Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jablečný mošt
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ magdalenka, před 1 hodinou
„2024 - změna designu u receptů ???“ Nadja, 19. 11. 2024 20:32
„Přání a gratulace“ Nadja, 13. 11. 2024 23:33
Poslední příspěvky
„Veronika.Hrozna: vareným zemiakom v jedle je to už jedno,…“ magdalenka, před 1 hodinou
„Hezký den,dnes česnečka a kuře na houbách.“ Simona Skolakova, před 2 hodinami
„Nadja: To tam asi nastoupil nekdo nový, do IT. Vydržet …“ Veronika.Hrozna, před 3 hodinami
17. 8. 2012 16:49
16. 8. 2012 09:21
Vychladlé uložíme do chladna. Vydrží až do jara.
15. 8. 2012 20:47
Dávno a dávno jsme dělávali mošt ve velkém, už si detaily moc nepamatuji, ale buď jsme ho převařili a potom stáčeli do skleněných lahví (převařený mi ale moc nechutnal, ale vydržel dlouho), nebo jsme vysiřovali demižony a tam to vydrželo také dlouho. Když ho bylo méně, tak jsem v Pet lahvích dala do mražáku a na Vánoce/Silvestra byl jak čerstvý...
Ale našla jsem ještě cosi zajímavého...... :
Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat. Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a temnu. Druhý den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani pozinkovaná - nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme 4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu. Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat. Buď budete stáčet do čistých a suchých lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením do roztaveného parafinu 0,5-1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu naplněném až po hrdlo. Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na 10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší vařit - to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí zpracovat najednou a hlavně nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat rok i déle, aniž by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.
15. 8. 2012 16:48
15. 8. 2012 14:52