Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství perfektní kávy: Vyplatí se investice do drahého kávovaru?
Zdroj: Freepik

Není nad ranní rituál s šálkem voňavé kávy, který vás postaví na nohy. Ať už preferujete silné espresso, jemně našlehané cappuccino nebo filtrovanou výběrovku, můžete si i doma užít chuť a vůni jako z vaší oblíbené kavárny.

Nabídka kávovarů je dnes nepřeberná, stejně jako způsobů přípravy lahodného kávového moku. Vybrat si ten pravý tak může být oříšek. Pokud tápete, doporučujeme před výběrem vyzkoušet kávu z různých druhů příprav a otestovat si, co vám chutná a vyhovuje nejvíce.

Benefity kávy, jak ji neznáte


To, že káva obsahuje kofein, který vám dodá energii, asi není nová informace. Káva je ale mnohem víc, než jen nástroj, jak bojovat proti únavě. Obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a pomáhají snižovat riziko některých onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, Alzheimerova či Parkinsonova choroba a další. Kofein navíc kromě energie stimuluje nervovou soustavu a zlepšuje koncentraci a paměť.

Je ale důležité si uvědomit, že každý má individuální toleranci kofeinu a na každého může působit trochu odlišně. Sledujte proto, co dělá dobře vám, a podle toho upravte dávkování nebo způsob přípravy. Nadměrná konzumace může vést k nespavosti, úzkosti a dalším nežádoucím účinkům, které od kávy rozhodně nechceme. Konzumace by měla být v první řadě radost a zážitek.

Příprava kávy: Od filtru po automat


Způsobů, jak si doma připravit kávu, je mnoho. Pokud se chcete plácnout přes kapsu, můžete zabrousit do výběru pákových kávovarů, se kterými si připravíte autentickou kávu italského typu a umožňují pracovat s tlakem a extrakcí. Navíc si můžete sami mlít kávová zrna, našlehat mléko a zkoušet latte art dle libosti. 

Jednodušší na obsluhu jsou rozhodně automatické kávovary, které už v sobě obsahují integrovaný mlýnek a šlehač – stačí stisknout tlačítko a o všechno se postarají za vás. Ještě o chlup jednodušší bývají kapslové kávovary, které vynikají nízkou cenou, praktičností i rychlostí. Na druhou stranu produkují více odpadu. To ale můžete vyřešit třeba kompostovatelnými kapslemi, nebo vhodnou recyklací, kdy výrobci kapslí často vybírají použité kapsle zpět.

Za opravdu dobrý kávovar si zkrátka připlatíte, ale tak to prostě je: Kvalitní káva něco stojí. Pokud chcete mít jistotu, že vaše investice nepřijde vniveč, doporučujeme popřemýšlet o vhodném pojištění majetku, které pomůže ochránit vaši nemovitost nebo domácnost v případě nenadálých situací. Přes web Srovnator.cz si můžete navíc porovnat nabídky od vícero pojišťoven a zvolit si takovou, která vám nejvíc sedne.

Pro milovníky alternativní přípravy kávy se nabízí ponořit se do tajů filtrů, jako je french press, aeropress nebo klasická překapávaná káva (i ta ale může být věda!). 
Tajemstvím je kromě kvalitních kávových zrn i správné namletí kvalitním mlýnkem na požadovanou hrubost. Každá metoda má svá specifika, která ovlivňují výslednou chuť kávy.

Na kvalitě kávy záleží. Jak ji ale poznat?


Základem pro dokonalý šálek je samozřejmě samotná surovina. S výběrem kávy si proto dejte na čas a vybírejte takovou, která uspokojí vaše chuťové pohárky, ale zároveň bude vhodná i na vámi požadovaný způsob přípravy. Zatímco některá kávová zrna jsou ideální do kávovarů, jiná nejlépe poslouží právě ve filtru.

Kávu můžeme laicky rozdělit na tzv. výběrovou, která se vyznačuje specifickým původem, pečlivým zpracováním a bohatým chuťovým profilem. Je složená ze 100 % arabiky a většinou chutná více po ovoci a obecně bývá kyselejší, není to ale pravidlem. Druhým typem je klasická komoditní káva, která je často směsí robusty a arabiky.

TIP: Ptáte se, jak dlouho vám doma vydrží upražená káva? Abyste si ji mohli vychutnat bez ztráty vůně a chuti, doporučujeme kávu spotřebovat do 2 měsíců po upražení. Datum pražení je uvedeno vždy na obalu.

Správné vybavení hraje prim: Do čeho investovat?


Ať už si vyberete jakýkoliv druh přípravy, investice do kvalitního mlýnku je klíčová. Mletí kávy těsně před přípravou je pro zachování chuti a aroma zásadní, proto doporučujeme kávu mlít vždy pouze na konkrétní dávku. Mlýnek z kvalitního materiálu, jako je keramika nebo ocel, zajistí rovnoměrné namletí kávových zrn. Důležité ale je, že různé metody přípravy kávy vyžadují různou hrubost mletí. Pro espresso je potřeba mletí jemné, pro french press naopak hrubší. Hrubost mletí lze na mlýnku vždy nastavit.

Nezapomínejte, že dobrá káva chce péči


Pravidelná údržba je důležitá, proto nezapomínejte na pravidelné čištění kávovaru a pomůcek na přípravu kávy. Zbytky kávových usazenin a vodní kámen totiž negativně ovlivňují výslednou kvalitu kávy. Dodržujte pokyny výrobce a čištění provádějte dle jeho doporučení. Některé kávovary mají také kontrolku, která se rozsvítí pokaždé, kdy je potřeba přístroj odvápnit.

Dobrá káva něco stojí: Často to jsou peníze, ale stejně tak je důležitý i váš čas. Dokonalou kávu budete mít, pokud dodržíte tři základní pravidla: Kvalitní kávu, kvalitní mlýnek a dodržený postup přípravy.