Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

želatina

jureckova.lenka: Leni, ono je to těžké takhle popisovat, ono když se dává ta poslední horní vrstva želé, tak vše pod tím už musí být zatuhlé, pevné a vychlazené. Jen je třeba pak hlídat, kdy ta připravená horní hmota začíná v kastrůlku mírně tuhnout a želírovat. Ono se to pozná, že to už není tekuté jak voda a začíná houstnout, tak v tom momentě se použije a celý moučník se dá do chladničky. Držím palce aby se Ti moučník povedl:yes: a kdybys ještě měla nějaký dotaz, tak ráda odpovím. Třeba i prostřednictvím soukromé zprávy;-):-K A dej pak vědět, ju;-)

Moc děkuji, Merylas. Já jsem právě měla obavu, když tu želé hmotu nechám trochu ztuhnout, takže budou nahoře hrudky, tak proto jsem to lila hned. Ale věřím tvým zkušenostem :-))
Ten tvůj Moučník s tvarohovou pěnou a ovocem - přesně něco takového jsem chtěla vytvořit, takže teď mám krásný návod, jak na to, takže to učitě vyzkouším :-)

jureckova.lenka: Leni, myslím si, že jsi měla rozpuštěnou želatinu moc řídkou - ještě nezačala tuhnout. Já na piškot roztírám až mírně tuhnoucí směs a pak není nebezpečí, že něco proteče. Pokud dělám víc vrstev, tak na piškot dám např. nějakou tvarohovou směs, je ji třeba důkladně rozetřít i ke kraji aby nikde nebyla žádná skulinka a pak teprve až po ztuhnutí zaleju ovocnou želatinou - zasklím. Taky použiju až v momentě, kdy želé začíná malinko rosolovatět.
Dělala jsem například tohle http://www.toprecepty.cz/recept/1816-moucnik-s-tva... nebo http://www.toprecepty.cz/recept/21439-tresnovy-tva...

Ahoj kuchařky, kuchaři a kuchařčata :) Nedávno jsem dělala improvizovanou buchtu - na piškot jsem nalila našlehaný a oslazený tvaroh, do kterého jsem přilila želatinu v kompotové šťávě (bála jsem se, že mi to pořádně neztuhne, tak jsem do směsi ze 2 tvarohů vlila cca 4dcl šťávy s 2 balíčkami želatin). Vtipné bylo to, že želatina sice ztuhla, ale než ztuhla, přelila se POD PIŠKOT, takže výsledný efekt byl ten, že jsem měla moučník, kde spodní vrstva byla želé, pak těsto a pak nahoře jen velmi tenká vrstvička želé :-) Ne, že by to nebylo dobré, ale stejně by mě zajímalo, jak pracovat se želatinou, aby skutečně zůstala nahoře.
Taky mi trošku vadilo, že už to nemělo moc výrazně tvarohovou chuť, takže pokud víte o dobrém receptu s "tvarohovým želé", prosím, upozorněte mě na něj :) Děkujiiiii.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek