Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dělení moučníků do podkategorií

Jana Remkova: Janka, aký hokej ?!? Predsa každý má nejakú predstavu, na základe toho, čo doma pečiem, ako by som to podelila, nie ? Trocha som ti nerozumela...;-)

Hella: Tu úplne s tebou súhlasím, myslím, že vtedy, keď si o tom písala, som sa k tomu vyjadrila, neviem, nepamätám sa už. Predsa je úplne jedno, ako cesto je vymiesené alebo kde vykysne. V kategórii Domáca pekáreň by malo byť to, čo upečie pekáreň. Nie to, čo pekáreň vymiesi, Vymiesiť mi môže aj robot a vykysnúť to môžem nechať aj v mise robota. Všetko, čo je z kysnutého cesta by malo byť v kategórii kysnutých ciest, okrem toho, čo je skutočne upečené v pekárni.
K tomu vianočnému : u nás sa to neoznačuje ako vianočné, ale jednoducho ako Drobné pečivo, veď ja ho nemusím piecť len na Vianoce, ani to nie je u nás zvykom.
Vianočka - z akého je cesta ? Kysnutého. Takže by som to dala ako podkategóriu kysnutého cesta. ;-)
Chápanie koláča je u nás iné ako v u vás. Koláčom sa rozumie včetko, čo je upečené povedala by som podľa "jednoduchšieho" receptu : makový, jablkový, tvarohový...rôzne miešané, a je úplne jedno, na akom plechu. Ak to je niečo plnené, slávnostnejšie, tak je to zákusok, a to, že sú to rezy, sa môže, ale nemusí objaviť v názve, napr. Viedenské rezy, Florida rezy, ale napr. aj Orechový zákusok, a pod. Lenže web je český samozrejme, takže to musíte rozhodnúť vy :-D;-)
Len tak pre zaujímavosť si môžete pozrieť ponuku jednej z cukrární, myslím teraz názvy ( a všetko sú to zákusky ):
http://www.domacacukraren.sk/ponuka/zakusky/2

Líbí se mi návrh Helly:yes:jako Amira - koláče-kulaté a klidně bych spojila na kategorii koláč-buchta/jako Honzíkovy/.Nově bych asi doplnila-navrhla vánočky a tvarované moučníky /jako ty preclíky apod.Do vánočního bych neřadila-rozdílné těsto převážně/kynuté-křehké/.Pekárnu bych do toho nepletla vůbec-je to jen způsob zpracování /každý nemá a může "postaru" vymíchat rukou:-// /Jak uvádí Amira "trojhránky - takový moučník bych zařadila do ostatních.Řezy /jak píše Hella-je jich moc/ - tak řezy s krémem, řezy s ovocem event.další ostatní /bublaniny,táče/.
Co mi tam ale chybí a neznačila bych do "ostatních" -vánoční cukroví event. tzv. svatební- třeba označit jako drobné cukroví.Jistě je zde více receptů než např. mufin a přimlouvám se o samostatnou kategorii-určitě si zaslouží;-)Myslím,že pro každou z nás je to sváteční pečení:yes:;-)
A bude-li kategorií 12 nebo event.15 tak už je jedno:-Snaši adminci se s tím jistě dobře poperou:-):yes:

Amira:Amirko, tu vánočku bych dala třeba pod Vánoční pečivo, nebo kynuté aq taky by tam mohla být kategorie: Veškeré pletence, či tak nějak, ono by se jich tu našlo taky dost;-) Jinak jsem už psala, že s tím souhlasím a myslím, že to většina lidiček pochopí a někdo se to časem naučí;-) Jak se říká: Člověk si zvykne i na šibenici:-D

Amira: No, Reni, určitě to pochopím, někdy mám fakt IQ tykve:-D a nezapírám to.;-) Já jen reagovala na to, že se přidává málo uživatelů k diskuzi, že nemáme nápady. Ono až to bude, zvykneme si. Hela měla vždy dobré nápady, tak budu věřit, že se v tom všichni orientujeme.;-)

Jana Remkova: Jani, proč hokej? Bude hlavní kategorie jako je dnes "moučníky". Po jejím rozkliknutí ti vyjedou podkategorie "bábovka", "perníky" atd. Po rozkliknutí např. "bábovky" si budeš moct ještě vybrat, jestli chceš bábovku kynutou, piškotovou, třenou atd.

Já pod pojmem "koláče" vidím koláče typu svatební, dvojctihodné, frgály atd., prostě kulaté. Pod pojmem "buchty" vidím "Honzovy buchty". A pod "řezy" cokoliv na rovném plechu. Ty bych možná dělila na "řezy" a "řezy s ovocem, bublaniny" a "řezy s krémem". Takže jsem pro dělení 1. koláče, 2. buchty (Honzovy), 3. řezy. V ostatním souhlasím s Hellou. Jen fakt nevím, kam bych zařadila třeba vánočku. Nebo tento recept http://www.toprecepty.cz/recept/21905-tvarohove-tr...
Pod "krémy, pěny" jsou myšleny náplně nebo "tvarohový krém s jahodama a šlehačkou"? Pokud to první, tak bych asi dala ještě kategorii "dezerty" nebo tak nějak. Pokud to druhé, tak bych zaměnila za "náplně, polevy, posypky atd.".
A podkategorii "kynuté" bych nechala tak jak je, nedělila bych to na kyne, nekyne apod.

tejaja: no, málo lidí se vyjadřuje, napadlo vás, že někteří z toho máme trochu hokej? Já nápad nemám. To, co se mi líbilo, jsem napsala. To, co tady píše Hela, je fajn, ale je toho hodně.

Dia a bezlepkové.
Nepečené a mražené.
Bábovky.
Buchty, koláče
Záviny, štoly, rolády.
Řezy. (Řezy budou asi nejsilněší kategorie, proto bych je rozdělila ještě na:.
Řezy s ovocem.
Perníky.
Mufiny.
Smažené moučníky
Krémy,pěny.
Ostatní.

2. Rozdělení podle druhů těsta:
Piškotové.
Kynuté.
Třené.
Křehké.
Listové.
Ostatní.

Mnozí se v tom asi nebudou orientovat a já taky patřím mezi ně. Ale zatím jsem si zvykla na všechno, tak snad...;-)

Ta - pekárna - pokud v ní vlastně jen to těsto umícháš, vykyneš ale neupečeš - ber to jako jakousi lepší pomůcku, jestli mi rozumíš jakoby lepší mixér - bych to dala mimo pekárnu, na rozdíl, když někdo dá recept přesně na použití pekárny - t.zn. zapni ten a ten program....takže souhlasím s tebou, ano - co se neupeče v pekárně by patřilo třeba pod kynutá těsta , nebo jinam...prostě v tom případě slouží pekárna jako lepší domácí pomocník při přípravě materiálu

Takže si taky myslíte, že podkategorie by se měla nazývat Kynuté moučníky s tím, že už by u ní nebylo rozdělení podle druhů těsta?. Já bych byla pro. A pak je tu ještě jeden problém, a to kategorie Domácí pekárna. Kdysi jsem navrhovala, aby to, co se v pekárně jen zadělá, ale nepeče, tak aby se do této kategorie nedávalo. Ale neprošlo to. A co teď s moučníky (většinou kynutými) zadělanými v pekárně?

Heli, máš pravdu, málo ľudí sa k tomu vyjadruje.
K tomu kysnutému : zaradila by som tam všetko, kde sa používa droždie. Tak ako píše špagetka. Viac sa to deliť nedá, bol by chaos. Ostatne, stále je to kysnuté cesto, bez ohľadu na to, kedy kysne.

Souhlas - pak i budou "brblat", no co, možnost mají se vyjádřit, pak holt nic. Já bych pro zjednodušení asi fakt nechala název kynuté, i za cenu, že v popisu bude uvedeno, že to nekyne, nebo vykyne v troubě neb... atd. - prostě droždí v surovinách - a je kynuté, pak už záleží na dotyčném, jak si to přečte. Drobit tu kategorii dál by asi bylo nepřehledné.
Jinak v podstatě bych s tebou souhlasila, s tím, že buchty budou míněny ty naše klasické - ne jako nějaký místní výraz třeba pro řez nebo koláč

tejaja: máš pravdu, kategorie Koláče, buchty není moc jasná. Chtěla jsem původně napsat Kynutné moučníky. Ale když tu bude pod-podkategorie Kynuté těsto, tak i to je zcestné. Prostě kynuté těsto je zcela vyjímečné a je základem pro tolik druhů moučníků, že si myslím, že nestačí aby bylo jen jako druh těsta. Navíc, jak nazvat nebo kam zařadit všechny ty buchty a koláče (po česku)? Moc mě mrzí, že tady spolu diskutují jen 3 lidi a přitom asi nikdo z nich toto dělení nebude potřebovat ani vyhledávat. A co vy ostatní, vám je to skutečně jedno?

Hella: Na stránce se všemi kategoriemi - http://www.toprecepty.cz/kategorie-receptu.php jsou kategorie řazeny abecedně.

Na domovské stránce jsou kategorie řazeny podle návštěvnosti a navíc tam přidáváme nové kategorie, aby si jich lidé všimli.

K presným kategóriám sa nevyjadrujem, pretože u nás je to v niektorých veciach iné.
Heline delenie sa mi pozdáva ako celkom presné, len pod kategóriou "Buchty, koláče" sa myslí čo ? Budú tam buchty = koláče alebo aj buchty = buchty ? :-D Teda myslím ozaj buchty ( v slovenskom ponímaní ). Ak nie, kde budú buchty ? Je ich tu dosť. Dúfam, že som napísala zrozumiteľne...:-D:-D:-D

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek