Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dělení moučníků do podkategorií

tejaja: opravdu jsem netušila, že je tady tolik moučníků z listového těsta. Jsou to sice převážně řezy a záviny, ale asi by si samostatnou kategorii zasloužily. To ale stejně bude záležet na adminech, jak moc podkategorií chtějí vytvořit. A také, jestli pod kategorii Moučníky znovu přibydou Dorty, Cukroví a Sladká jídla, nebo jestli zůstanou i nadále samostatná.
Jinak jsem prohlédla asi 20 kuchařek a 5 webů s vařením a zdaleka nepřevažuje dělení moučníků podle druhů těsta, je to asi věc názoru. Asi by to bylo logické, ale asi by si s tím spousta lidí nedovedla poradit. Nechci nikoho podceňovat, ale né každý zná přesné rozdíly mezi jednotlivými těsty. Navíc na jednom moučníku může být více druhů těst (např. dole linecké a pak vrstva ovoce nahoře zalitá piškotem). A kam to pak zařadit? Myslím, že než tápat jestli pod piškot nebo linecké je snadnější zvolit podkategorii Řezy s ovocem.
Jinak opravdu v Čechách oproti Slovensku je názvosloví moučníků zavádějící. Např. u nás v rodině se všemu pečenému (kromě koláčů a dortů) říká "buchta" a drobnému pečivu (cukroví) se neřekne jinak než "preclíky".

spagetka: Ve svých receptech mám pohromadě všechna těsta s droždím, ale dále mám zvýrazněno, zda těsto kyne, či nikoliv.
Tady je těch kynutých takové množství, že než bych se čtením popisu práce dostala k tomu správnému (bez kynutí), tak by mi za tu dobu těsto vykynulo několikrát.
Stačilo by mít recepty nějak viditelně označené, třeba už v názvu, nebo u ikonek (kyne - kvásek,ale nekyne - bez kvásku,nekyne).

Myslím si, že lístkové cesto nie je malá kategória, receptov z lístkového cesta medzi múčnikmi je 136. Ale tiež by som nedelila cestá s droždím.
Kategória "Řezy na plech" znie Heli fakt hrozne, ostatne, ktorý koláč sa nepečie na plechu ? ;-)
U nás je to jednoduché, ak poviem zákusok a ak poviem koláč, každému je jasné, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď obe kategórie by sa samozrejme dali deliť ďalej :-D
Vychádza mi delenie klasické podľa druhov cesta najlogickejšie. Prezrela som niekoľko kuchárskych kníh, a sú fakt prehľadné podľa tohto delenia. ;-)

Nadja: dobrý nápad - bezlepkové. Obávám se ale, že by těch receptů bylo málo, protobych je přiřadila k Dia jako Dia a bezlepkové. Jinak nevím, k čemu rozebírat jakým způsobem je těsto kynuté. Třídění podle druhů těsta, ke kterému se tady přikláníte mi připadá nevhodné pro začátečníky. Ti si asi budou hledat, podle toho, co chtějí upéct a ani nebudou tušit, že třeba bábovka může být kynutá, třená, piškotová atd. Kategorii kynuté bych nechala zcela zvlášť, protože né každý snáší kynuté pečivo (tak aby se mu mohl vyhnout), ne každý chce čekat, než těsto vykyne, protože třeba spěchá a navíc to bude velmi silná kategorie (spousta koláčů).
Dále se tady navrhuje slané pečivo, dorty, cukroví. Prosím, všimněte si, že mají samostatné kategorie. Až se konečně zase změní Vánoční cukroví na Cukroví, aby k němu bylo možné přidávat i velikonoční a jiné zákusky, bude zase tato kategorie v pořádku.
Listové těsto bych samotné nedávala. Byla by to minikategorie. Buď se toto těsto použije na drobné zákusky, nebo na záviny nebo jako řezy na plech.
Já vím, že název kategorie Řezy na plech zní hrozně, ale vymyslete něco výstižnějšího. A protože kategorie Řezy bude velmi početná, přidala bych další kategorii Řezy s ovocem. Mě osobně se toto rozdělení v mojí "vystřihované" kuchařce velmi osvědčilo. Protože někdy člověk něco hledá, aby upotřebil ovoce, které chce zlikvidovat a proč se tedy přehrabovat ve všech řezech, když podle názvu nepoznáte, zda je to to, co hledáte.
Jinak je jasné, že kategorie se budou prolínat. Ale upřednostňovala bych zařazení vždycky tím, čím je moučník "zvláštní". Např. koblihy bych dala do Smaženého i když jsou vlastně kynuté atd. Protože když chci něco smaženého, pak je mi jedno, z jakého je to těsta.

Nadja -a co to nazvat jako Těsta s droždím - všechny druhy? Pak přece podle popisu poznáš, zda jde o kynuté či nekynuté těsto a ušetřilo by se místo?

Dělení podle druhu těsta se mi zdá složitější - kam např. zařadit těsto, do kterého se sice rozdrobí kvasnice, ale nenechává se kynout, ani se nedělá kvásek? Nebo těsto zadělané vzešlým kváskem, ale bez kynutí?
Pak by to mělo mít ještě další dělení, např.
Těsto s droždím - kynuté
Těsto s droždím - s kváskem, ale bez kynutí
Těsto s droždím - bez kvásku a bez kynutí
a také jsem někde viděla těsto s droždím a práškem do pečiva.
Tato těsta se od sebe výrazně liší dobou přípravy, a to je pro mnohé velice důležité.
;-) U návrhu Helly také není vše jednoznačné - kam třeba zařadit závin nebo bábovku z kynutého těsta.....
:-O Také bych zde ještě přidala v dnešní době důležitou podkategorii "bezlepkové"
:-O a možná i "univerzální těsta", vždyť z těsta na bábovku dělám i muffiny, bublaninu, dortový korpus, "buchtu" neboli řezy do pekáče apod.

Samozrejme, že pomôžem :-D;-) Priklonila by som sa k návrhu špagetky, s úpravou Pajasky, takto sa delia múčniky aj v kuchárskych knihách. Podľa druhu cesta. Je to logické´podľa mňa. ;-)

spagetka:Špagi, právě, že si myslím,že návrh Helly je jednodušší.Všechny zkušené se vyznají,ale co začátečníci?A také pro nové autorky -budou si vědět,že zařadí správně /podle těsta/???Nedávno zde byl zrovna přidaný recept a v kategorii Sladké jídlo-ovšem byl klasický moučník.Myslím,že jednoduché dělení je rozhodně lepší.Smůla je,že jsou právě dovolené a není tak široké zastoupení,ale zase tak nespěchá.Jistě se dopracuje ke zdárnému konci:-D

Já bych souhlasila s posledním návrhem pajásky - pokud to ovšem bude technicky možné - rozdělit nejprve podle druhu těsta a každý druh podle tvaru pečiva - např. koláče kynuté, třené, linecké, z odpalovaného těsta apod.
Je také nutné jasně vymezit tvar onoho pečiva, třeba u koláčů - já jsem zvyklá říkat např. koláč tomu, co je v kulaté formě, ale vím, že řada lidí říká koláči i na plechu obdélnikovém (pro mě řezy).
A pak také vymezit jasně druh těsta, - kynuté, listové je jasné, ale hodně lidí zaměňuje pojmy piškot, třený, litý, linecký a pod.

Já se přikláním také k Helle. Spíš hledám třeba že chci bábovku, dort nebo řez a teprve z toho vybírám recept.

Z uživatelského hlediska bych se spíše přikláněla k návrhu Helly a Maris.Tento způsob se mi zdá rychlejší,lepší.Když chci např. bábovku je mi jedno zda je tvarohová, kynutá, třená-vyhledám co mi padne do oka.Zrovna tak koláč, řezy,záviny atd.Určitě by se měla drobná úprava udělat - chybí drobné cukroví např.vánoční,velikonoční,svatební.A ostatní nechat pro extra případ-výhledově.
Ještě bych měla drobnou připomínku,aby autoři receptů do surovin psali konkrétnější údaje:-Snapř.kelímek jogurtu..šlehačky..může být ...160,400 ml a nevím ještě jaký??Takto uváděné hlavně u moučníků je pro nezkušené problém.Také v různých obchodech jsou jen určité druhy a když člověk neví,jak má finální těsto vypadat je to horší pro výsledek.Měl by být brán ohled i na začátečníky.

Já na pečení sladkého moc nejsem:-8ale Špagetky a Pajasky návrh se mi zamlouvá:-)U Pajasky ta poslední verze:yes:Předělávání bude hodně pracné,snad se to časem všechno dobře promyslí a klučíci admini se zavděčí mnoha návštěvníkům těchto krásných webovek:-K

Já bych se přiklonila ke špagetce.Pokud chci dělat kynuté,většina je s droždím,pokud piškot je tam více vajec.Trochu to vypovídá o surovinách a postupu přípravy(pro znalé).Jen je tu jeden zádrhel.Pro začínající kuchařinky,které se v moučnících moc nevyznají, je to složitější.Návrh Helly je spíš pro ty začínající,co se nerozhodují podle druhu těsta,ale typu moučníku.Pro ty,co jen chtějí udělat to a to a je jim jedno jaké těsto použijí, asi jednodušší.
Ono každý návrh má svá pro a proti.Bude to oříšek.Chtělo by to prozkoumat jiné weby a přiklonit se k většině,protože pak bude pro návštěvníky lepší se tu vyznat.Chce to promyslet,aby se to nemuselo předělávat.Ono kdyby byl prostor,tak by asi bylo nejlepší udělat kategorii např.rolády a ty pak rozdělit na kynuté,piškotové.Dále třeba třeba řezy a ty rozdělit na třené,hrnkové,odpalované atd.Bylo by to složitější a ze začátku hodně pracné,ale pak vyhledávání o to jednodušší.Z gastronomického hlediska je to správně podle typu těsta - třené,listové,kynuté a ty potom dělit na rolády,dorty,řezy,to je o tvaru pečiva pak spíš.A podle posledního bych to brala já.;-):-)

maris:já bych myslela nějak zkloubit druh těsta a tvar pečiva, ale jestli by to nebylo moc dlouhé. Je fakt, že když mám popis těsta, tak je mi vcelku jedno, jestli to těsto je piškotové nebo linecké (teda mě ne, ale někomu třeba jo :-8)

Já bych se rozhodně přikláněla k návrhu Helly - mně se právě líbí, že je to podle druhu pečiva. Když někdo by chtěl upéct bábovku, tak by měl přímo bábovky, když závin tak přímo záviny a je jedno, jestli to je křehké, listové nebo linecké těsto. Myslím, že by to bylo lepší zvlášť pro začínající kuchařky. :-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek