Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný mošt

Rebeko,Jahodo,Majko:-Kmoc Vám všem děkuji za rady a příspěvky,už jsem vše vytiskla a dala dceři,tak už je to na nich co zvolí a doufám,že se mošt povede;-):yes:Ještě jednou moc děkuji;-):yes::-K:-K

My děláme mošt kazdý rok. Šťávu z jablek necháme odstát do druhého dne. Stočíme hadičkou nebo opatrně přelijeme do hrnce a zahřejeme na cca 80 stupňů. Horké nalijeme do PET lahví až po okraj a ihned zavíčkujeme - lahve se horkem trochu zdeformují.
Vychladlé uložíme do chladna. Vydrží až do jara.:-K

Simona Kucerova:
Dávno a dávno jsme dělávali mošt ve velkém, už si detaily moc nepamatuji, ale buď jsme ho převařili a potom stáčeli do skleněných lahví (převařený mi ale moc nechutnal, ale vydržel dlouho), nebo jsme vysiřovali demižony a tam to vydrželo také dlouho. Když ho bylo méně, tak jsem v Pet lahvích dala do mražáku a na Vánoce/Silvestra byl jak čerstvý...:-p
Ale našla jsem ještě cosi zajímavého...... :

Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat. Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a temnu. Druhý den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani pozinkovaná - nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme 4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu. Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat. Buď budete stáčet do čistých a suchých lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením do roztaveného parafinu 0,5-1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu naplněném až po hrdlo. Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na 10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší vařit - to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí zpracovat najednou a hlavně nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat rok i déle, aniž by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.

Simona Kucerova: třeba si něco vybereš;-) http://hobby.idnes.cz/velka-uroda-jablek-poradime-...

Dobrý den:-Kmám k Vám prosbu,letos se dceři na zahradě urodilo hojně jablíček,ale nejsou až tak na uskladnění a potřebovala bych radu,jak z nich udělat domácí mošt!Jablečnou šťávu dělají,ale zkusili by mošt,ale neví jak na to a já jsem zde recept nenašla,poradíte mi někdo;-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek