Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dochutit polévku octem, aby se nesrazila?

Eli, je to tak - smetana ke šlehání se nikdy nesrazí. Zakysanou smetanu v teplé kuchyni v podstatě nepoužívám - právě z toho důvodu, že se ráda sráží, / ono je to i tady na mnoha fotkách vidět, že omáčka je zdrclá;-) / a ještě mám s ní jednu zkušenost - pokud se omáčka / polévka / hned nesní, tak zřídne. Jinak na saláty, dipy apod - výborná.

Srazí se při přidání zakysané smetany do horkého (vařícího pokrmu) - vždycky.:-(( Nikdy se nesrazí, když vše vaříme s octem, cukrem a solí a na závěr přidáme sladkou smetanu ke šlehání, nejlépe pokojové teploty. Jednou se mi zdrcla zakysanka a od té doby používám skoro výhradně šlehačku a žádný problém nenastal.;-) Zakysanku přimíchat tak leda do hotového, chladnoucího pokrmu.

Teda lidi, musím poděkovat Coolich (neregistrovaný/á), že sem ten dotaz dal -zas nějaké rady a zas jsem chytřejší, určitě vyzkouším, každý nemůže vědět vše :yes::yes::yes:

Dělám taky jako Irreka, nejdřív ocet a nakonec smetanu. Já ale používám většinou šlehačku a ta se nesrazí, i když přidám ocet přimo do ní. Přidávám ho pomalu a za stálého mícháni.;-)

Já to dělám tak, že v troše vlažné vody rozkvedlám mouku přímo s octem a tím zahustím polévku a po náležitém převaření na závěr přidám smetanu.
Pokud se mi zdá málo kyselá, dochutím až odstavené z ohně před podáváním.
Také se mi zatím nesrazila, nikdy jsem nad tím nepřemýšlela a teď, jak to čtu, tak se vsadím, že se to stane:-D
Také jsem četla ocet přidávát nakonec horký:-K

Tak já dělám jako Irrenka:yes:Musí se to převařit;-):yes:nebo taky lze trochu octa svařit a pak přidat do polévky a už nevařit.;-)

Špagetko to mi vždy říkala maminka,a zatím se mi nikdy nesrazila;-)

Irenko - tos mě docela překvapila - takže ty dáš nejpv ocet a po převaření smetanu nebo mléko a nezdrcńe se? To budu muset vyzkoušet, tenhle postup neznám

Nejprve polévku zahustím, po převaření přidám ocet a opět nechám chvíli vařit, polévka s octem se musí převařit jinak následné přidání smetany nebo mléka způsobí sražení;-)

Nejdříve do uvařených brambor dám povařit ocet, pak zavařím trochu záklechtky (mouka rozmíchaná ve vodě) a teprve potom přilévám mléko.
;-( Občas se mi také stane, že se kulajda zdrcne (dělám ji i ze sladkého mléka). Tak jednoduše vyberu větší kousky brambor, rozmixuji a dám zpět brambory.

To Magdalenka - no jo, jenže mně se to zdrcne i na talíři :-(

My si dochucujeme octom až na tanieri, keď je polievka menej horúca. A každý podľa seba...

Super, díky za rychlé odpovědi, tak snad to udržím v lebce do dalšího vaření a zafunguje to :-)
V Runštukovi se píše \"...polévku dochutíme octem...\", obsahující přitom normální mléko (třeba moji oblíbenou se zelenými fazolovými lusky na kyselo), ovšem asi se mlčky předpokládá, že člověk už ví, jak na to.

Odober trocha tekutiny z polievky do hrnčeka, nechaj prechladnúť, vmiešaj ocot a za stáleho miešania vlej späť do polievky. Polievku už nevariť !!! Rovnako sa postupuje pri smotane, aby sa nezrazila. ;-):-D

Coolich (neregistrovaný/á) - já do těchto polévek dávám zakysanou smetanu, podmáslí nebo kyšku atd - prostě kyselé mléko, ne sladké a octem jen podtrhnu kyselost. Takže se nemá co srážet. Ovšem je jasné, že sladkým mlékem a octem to srazíš

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek