Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

mahonie - použití plodů

Simona Skolakova: Simčo, děkuji, ale pořád mi to vrtá v hlavě. Jednou píší, že jsou vhodné na marmelády, mošty, sirupy, a jinde zase, že jsou mírně jedovaté a nedoporučují se konzumovat. Ta jedovatost že se může projevit nevolností.
https://www.ceskyprehled.cz/mahon-a-jeho-pestovani...:
Nedokonale zralé plody v minimální míře obsahují mírně jedovatý alkaloid berberin, který však zpracováním nebo usušením téměř mizí. V plně zralých plodech je ho pouze stopové, neškodné množství, uvádí se 0,015 %.

Nadja: Nadji,zkušenost nemám,ale já bych do toho nešla,vím,že se vždy říkalo,že bobule jsou jedovaté i dětem když byly malé jsem říkala,aby to netrhaly,měly jsme též na zahradě.V článku píší,že jsou mírně jedovaté,ale co je to mírně.;-)

Prosím o radu - mám na zahrádce mahonii a kdysi jsem četla, že zralé plody lze využít v kuchyni. Tak jsem navařila sirup a než jsem ho začala konzumovat, tak jsem se dověděla, že plody jsou prý jedovaté. Tak jsem vše za stálého míchání vylila. Ale přece jen mi to nedá - máte někdo nějakou zkušenost ? :-?:-?:-?:-?:-?
http://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?section...
https://tema.ceskyprehled.cz/tema-mahon-575080.h...

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek