Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařuji,ale..

maris: nedivím se tvému dotazu. Zrovna nedávno jsem někde četla, že se šroubovací víčka mají jen lehce uzavřít a teprve po sterilizaci zatáhnout. Hned jsem si říkala, co to je za blbost, vždyť to může vytéct. Ale červík pochybnosti přece jen hlodá ;-) Jinak na otevírání Omnia víček je ideální tohle udělátko. Lehce přiložíte pod okraj víčka a trochu stisknete. Naprosto neporušené víčko samo odskočí od sklenice.

Sodovka: Děkuju za rady a zkušenosti:-). Jak jsem psala, moc nezavařuju, ale bylo by mi líto, kdyby se zkazilo to málo co dělám:-)

Maris, šroubovací víčka utáhnu rukou jak můžu. Ale žádné násilí.:-) Jenom trochu utáhnu. A po sterilaci, jak jsem již psala v předešlém komentáři, je otáčím dnem vzhůru a nechám do druhého dne vychladnout a pak je ukládám do spížky. Zavařuji v zavařovacím hrnci - sklínky jsou celé ponořené ve vodě. Třešně, švestky, broskve, meruňky zavařuji 12 - 13 minut při teplotě 75 - 80 C.(minuty počítám od doby, když teploměr vyšplhá na požadovanou teplotu) V životě se mi nikdy nic nepokazilo.
Víčky před zavařováním pořádně umyji a pak je ještě v kastrole s čistou vodou nechám 1 - 2 minuty povařit. Vodu pak po chvíli sliji a víčka nechám v kastrole vychladit.:-)

spagetka: díky, to jsem ráda, protože já to taky tak dělám, ale nebyla jsem si jistá, jestli to je dobře:-). Já poslední roky už moc nezavařuju, jak píše sodovka - když se musí všechno kupovat, tak se to nevyplatí, ale sem tam nějakou skleničku udělám. Dřív to byly okurky, různé saláty a la Kunovjanka, papriky plněné zelím a i švestky, hrušky - zkrátka co mi přišlo pod ruku, šlo do sklenice:-)) V té době byla hlavně víčka Omnia, / víčkovat byla práce manžela / a s těmi šroubovacími nemám zase tak moc zkušeností.;-)

maris:Maru, já je dotáhnu okamžitě, jak můžu a po sterilaci jen zkontroluju dotažením, že je to dobré, pak je obrátím na víčko a tím zjistím, že jsou napevno a nic nevytéká

Já bych se chtěla zeptat, když používáte šroubovací víčka, utahujete je hned nebo jen lehce a až po sterilování dotáhnete na pevno ? :-)

Jana Remkova: Janka spôn mám 25, naraz nesterilizujem nikdy viac fliaš, pretože nemám na čom. Na sporák mi viac nevojde. Po sterilizácii ich ihneď vyberám z vody von a ony rýchlo prechladnú. Zaváram priebežne, čo mi dozrieva, takže 50 fliaš mi nikdy nehrozí :-D:-D:-D
Fľaše otváram tak, že mám na to ešte československý 10-haliernik a ním podoberiem opatrne viečko. Tak mi pekne povolí a nepoškodí sa.
Janka, vypáliť ste to mali, do WC to bola škoda ;-):-D

I já používám jenom sklínky se šroubovacími víčky.:yes: Nikdy jsem je ale nekupovala. :-) Možná se teď ptáte a odkud je mám? Již 10 let nezavařuji okurky. Zjistila jsem, že zavařování okurek (když si je mám kupovat na tržišti) se mi vůbec nevyplatí. Například Albert má sterilované okurky za 15 Kč - 17,-Kč.:-) Okurky jsou ve sklínkách se šroubovacími víčky. Další sklínky mám z kupovaného, červeného, sterilovaného zelí. A i tohle zelí je ve sklínkách se šroubovacími víčky. A postupně se mi nahromadilo hafo sklínek se šroubovacími víčky, do kterých zavařuji třešně, švestky, meruňky, broskve. Na sklínky se šroubovacími víčky nedám dopustit.:yes: Žádná námaha a vztekání, jako to bylo při víčkování sklenic s víčky OMNIA.

Víčky OMNIA jsem někdy uzavírala přes kovovou, uzavírací hlavicu (umělohmotné hlavice nic moc). Na víčko jsem položila látkovou utěrku a pak přes utěrku víčkovala. Víčko uzavřené přes utěrku lépe drželo, lépe se ke sklínce přichytilo. Byla to ale fuška, práce pro manžela. Po sterilování sklínky otáčím dnem vzhůru - víčko lépe chytne.:yes:

Já používám šroubovací víčka, v posledních letech jen ty s červenou gumou a nikdy jsem problém neměla.Jasně musí se dávat pozor na čistotu víček i sklenic. Spony používala mamka i babička, já jim na chuť prostě nepřišla.
Tu hlavu na ty normální víčka jsem zrušila, jednak já na to nemám asi tu správnou sílu a jednsk mi připadá, že ty šroubovací jsou spolehlivější.
Myslím si ale, že to je o zvyku každého...;-)

No jo, Terezko, ale kolik těch spon potřebuješ? Když třeba zavařuješ 50 sklenic něčeho, tak asi pořádnou haldu, co? Holky mají pravdu, já bych zabila dceru i syna, jak vidím, že zavařeniny se starým víčkem otvírají loktem:-((:no:. Ale už jsem je naučila, aspoň, když mne teda mají v dosahu, snaží se otvírat opatrně, nebo mi řeknou, ať si to otevřu sama.;-) Stará víčka mám taky celou věčnost, ale většinu už mám taky šroubovacích. Koupila jsem si kterýsi rok nová, říkám si, ať mám jistotu..no, broskve i borůvky skončily v záchodě.:-(( Měli jsme to aspoň vypálit, co?:-D:-D

Věra: Keď nasadíte viečko na fľašu, prejdite dookola opačnou stranou príborového noža, lepšie priľne k fľaši. Na uzavretie použite kovové spony, ktoré pevne držia viečko, až kým zaváranina nevychladne, potom ich zosuňte.
Už veľa rokov nepoužívam na uzatváranie hlavice, ale práve tieto kovové spony. Odvtedy nemám žiadny problém. Pritom používam viečka, z ktorých niektoré majú aj 20 rokov, vyhadzujem len poškodené, ktoré sa už skutočne nedajú použiť.

Mám s nima taky moc špatnou zkušenost. Používám radši skleničky na zašroubování. Víčka OMNIA jsem používala snad víc jak 30let, ale teď je to fialový hnus.

Stává se mi,že víčka,která jsou z takového silnějšího plechu špatně chytají a v obchodě jiná nemají.Dělám něco špatně?:-(( Ta víčka,která mám již mnoho let jsou ze slabšího plechu a zavařování s nimi je bez problémů. Děkuji za radu.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek