Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dělení moučníků do podkategorií

No vždyť já tady pořád apeluju, aby se k tomu vyjádřilo co nejvíc lidí, hlavně těch méně zkušených. Mě osobně je to úplně jedno. Myslím si, že nejdříve by se mělo rozhodnout to zásadní - zda dělení podle druhu těsta, nebo typu moučníku a pak jen ty podkategorie vypilovat k dokonalosti.:-S Já jsem jen na začátku nadhodila svůj názor na dělení, aby bylo o čem diskutovat. Jen bych byla ráda, kdyby občas někdo přihodil svůj názor, aby se tahle diskuze nezastavila a nezapadla v průběhu prázdnin. Věřím že po dovolených diskuze nabere na síle.
Asi nejlepší by bylo, kdyby každý sám na chvíli zapomněl na svoje zkušenosti a sám si představil, že chce nějaký moučník najít. Co vás v první chvíli napadne: hledat druh moučníku nebo druh těsta?

No, snad by mi vyhovovalo to, co píše Irena;-). Ale můj názor, když to tak čtu je takový, že doteď jsme si poradily i tak, jak to je;-)

Ivi,vždyť já taky.Každý si tím projde.:-D:-D:-D

Pajaska:Pajasko i Irrenko, vy jste zkušené a výborné kuchařky, a takových je Vás zde hodně.Vám nebude dělat žádné rozdělení problém, Vy si totiž poradíte vždycky:yes::-D.
Nebylo by marné udělat tzv. dva formuláře rozdělení /těsta-druhy/ a kdo bude chtít aktivně ať se vyjádří k určitému typu.Osobně zastávám názor (od Helly) spíš vyhovět méně zkušeným-podle druhů.Bude také jednodušší - výhledově- při vkládání receptů pro mladší autorky.Naši adminci jsou šikovní, jistě i tento oříšek nějak rozlousknou:yes::-D
Pečení považuji trochu za kumšt.Ze zkušenosti vím, když jsem vyměnila sporák plynový za elektrický, jak jsem sháněla informace o nastavení trouby pro různé těsto atd.,aby výsledek nešel do koše.A první 2-3 pečení nakukovala do trouby jak na TV:-D:-D

Co mně se týče, vyhovovalo by mi rozdělení moučníků dle druhu těsta, do jaké formy nebo na jaký plech, to už se většinou rozhoduji sama.Je to jen můj názor, samozřejmě tohle by začínajícím kuchařinkám asi nevyhovovalo;-)

Hello,máš v lecčems určitou pravdu.Jsi zkušená a výborná kuchařka.Já mám rozdělené moučníky dle druhu těst a pak podle typu.Pro mne je to jednodušší.Pro někoho to je složité a má jiný systém,jako třeba ty.To je naprosto normální.Každému vždy vyhovuje něco jiného.;-)Proto tu diskutujem.A protože to není jednoduché,jedna strana bude muset ustoupit většině.Já bych klidně byla pro,aby se hlasovalo,až se vyberou dva nejlepší či nejčastější názory na kategorizaci.I když si myslím,že pro dělení dle druhu těst bude možná menšina?Důležité v této etapě je napsat názory a typy na kategorizaci.Nic víc, nic míň.Však my to všichni nakonec dáme do nějaké formy ke spokojenosti všem,viď?Názor nenázor.:-)

Jani,vůbec se neděs.;-) Nakonec je tu proto tahle diskuse,aby se eliminovaly případně možné zádrhely při dělení moučníků do kategorií.Když se o něčem diskutuje,postupně si uvědomíš určité souvislosti,o kterých normálně nepřemýšlíš.Někdo napíše komentík a zjistíš,že by to šlo i jinak.Třeba i líp nebo hůř.Je vždy lepší nejdříve vše probrat a pak uskutečnit.Je na to dostatek času.Jak to celé dopadne se uvidí.Adminům to usnadní rozhodnutí při kategorizaci.Rozhodnou oni a věřím,že přihlédnou k našim názorům.Můžou si lépe uvedomíš úskalí,aby nemuseli předělávat.Ono to nebude nic jednoduchého.Prostě napiš co si o tom myslíš,o nic nejde.;-)Ono se to pak vytříbí a dojdem k závěru.Čím víc názorů,tím líp.:-K Není horší kategorie receptů ,než moučníky.:-)

Jana Remkova: Jani sem zatím dej jen svůj nápad, jak bys dělila moučníky, to je jen diskuze, jak si to kdo představuje ne žádné hotové dílo ;-)

Zdá se mi, jak to tady čtu, že to tady bude čím dál složitější:-//. Vždycky si na něco zvykneme a zase příjde něco nového. Popravdě se v tom moc neorientuji.

Pajaska: Já ve svých návrzích, které jsem tu napsala, vycházím z praxe. A kdybys ty nebo spagetka jste sami si teď zkusmo vzaly soupis moučníků a snažily se je rozdělit do podkategorií dle vámi navrhovaného systému, myslím si, že byste občas měly hlavu zamotanou. A to vás považuji za velmi zkušené kuchařky. A dejte to rozdělit nějaké méně zkušené. Myslím si, že tady je jádro problému, měli by se vyjádřit právě ti méně zkušení, co by jim vyhovovalo. Věřím, že po dovolených se k tomu vyjádří více lidí.
Já jsem si prohlédla dělení do podkategorií v knižních kuchařkách i na různých webech a porovnala s tím, co by mi vyhovovalo. Když chci něco upéct, tak vždycky alespoň rámcově vím základní údaje: 1. jaké mám suroviny, 2. kolik mám na to času, 3. k jakému účelu to peču. Něco jiného upeču ke snídani a něco jiného na oslavu, nebo když vím, že chci nějaké řezy, tak nerozlišuju, zda budou z piškotu nebo z třeného těsta. Tím nevylučuju to, že mě něco tady zaujme, udělám si čas a nakoupím suroviny, ale o tom teď tady nediskutujeme.
To, že některé tištěné kuchařky jsou děleny dle druhů těsta (v dnešní době už je jich velmi málo) tak to mi připadá, že je to pozůstatek z doby, kdy fungovaly jako "učebnice vaření". Byla to sice dobrá věc - nic jiného ani neexistovalo, ale nevím, zda se tím řídit i tady za účelem někoho zdokonalovat.
A navíc zcela jistě k tomu musí zaujmout postoj admini. Je jasné, že čím podrobnější dělení, tím pro uživatele lepší. Né už tak pro ty, co budou recepty vkládat a zcela jistě né pro ty dobré duše, které to po nás budou opravovat!

Hello,ale vždyt tu máme vyhledávání dle kořene slova, takže když potřebuješ nějaký hruškový moučník zadáš hruš v kategorii moučník a vyjede ti spousta receptů.A jestli to bude zamíchaný a nebo na plechu nahoře či dole či v dortu, to už si vybereš.Vaření je především o chutích a podle nich převážně vaříš či dle sezony co zraje.Ono to bude muset být stejně nějak propojené,to ale jen chlapci znají architekturu stránek.Vůbec to nebudou mít jednoduché.Bude se muset nakonec stejně udělat nějaký kompromis.
Ono by se to mělo asi stejně podkategorizovat.Uvedu příklad:
varianta A - druh těsta : piškot - řezy
- bábovky

- kynutý - řezy
- bábovky

- listový - řezy
záviny



varianta B - typ moučníku: řezy - kynuté
- piškotové
bábovky - kynuté
- piškotové
záviny - kynuté
- piškotové atd.
Ať to bude jak chce,jde především o nejjednodušší vyhledávání .

Já si stejně myslím,že by se ti,kdo neznají základy pečení moučníků , měli učit od zkušených,od těch kdo je znají.Obrácený postoj ,,podřídit" se těm ,kdo neznají druhy těst(to tím nechci říci, že je to něco degradujícího či špatného,nejsou samy a nebyl jsme nikdo lepší),je cesta ne příliš šťastná.Ono zase rozlišit druhy těst, neni nic složitého,chce to jen trochu zkušeností.;-):-)To ještě dělení jestli kynuté v míse či zadělání droždí přímo do těsta či kynutí v troubě je ve výsledku jedno.To už bych asi nedělila(hůř by se zase zařazovalo při vkládání receptu),ale pokud by to šlo technicky,ještě trochu víc rozšířit,o to by to bylo lepší vyhledávání.;-)
V každém případě je každý názor přínosný,děláme to pro sebe a pro tyto stránky.:-)

spagetka: No já bych to zas až tak nehrotila. Vycházím z toho, že né každý přesně ví, co chce, když něco hledá. Spíš má třeba ovoce a chce ho nějak zužitkovat do moučníku, tak si bude listovat v Řezech z ovocem nebo v Závinech nebo Bublaninách a nebude přemýšlet, jestli má hledat v plundrovém nebo fillo těstě(nejspíš ani nebude vědět jaká ta těsta jsou). Myslím, že i dnes mají mnozí problém recept někam zařadit a to ani žádné podkategorie zatím nejsou. Já bych preferovala co nejjednodušší a nejsrozumitelnější dělení. Když tam budou kvasnice, šoupnu to do kynutého a nebude při tom rozhodující, zda to kyne v míse nebo až v troubě.

Hella: a co z moučníků, které se skládají z více druhů těst, jak jsi popisovala, rovnou udělat podkategorii a nazvat ji třeba Moučníky z více druhů těst, nebo tak nějak?
A určitě dojde k dohadům o názvech moučníků podle tvaru, to je jasné, záleží prostě na jazyku a pojmenování v té určité rodině -ale k tomu dojde, ať se zvolí jakákoli varianta . nikdy nebude 100% spokojenost. Takže spíš ještě vymýšlet varianty.
Nadja - taky bych řekla u těch kynutých, nějak vyznačit, zda kyne, nekyne apod. - tam je těch možností taky dost

Nějak mi to spadlo:-D

Moc se mi líbí,že se rozvíjí debata o kategoriích:yes:a víc hlav víc nápadů.Nadja má dle mého super nápad s kynutým-trošku rozšířit.Taky bezlepkové-to je dnes docela poptávka;-)Jinak ale \"selským rozumem\" se mi zdá nejlepší-nejjednodušší podle druhů-bábovka,řezy,koláče,záviny apod. pro vyhledávání.A řezy:-) myslím,že rozdělení na \"řezy\" a \"řezy s ovocem\" event. další by stačily.I když chápu zastánce knižních kuchařek byla bych pro klasické,jednoduché dělení podle druhů.Připadá mi logické a časově méně náročné.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek