Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce

U nás doma na Zelený čtvrtek něco od zeleniny nebo kaše a peču beránka a mazance, na Velký pátek k obědu bramboračka a jidáše, k večeři ryba a bezmasý půst držíme až do sobotního večera, kdy se jí hlavička. V neděli a pondělí sváteční masová jídla, bohužel můj muž odmítá jehněčí, takže je to většinou vepřové nebo uzené maso.

Pro mně jsou z hlediska duchovního velikonoce ty největší svátky:-)Co se jídla týče, nesmí u nás chybět mazanec a beránek a další jídla už si domlouváme podle toho kdo na co má chuť, ale dobrý hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky, ten máme každý rok:-8

U nás vyzerá Veľká noc ínak, čo sa týka jedla, je vo všetkých rodinách rovnaké raňajkové menu, podobne ako na Vianoce štedrovečerné menu.
Takže na raňajky v oba veľkonočné dni nesmie chýbať varená údená šunka ( nie pražská a pod ), klobáska, syrek, niekde veľkonočná plnka ( hlavička), údený varený bôčik ( nie všade sa dáva ), vajíčka, mazanec alebo pečený baránok, cviklový šalát s chrenom.
Čo sa podáva na obed a večeru, to už je jedno, každá rodina má svoje zvyklosti, nie je to to isté, ale raňajky sú všade rovnaké. Veriace rodiny najprv idú s košíčkom do kostola posvätiť každú z tých potravín ( po troche ) a až potom zasadnú k raňajkám.
http://www.toprecepty.cz/album.php?id=481

U nás se mimo jiné peče sekanice neboli velikonoční sekaná nebo se též nazývá hlavička.
K tomu se podává bramborový salát.
A samozřejmě barvíme vajíčka (vařím je obvykle v cibulových slupkách a vyškrabuji nebo i jinak zdobím).
Také bývalo zvykem připravovat jehněčí nebo kůzlečí maso.

Dělají se jidáše, peče se jehněčí maso a velikonoční nádivka /hlavička/.

Jaká jídla se dělají typicky na Velikonoce? U nás jsme nikdy Velikonoce neslavili a první rok jsem se je rozhodla udělat,,,,vím o mazanci a beránkovi :)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek