Jak dlouho skladovat jídlo v lednici? Čistý vývar může za určitých podmínek vydržet týdny, nejchoulostivější je mleté maso
25. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Jedním z klíčových aspektů správného zacházení s potravinami je znalost jejich skladovatelnosti. To, jak dlouho můžeme jednotlivé potraviny bezpečně uchovávat v lednici, se může lišit v závislosti na jejich druhu a způsobu přípravy.
Zkažené potraviny
Mezi nejčastější chyby v domácích kuchyních patří nesprávné skladování potravin. Může se jednat o přeplněné lednice, kde se potraviny dotýkají a přenášejí na sebe bakterie, nebo o nesprávný způsob skladování, kdy se potraviny nechávají příliš dlouho v lednici, což může vést k jejich zkažení. Věděli jste například, že rizoto nebo těstoviny můžete v lednici uchovávat tři dny, zatímco uzené ryby třeba až 10 dní?
Mohlo by vás zajímat
Mleté maso a ryby nevydrží
Jedním z nejdůležitějších kroků při skladování jídla v lednici je rychlé vychlazení (ale mimo lednici) uvařeného pokrmu na pokojovou teplotu a následné přenesení do čistých uzavíratelných nádob a umístění do lednice.
Pokrmy by měly být skladovány při teplotě 4 °C a spotřebovány do 2-3 dnů, aby se minimalizovalo nebezpečí otravy jídlem. Potraviny s vyšším rizikem zkažení, jako jsou ryby, mleté maso a drůbež, by měly být spotřebovány do druhého dne.
Mezi z nejčastější chyby, které lidé dělají při skladování, je umísťování ještě teplých jídel do lednice. I když chladnička dokáže snížit teplotu i u horkých pokrmů, teplé jídlo může způsobit, že dojde ke krátkodobému zvýšení vnitřní teploty lednice, čímž je ohrožena kvalita ostatních potravin.
Pamatujte také na to, že pokud jídlo necháte mimo lednici déle než dvě hodiny, mohou se v něm začít množit bakterie. V létě v horku ovšem stačí i kratší doba.
Jak na polévky
Konkrétní doba skladování jednotlivých pokrmů se může lišit podle jejich složení. Například kulajda a zeleninová polévka vydrží v lednici až tři dny, zatímco čočková polévka až pět dní. Trvanlivost polévek se může lišit v závislosti na ingrediencích a teplotě v lednici.
Speciální skladování vyžaduje například vývar. Pokud je pokrytý přirozenou vrstvou tuku, vydrží déle, až týdny. Toto je však platné pro čistý masový vývar, který byl vařený bez zeleniny či těstovin. Navíc musí být skladován ve sterilovaných sklenicích. Když vývar obsahuje těstoviny, maso nebo zeleninu, jeho trvanlivost v lednici se zkracuje na přibližně tři dny.
Nebezpečí z ryb
Jak už jsme si řekli, důsledně se musíme chovat při skladování ryb, mletého masa a drůbeže. Tyto potraviny lze skladovat den nebo dva. Rizoto, těstoviny, steaky, kotlety a pečeně už vydrží i o dva dny více. Stejně dlouho jsou skladovatelné i vařené brambory.
Uvařené, dušené nebo upečené maso, nakrájené na plátky, lze lze mít v lednici až pět dní. Je však důležité si uvědomit, že maso by mělo být při dobře zabalené, aby nevyschlo a zůstalo chutné. Stejnou dobu skladování mají i karbanátky a kuřecí nugety. Vařená rýže vydrží určitě tři dny, uzené ryby dokonce celé dva týdny. Dezerty a moučníky, v nichž je vejce, lze skladovat tři až pět dní.
Na jídlo z donášky máte den
A jak je to s donáškovým jídlem nebo nedojedenými pokrmy, které si necháte zabalit v restauraci? Ty by měly být zkonzumovány do 24 hodin od jejich uvaření. Je důležité se vždy řídit těmito pokyny, abychom předešli případným otravám. Obzvláště ty z ryb jsou velmi vážným zdravotním ohrožením.
Mohlo by vás zajímat
Starejte se o lednici
Vyvarujte se především jejímu „přetížení“. Pokud je lednice přeplněná potravinami nebo je namrzlá, je těžší udržet správnou teplotu. Pravidelně také chladničku i mrazák odmrazujte. Často čistěte všechny vnitřní a vnější povrchy, zejména police chladničky a úložné prostory ve dveřích. Rozlité tekutiny utřete ihned. Nechcete přeci, aby se ve vaší lednici šířily bakterie.
Zdroje informací:
foodsafety.gov - Cold Food Storage Chart
eufic.org - What foods should (or not) be stored in the fridge?
coventry.gov.uk - Storing food safely in the fridge
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na klasické italské krémové rizoto s dýní? Základem je správný druh rýže, dokonalou chuť zajistí silný vývar
Chyby při skladování potravin: Vyzkoušejte 7 tipů pro delší trvanlivost zásob
Hermelínové karbanátky s mletým masem jsou úžasně šťavnaté, lehce pikantní a sýr je třeba předem krátce zmrazit
Přečtěte si Zobrazit více
Dlouhá životnost potravin za optimální teploty: Praktické rady pro nastavení lednice
Houbový karbanátek snese srovnání s tím masovým. Krásně voní po majoránce a česnek mu dodá správný říz
Holka u plotny radí: Kuřecí vývar s jemnými máslovými nočky zahřeje a připomene chvíle u babičky