Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalý dýňový chlebíček: Voní perníkovým kořením, je krásně vláčný a díky polevě je chutná fantasticky
Zdroj: Profimedia

Do Halloweena je sice ještě daleko, ale dýňová sezona se už pomalu rozjíždí. Na vyřezávání dýni je sice ještě čas, do přípravy dýňových dobrot se už ale klidně můžete pustit. Třeba dýňový chlebíček je úžasným podzimním moučníkem nejen pro jeho chuť, ale i pro krásně oranžovou barvu. 

Univerzální dýně

Dýně k podzimu patří, a to nejen v podobě vyřezávaných strašidel. Dužninu lze použít do mnoha jídel. Na dýni je úžasné, že se hodí do slaných i sladkých pokrmů.

Připravíte z ní vynikající polévku, pyré nebo pikantní curry, díky její nasládlé chuti ji však upotřebíte i do mnoha moučníků. Tím nejslavnějším je klasický koláč z křehkého těsta s dýňovým krémem, hned za ním v závěsu je rozhodně dýňový chlebíček

Typický podzimní moučník

I když by se to podle názvu mohlo zdát – dýňový chlebíček není žádný slaný chléb, ale vynikající moučník, který se podobá stejně populárnímu banánovému chlebíčku. Zatímco ten si můžeme udělat celý rok, na dýňový chlebíček nastává čas právě na podzim, kdy dýně seženete téměř v každém obchodě. I dýňový chlebíček se připravuje z dýňového pyré, které těsto krásně zbarví do oranžova stejně jako podzim barví listy na stromech.   

Z dýňové pyré

Dýňový chlebíček neboli pumpkin bread je původně americkým dezertem, a to velmi jednoduchým na přípravu. Američané ji mají dokonce ještě jednodušší díky tomu, že se u nich již hotové dýňové pyré prodává v obchodech v konzervě. U nás je sice k dostání taky, ale jen ve specializovaných obchodech. Cena cca 450 g dýňového pyré se pohybuje kolem 110 Kč. 

Proto je lepší připravit si pyré sami. Není to nic složitého. Omytou a nakrájenou dýni hokaido (zbavenou semínek) stačí jen podusit v hrnci v menším množství vody doměkka a pak rozmixovat. Anebo ji můžete upéct v troubě, což dýni dodá lehce karamelovou příchuť. 

Směs voňavého koření nesmí chybět

To hlavní, co dělá z dýňového chlebíčku tak dokonalý dezert je koření. Jde o aromatickou směs, která přímo evokuje podzimní pohodu. Toto „zahřívací“ koření se hodně podobá tomu na perníčky, jednotlivé druhy koření jsou v něm ale v jiném poměru.  

Směs má dokonce svůj vlastní název – říká se jí dýňové koření. Dá pořídit v obchodech (novinkou letošního roku je dýňové koření od Vitany za 24,90 Kč) a nebo si ji můžete namíchat sami. Rozhodně se to vyplatí, využijete ji jak při přípravě chlebíčku, tak na koláč, dýňové sušenky nebo sirup do pumpkin spice latté. A jaké koření tedy do něj patří a v jakém poměru? Na 1 lžičku mleté skořice stačí dát jen ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mletého zázvoru a ¼ lžičky rozdrceného hřebíčku. Někdy se přidává i špetka nového koření. 

Chlebíček vylepší ořechy nebo čokoláda

Chlebíček se připravuje z jednoduchého litého těsta, které uděláte smícháním suchých a mokrých ingrediencí a pak jejich spojením. Těsto navíc můžete zvláčnit pomocí kefíru či jiného kysaného mléčného nápoje. Zajímavější chuť mu dodáte, když do něj jako tekutinu přidáte pomerančovou šťávu.

Pokud by vám v chlebíčku chybělo něco křupavého, můžete do něj vmíchat i nasekané ořechy (vlašské či pekanové), případně opražená nasekaná dýňová semínka. Sladší chuť dodají rozinky, můžete ale použít třeba i sušené goji. Gurmáni si mohou chlebíček rovnou vylepšit čokoládou nalámanou na kostičky. A jak dýňový chlebíček připravíte? 

Budete potřebovat: 1 a 3/4 šálku dýňového pyré, 120 ml rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla (115 g), 3 velká vejce, 330 g krystalového cukru, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva, 3/4 lžičky jedlé sody, 3/4 lžičky soli, 3/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky čerstvého strouhaného muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 300 g hladké mouky, máslo na vymazání formy. Na ozdobu: 12 g krystalového cukru a 1 lžičku mleté skořice. Na dokončení: Cukrovou nebo citronovou polevu (není nutné, je to na vás)

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na chlebíček vymažte máslem. Ve velké míse ušlehejte dýňové pyré, olej, vejce a cukr dohladka. Do těsta nasypejte prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. 
  2. Přidejte mouku a míchejte lžící, dokud se nepromísí. Vyškrábejte do připravené formy a uhlaďte povrch. V malé misce nebo prázdné odměrce smíchejte cukr a skořici a posypte jimi povrch těsta.
  3. Chléb pečte 65 až 75 minut. To, zda je upečený zkontrolujte špejlí. Můžete ho nechat 10 minut vychladnout ve formě a poté ho vyjmout, nebo ho v ní nechat vychladnout úplně. Po vychladnutí můžete chlebíček ještě dozdobit cukrovou polevou.

Náš tip: Z dýně si můžete upéct i tuto dvoubarevnou bábovku podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku