Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 začíná. Nejslavnější český brankář Petr Čech tam za nás sice už chytat nebude, ale pro Toprecepty.cz prozradil, jak si „vychytával“ jídlo během své profesionální fotbalové kariéry i na které české speciality nedá dopustit od dětství dodnes.

Petr Čech alias Čechíno 

Kdo by neznal Petra Čecha, jednoho z nejúspěšnějších sportovců v našich dějinách, kterého si pamatují fanoušci fotbalu po celém světě, od Aše až po Montreal? Petr Čech, přezdívaný taky Čechíno nebo v Anglii Big Pete, patří i mezi nejlepší fotbalové brankáře v historii.

Připomeňme, že s anglickou Chelsea dokázal vyhrát Ligu mistrů, čtyřikrát získat mistrovský titul i překonat rekord v počtu odchytaných zápasů bez obdrženého gólu. To všechno zvládl i přesto, že po vážném zranění zdobila pak při všech zápasech  jeho hlavu pověstná „tankistická“ helma, která je dnes vystavena v muzeu londýnského velkoklubu.

Na výkony slavného fotbalisty měl jistě vliv i vyvážený jídelníček, což potvrdil i pro Toprecepty.cz. „Samozřejmě, že když je člověk aktivní profesionální sportovec, tak si dává hodně pozor na to, jakým způsobem se stravuje," řekl nám Petr Čech a dodal, že se pořád snaží jíst správně, protože je na to léta zvyklý.

Ale je pravda, že dnes si můžu dovolit udělat si jídelníček více pestrý a nehlídám se. Když mám na něco chuť, tak si to dám, protože vím, že už to není tak rozhodující jako předtím," svěřoval se dál slavný gólman, který se svou ženou a dvěma dětmi stále žije v Anglii, jen před pár lety vyměnil fotbalový dres za hokejový. 

Do České republiky zavítá jen příležitostně, jako tomu bylo nedávno při spuštění kampaně „Zaskóruj u grilu“ od společnosti Hellmann’s. Tam se nám Petr Čech také přiznal, že se čas od času rád dobře nají, aniž by přemýšlel nad tím, jestli toho snědl hodně nebo málo. „Jídlo by taky mělo být radostí, ne jen nástrojem k tomu, aby byl člověk pořád fit," řekl sportovec, který si v dobách své vrcholové kariéry musel pořádně hlídat stravování

České buchty vedou!

Jako profesionální fotbalista řešil kdysi Petr Čech i to, co přesně a jak dlouho před zápasem smí jíst. „Předzápasové jídlo jsme museli mít tři hodiny před výkopem, většinou to byly těstoviny, vejce a ryba, steak nebo kuře. Každý si vybral, co chtěl. Já jsem míval kuře, vajíčka, trošku těstovin a salát, protože to bylo takové vyvážené jídlo, kde jsem se cítil najezený, ale tak, že mě to netížilo v žaludku," zavzpomínal gólman a dodal, že samozřejmě vždy záleželo i na tom, ve kterou denní dobu se zápas hrál.

Když jsme v Anglii měli zápasy, které začínaly ve dvanáct, tak posledním jídlem byla vlastně snídaně. Takže to mohl být i toust a vajíčka. Šlo zkrátka hlavně o to, aby bylo jídlo vyvážené a energie z něj vydržela po dobu pěti hodin.“

A na co z českého jídelníčku brankář v Anglii vzpomínal? „Já se vždycky těším, když přijde čas Vánoc a můžu si dát bramborový salát a řízek.

Když dojde řeč na jeho nejoblíbenější jídlo z dětství, tak Petr Čech překvapí. Žádné vyloženě oblíbené jídlo totiž neměl. „Ale moc mi chutnaly buchty. Kynuté buchty, ať už s mákem nebo s tvarohem, hodně plněné, to bylo moje," směje se asi nejslavnější fotbalista Česka

Jak to na akci společnosti Hellmann’s, kde jsme fotbalistu potkali, vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Gólman Petr Čech: Jídlo má být i radost, nejvíc mi chutnají české buchty s mákem nebo s tvarohem, říká fotbalista

Ukázat 5 fotografií

A pokud chcete zaskórovat i vy, třeba v kuchyni, můžete si podle našeho video receptu upéct třeba právě klasické buchty: 

Témata

Recepty k tomuto článku