
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
Jak na dokonalé domácí kysané zelí? Jednoduchý postup zaručí dobrý výsledek i v paneláku, stačí dodržet několik zásad