Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Diskuze k receptu https://www.toprecepty.cz/recept/56085-pomazanka-z-plisnoveho-

hosta: Jituš, poslala jsem Ti SZ.

Přenesená diskuze k receptu https://www.toprecepty.cz/recept/56085-pomazanka-z...¨


• hosta(moderátorka)
4. 3. 2018 22:09:15
Nadja:
1. Toprecepty letos budou mít deset let od svého vzniku. Tak jako kdekoliv se i zde po té době mnohé změnilo, něco k lepšímu, něco možná k horšímu. Počáteční horlivost a dychtivost ochladla, fluidum novosti pominulo, lidé se víc poznali. Snaha majitelů ale vždy směřovala ke zlepšení přehlednosti, úrovně a kvality stránek. S tím souvisí i zkvalitnění korektur textu. Pokud se ti ale něco na stránkách nelíbí, tak tohle není zrovna nejlepší místo na kritiku, to musíš asi směřovat na administrátory.
2. Do tvého receptu jsem vstoupila bez jakéhokoliv špatného úmyslu a opravila povely v surovinách a formu rozkazujících infinitivů do uchu příjemnější druhé osoby mn.čísla tak, jako již mnohokrát. Teprve dodatečně jsem zjistila, jak moc se tě ten zásah dotkl - ale to už jsme zase v tom kdo-co-kdy-proč. Jen tě chci ubezpečit, že kdybych tušila, jak tě to popudí, obešla bych recept obloukem. Je tu spoustu receptů z dřívějších let, u kterých si nemůžeme dělat ambice, že budou opraveny alespoň z hlediska gramatiky, takže o jeden neupravený víc nebo méně je jedno. Možná jsem byla vedena jen vidinou větší zvukomalebnosti. Nejde přece o takový recept, z jehož textu autoři svým osobitým stylem udělají malé půvabné literární dílo, poznají se na první pohled - ty jsou trochu jiné, než zrovna tento, takže u mne provedené opravy nevyvolaly obavu z porušení autenticity.
3. Mazat diskuzi nebudeme, recept už vůbec ne - jen to celé přesunu jinam, protože s tou pomazánkou, která si to asi nezaslouží, to nemá nic společného.
0


hospodyne
4. 3. 2018 21:50:43
Nadja: vůbec nechápu, proč se tak štětíte. Moderátorky mají pravdu, nevím, proč by mělo být ve výčtu surovin, že mám např. brambory nakrájet na kostky. A jestliže má něco nějakou - jakoukoliv- formu, měla bych se jí držet, pakliže chci být za každou cenu účastná. Vaše reakce je pro někoho úsměvná, pro jiného horší...
2 1


• Nadja(autorka receptu)
4. 3. 2018 19:51:17
cathleen: 1/ ano, je vidět, že stránky se mění, ale podle mne k horšímu.
2/ nevím, co bych měla vysvětlovat. Napsala jsem recept tak, jak jsem své recepty psala vždy - byl přepsán bez jediné věty vysvětlení, proto jsem ho opravila. Tak opravdu nemám potuchy o tom, kdo by měl něco vysvětlovat.
3/ až budeš mazat komentáře, tak klidně smaž i recept.
2 4


• cathleen(moderátorka)
4. 3. 2018 11:04:44
Nadja: všechno v životě se vyvíjí a mění, i tyto stránky.
Změnu 3:2:1, kterou zmiňuješ, neupravily moderátorky - nejsme jediné, které do receptů zasahují, zato se vždy snažíme opravdu citlivě, aby nezanikl, neměnil se význam vět v receptu.
A když už si píšeme tady (až přečteš, ráda bych komenty mimo recept smazala), chci dodat, že tak, jako my se snažíme při větších změnách oslovit autora (v sz nebo veřejně), měli by i ostatní oslovit tu, která upravovala - pokud s úpravami nesouhlasí.
Tobě recept upravila hosta, vrátilas změny zpátky a tím bylo potřeba znovu aktivovat. Upravila jsem ti ho já - opět návrat zpátky. To vážně nestojíme ani za větu vysvětlení?
7 2


• Nadja(autorka receptu)
4. 3. 2018 00:14:09
cathleen, hosta, casino: Když jsem před osmi lety našla tyto stránky, moc se mi zalíbily, hlavně tím, že se lišily od ostatních. Byly naprosto jedinečné, nebyly sešněrovány jako jiné, kde všechny recepty vypadají stejně, vše se píše téměř do formulářů. Prostě neměly ten jednotný "kabátek".
Tady, když jsem z receptu uviděla jen pár řádek, příp. foto, u mnohých jsem poznala autora, aniž jsem se musela na jeho jméno podívat. Každý autor psal recept podle svého a tím se recepty lišily a byly jedinečné.
Hodně už se změnilo tím, že se postup musí rozdělovat do očíslovaných odstavců – prostě to tu bude vypadat jako na ostatních webech.
- - - - - - - - - - -
V mých receptech vycházím z toho, že nejdříve potřebuji znát suroviny a přípravu (např. máslo a je třeba ho ušlehat, sýr, a musím ho nastrouhat,....) a potom stručně popsat postup, v kterém pracuji s již připravenými surovinami. A myslím, že to má logiku a recept je přehledný.
Doufám, že současné úpravy nedopadnou stejně, jako ty minulé, kde vznikaly naprosté nesmysly (např. z rcp, kde jsem měla uvedeno „celer, mrkev, petržel v poměru 3:2:1, vznikl paskvil úpravou na 3 celery, 2 mrkve, 1 petržel“).
9 1


• hosta(moderátorka)
3. 3. 2018 10:45:27
Snažíme se do receptů - pokud je nutné - zasahovat citlivě, sjednocovat formu, opravovat větší či menší chyby, přehlédnutí - a většinou jsou autoři rádi, že jejich vizitka má trošku lepší úroveň, než jak vložili, protože je rozdíl mezi osobitým projevem a gramatickými či stylistickými chybami .
11 3


• casino
3. 3. 2018 10:13:44
Nadja:
Myslím, že cathleen: má recht
Dycky su u vytržení z vašeho avataru, dycky mi zdvihne náladu, a za to zvíře na něm bych vám odpustil i větší "zvěrsta" než je způsob psaní surovin
Vím, že staré kotě novým kouskům těžko budete učit, ale aspoň se o to pokuste, prosím
Vrchol všeho je, když někdo suroviny "zasklí" úplně a věnuje se jim až a pouze v postupu
No, upřímně řečeno, pár takových psích kusů bych našel asi i ve vlastním portfoliu...
8 2


• cathleen(moderátorka)
3. 3. 2018 08:02:18
Nadja: nevytvořila. Ale dnes je moderátorek více, než předtím, jsme (chválabohu) schopné se domluvit i mezi sebou a mohla by sis všimnout, že není snad jediný nový recept, který by prošel s chybou. Také se jim snažíme dát jednotný "kabátek", pokud to jde.
Nové jsou tak opraveny všechny, staré opravujeme postupně, jak je třeba potkáme - vše se najednou nedá, tolik volného času žádná z nás nemá.
Je nějaký důvod, proč nemáš napsáno klasicky "našlehaného másla", ale krkolomně "másla - našlehaného" Abych to zas neopravovala zbytečně...
7 2


• Nadja(autorka receptu)
2. 3. 2018 22:12:47
cathleen: Na rozdíl od mnoha jiných mám recepty bez pravopisných chyb, s interpunkcí apod. (pokud náhodou nepřehlédnu překlep), a to si myslím, že je podstatnější.
Přesto jsem opravila - už tam nemáš našlehat, ale našlehaného, nastrouhat, ale nastrouhaného apod.
Jsi už spokojená?
4 4


• Nadja(autorka receptu)
2. 3. 2018 22:06:58
cathleen: to se vytvořila nějaká nová pravidla? Vždycky jsem své recepty psala tímto způsobem a nikdy to nevadilo.
3 2


• cathleen(moderátorka)
2. 3. 2018 19:59:34
Můžeš mi, prosím, říct, proč jsi opravila zpět úpravy surovin Ze 100 g našlehaného másla jsi udělala "100 g másla - našlehat" atd...atd...
Činnost, slovesa nebo jak to jinak mám nazvat, do Surovin nepatří. Pokud tam nechceš "našlehané máslo", napiš jen máslo a zbytek, našlehání si dej do postupu.
Ano, recepty si autoři píší, upravují podle svého, ale měly by mít všechny stejnou nebo hodně podobnou formu, do které se je snažíme poupravit. Pokud vrátíš tvrdohlavě změny zpátky, jen nám přidáváš práci navíc.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek