Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví je jedním z nejoblíbenějších vánočních cukroví u nás. Kdo by odolal křehkému těstu, které se rozplývá na jazyku, a sladkému spojení s marmeládou? Proč ovšem každoročně připravovat pouze klasický recept a nezkusit ho trochu „oživit“? Tereza Olbrichtová, finalistka Peče celá země, například vsadila na pistácie.

Kde se vzalo linecké?

První zmínka o lineckém cukroví se datuje až do roku 1653, kdy se objevilo v kuchařce rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Tehdy ale nevypadalo tak, jak ho známe dnes – byl to vlastně koláč. Měl mandlovou máslovou krustu, byl naplněný černorybízovou zavařeninou a na povrchu zdobený mřížkou z těsta. Během staletí se tento recept postupně proměňoval, až se z něj stalo dnešní oblíbené linecké cukroví. 

Marmeláda se dá nahradit

Tradiční linecké cukroví se objevuje skoro ve všech domácnostech, ale postupem času se i do této klasiky začaly promítat moderní trendy. Ty se týkají nejen obměny těsta, ale také náplní, které se používají místo marmelády. „Já miluji například čokoládové linecké se šlehaným karamelem. Pokud nechcete dělat domácí karamel, je dobrý i krém, tedy karamelové kondenzované mléko s máslem a trochou rumu,“ popisuje pro Toprecepty.cz Tereza Olbrichtová. „Jen je třeba máslo před přidáním kondenzovaného mléka a rumu dobře vyšlehat,“ dodává.

Vychytávka na pečení

Sama finalistka soutěže Peče celá země ráda peče linecké s příchutí pistácií, na něž nabídla recept na svém instagramovém profilu. Na přípravu navíc používá dnes hodně populární perforovanou podložku. „Původně se začala používat u odpalovaného těsta, na sušenky je skvělá hlavně kvůli pěknému vzoru a rovnoměrné výšce,“ vysvětluje Tereza. „Nicméně samozřejmě můžete cukroví péct i bez ní, na postupu to nic nemění,“ podotýká.

Vánoce jsou pro Terezu každoročně momentem, kdy se zavře do kuchyně a připavuje spousty cukroví. „My pečeme každý rok s maminkou a většinou máme mezi dvaceti až třiceti druhy, což je docela masakr,“ říká Tereza pro Toprecepty.cz. „Ale hrozně nás to baví, milujeme maminčiny tradiční kousky i nové recepty, které teď většinou nosím já. Pečení cukroví je krásná tradice a všem doporučuji péct nejen s rodinou, ale třeba i s přáteli nebo kolegy z práce,“ říká oblíbená pekařka a přidává svůj recept na linecké.

Pistáciové linecké cukroví

Na vynikající cukroví od Terezy Olbrichtové budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 75 g moučkového cukru, 40 g pistáciové mouky, 2 g soli, 3 žloutky, citronovou kůru, malinový džem a moučkový cukr na posypání.

Jak na to?

  1. Smíchejte mouku, moučkový cukr, pistáciovou mouku, sůl, citronovou kůru a na kousky nakrájené studené máslo. Vytvořte drobenku, ale nemíchejte ji zbytečně dlouho.
  2. Rychle do drobenky zamíchejte žloutky. Těsto rozválejte mezi dva pečicí papíry nebo cukrářskou fólii a nechte důkladně vychladit. Rozválené těsto můžete na chvilku umístit i do mrazáku, lépe se vám pak bude vykrajovat a přenášet na plech.
  3. Vykrájejte z těsta kytičky, kolečka nebo jiné oblíbené tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Vykrájené těsto dávejte na perforovanou podložku a druhou takovou je opatrně přikryjte.
  4. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 10 minut (dokud nejsou okraje nazlátlé).
  5. Cukroví slepujte malinovým džemem a lehce posypte moučkovým cukrem.

Rady od Terezy

  • Pistáciovou mouku můžete zaměnit za mleté mandle, vlašské nebo lískové ořechy.
  • Džem zvolte k ořechům spíše kyselejší – skvělý je malinový, rybízový nebo například pomerančová marmeláda.

Jak probíhala cesta Terezy soutěží peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Klasické linecké cukroví si můžete snadno připravit podle našeho video receptu.

Zdroj informací: 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku