Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční pečení

Já jsem ten pasiáns nakonec přece jen upekla, je dobrý, moc křehký. Ale není to to cukroví, co si pamatuji. To mělo hnědou lesklou barvu a bylo tvrdé. Možná až na příští vánoce

Kwacka, ďakujem za recept, je to ono :yes: Papieriky so strapčekami na salónky som nevidela už roky, ale farebný staniol u nás dostať. Pýtaj v papiernictve, ale staniol, nie alobal:-D:yes:

pro Kwacku - já je sehnala v papírnictví a myslím, že každé dobré papírnictví by je mít mělo. Otázka je, jestli už není pozdě na shánění

SLOVENSKÉ SALONKY
Zdravím Vás, moje maminka je Slovenka, zde je recept na slovenské salonky (množství na ca 40ks), tak jak mi ho právě nadiktovala po telefonu:
1/4 l mléka
25 dkg cukru
5 dkg másla
1. Vše svařit - stále míchat! - až se za vařečkou \"dělá cestička\" (ca 20-25min.)
2. Pak přidat ochucení - u nás se dělávaly 2 druhy:
a) ČOKOLÁDOVÉ
kakao/čokoláda + 2 lžíce rumu
b) OŘECHOVÉ
vlašské ořechy (strouhané)
3. Na větší prkénko nalít studenou vodu, pak na prkénko nalít hmotu
4. Nožem hmotu tvarovat do placky o výšce ca 1cm
5. Hmotu několikrát polít studenou vodou nad dřezem, aby se schladila a průběžně tvarovat.
vychlazenou nakrájet na kostičky, ty se balí do papíru s třásněmi, navrch barevný alobal.

Nevíte, kde se dá papír "s třásněmi" a barevný alobal sehnat?
Kwacka

Vánoce,vánoce,Silvestr a Nový rok.U nás se na vánoce , jako jinde dělá kapr,rybí polívka (druhý den se jístudené řízky a salát),ryba v aspiku,vepřový sulc a druhý sváteční den česnečka a šťouchané brambory se škvarkama.Na Silvestra se dělá guláž , poze s houskou,nebo bagetkou a vnoci se vaří čerstvý ovar (vepřová hlava) s křenem. Druhý den(prý se nemá)my pečeme kachnu,knedlík zelí(ale až na obědo večeři v 15°°) Po vyspání si dáme jen HeringSchmaus, aby jsme si narovnali žaloudek (nyní už ne-Hlavně dříve).Ale ke všemu musí bejt naše budějcké pivíčko. Václav

Tak když neradi fondán, tak tady jsou další recepty na salonky http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16059

Janka, lopár je drevená doštička na krájanie:-D:yes:
Hella, díky za linku, ale tie salónky, ktoré robila babička, neboli fondánové. Aj keď to robila tiež z cukru, ale bolo tam ešte čosi iné. Fondán nemám rada, nikdy sme to nekupovali, môj otecko to nazýval mydielkami:-D:-D Kým nebolo dostať salónky iné, len fondánové, tak sme kupovali nudát a balili ako salónky, bolo dostať papieriky na salónky. Teraz kupujem čokoládové salónky a čokoládové sviečky ako kolekciu.

Helli, díky, já to pošlu dál a třeba je Terezka i udělá?:-?;-)Ale koukám, zase ty bílky, raději nebudu pokoušet moje oči!:-)

Špatně jsem se vyjádřila - znám je, ale nemám ráda.

Salonky? Tak ty já nikdy nejedla. ASle pokud po nich toužíte, tak prosím http://www.prima-recepty.cz/recept/35825-salonky-n...

Terezko, jsem si myslela, že slovenština mne nějak nezaskočí..ale drevený lopár?:-O :-?:-? Jinak, to ti povím, salonky, to by bylo něco, můj zeť by se za nimi umlátil, já kdysi taky. No a staniol? No, dalo by se to zabalit do barevného alobalu, ne? Ale, kde zase sehnat barevný alobal, co?:-O:-D

špagetce: Jo, jo, taky jsem našla jen tenhle recept na prima-recepty.cz. Jinde ani zmínka. A je tam úplně přesně, tak jaks ho napsala i s tím preclíkem.:-D:-D:-D

Janička, máš pravdu, načo by mi všetko bolo, že ?:-D:-D:-D Len ma napadlo, že koľko babička mala super receptov, ale mňa to akosi nie vždy zaujímalo. :-((Robili sme aj salónky, babička to nejako varila, potom rozotrla na drevený lopár na centimeter vysoko, po vychladnutí krájala a bylili sme salónky. Boli výborné, ale kde je recept.....:-(( Aspoň čokoládová kolekcia mi ostala, ale je zase problém pozháňať staniol:-D:-D

Terezko, taky nemusíš mít všechno!:-)):-D:-! Máš málo dobrých receptů? Málo nás zásobuješ?:-)):-D

samor2, tak to si mi pripomenula opäť moju babičku, ona to skutočne takto nazývala a dávali sme to kedysi na stromček. Bohužiaľ, recept nemám:-((

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek