Bubble and squeak: Slavný britský pokrm z brambor a zbytků „co dům dal“ báječně chutná, je snadný na přípravu a navíc levný
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Jajajajaapaja, před 1 hodinou
„2024 - změna designu u receptů ???“ Nadja, 19. 11. 2024 20:32
„Přání a gratulace“ Nadja, 13. 11. 2024 23:33
Poslední příspěvky
„Ahoj, u nás vývar z krůtího krku, vepřové maso, brambor,…“ Jajajajaapaja, před 1 hodinou
„Hezkou sluníčkovou sobotu, dcera je dneska v práci, tak…“ tara23, před 2 hodinami
„Veronika.Hrozna: vareným zemiakom v jedle je to už jedno,…“ magdalenka, před 4 hodinami
21. 4. 2010 13:22
20. 4. 2010 21:17
Jen mě ještě zarazila Tvoje věta "Na jaře jako čistička našeho těla je skvělá". Ty používáš jarní světle hnědé lodyhy? Já jen letní zelené.
20. 4. 2010 18:46
20. 4. 2010 18:41
Užívala jsem jeden urologický čaj na pročištění ledvin s obsahem přesličky a směs se nejdříve spařila, čaj se slil, znovu se směs zalila vodou a pak se vařila právě kvůli přesličce.
Na následující adrese je uvedeno:
http://botanika.wendys.cz/kytky/K622.php
Přeslička rolní se podává nejčastěji ve formě odvaru (4 čajové lžičky drogy na 1/4 vody, vaří se 10 až 15 minut).
20. 4. 2010 16:31
20. 4. 2010 16:24
20. 4. 2010 14:29
20. 4. 2010 14:01
20. 4. 2010 13:54
Tahle strašně užitečná rostlinka je už v plném proudu, takže doporučuju, abyste si ji co nejdříve nasbírali a usušili (samozřejmě v čistém prostředí!)
Obvykle to je 1.bylinka, kterou v nové sezoně začínám nový sběr.
Sbírám plně rozkvetlé květy i s kouskem natě. Je nenahraditelný při jakémkoli kašli, astmatu, bronchitidách, problémech s dýchacím ústrojím (ve spojení s plicníkem), zánětu průdušek, chrapotu.
Vrací i chuť k jídlu, čistí organismus. Listy podbělu se využijí na špatně se hojící rány, křečové žíly, revmatismus a dnu.
Na kašel, zahleněnené průdučky a plíce používám:
list a květ podbělu, květ plicníku. květ divizny, list jitrocele - vše po 5 dílech. 3 lžííce do půllitru vody právě vroucí a nechám asi 20 min. louhovat. Pokud sladím, tak pouze medem. Tato dávka by se měla vypít během 1 dne.
Odkaz na podběl: http://www.leros.cz/byliny/podbel-lekarsky/
20. 4. 2010 13:42
Začíná bylinková sezona - včera jsem nasbírala podběl a už se pomalinku klube i violka (možná znáte jako fialku)
Viola odorata - violka vonná - znáte určitě její tmavé květy a nádhernou vůni, jinak čím jsou květy tmavší, tím také víc voní a tím je i léčivější. Existuje i violka trojbarevná, která je také léčivá, ne ale v takové míře.
Sbíráme jen květ, kořenem bychom zničili naleziště.
Léčí astma, rozpouští hleny a zklidňuje kašel, pomáhá při chrapotu a ve směsi s podbělem je na jakýkoli druh kašle nebo problémy s dýchacími orgány přímo nenahraditelný.
Dál čistí violka krev a pomáhá při kožních exémech (i když a kožní problémy je lepší právě violka trojbarevná). Pak ještě zklidnuje revmatické bolesti, dnu a záněty a namožení svalů.
Jen se musí dávat bacha na předávkování, ve velkém množství vyvolává zvracení. (ale opravdu velké množství)
Já mám na kašel tuhle směs: violku vonnou - 5 dílů, dobromysl, podběl, fenykl a sléz po 3 dílech. 2 lžíce směsi zaleju litrem právě vařící vody a nechám 20 min.louhovat. Po přecezení osladím medem a dávka by se měla vypít během dne.
Odkaz viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Violka_vonn%C3%A1
a ještě na violku trojbarevnou: http://www.leros.cz/byliny/violka-trojbarevna/
20. 4. 2010 11:51
http://www.bioklub.cz/zdrava-vyziva/ochutnejte-pse...
Tome, doufám, že Ti nebude vadit, že jsem dala Tvůj odkaz i sem - lépe se snad najde.
17. 4. 2010 20:03
použito u receptu Placky Paratha plněné čočkou: http://www.toprecepty.cz/recept/11643-placky-parat...
-----------------------------------
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny/eshop/54-1...
Sypká kořenící směs. Používá se ve velmi malém množství. Pomáhá při trávicích potížích a nadýmání. Stimuluje mozkovou činnost a působí též jako afrodisiakum.
Složení: asafoetida, rýžová moučka, arabská guma, kurkuma, pšeničná moučka
Původ: Indie ...... Obsah: 50g ......... cena 49 Kč
--------------------------------------
http://www.bharat.cz/?id=5
Aromatická pryskyřice kořene Ferula asafoetiada, hořké chuti.
Používá se při přípravě luštěninových i zeleninových jídel i slaných specialit. Má velice zlváštní chuť - nahrazuje při vaření cibuli a česnek. Používá se ve skutečně malém množství.
cena za 100 g : 90.00 CZK
---------------------------------------
http://www.balarama.cz/shop/index.php?act=viewProd...
Asafoetída (Hing) 100g ......cena: 70Kč
Asafoetída (Hing) 50g ......cena: 40Kč
----------------------------------------
29. 3. 2010 20:40
29. 3. 2010 11:22
http://www.rojikovokoreni.cz/koreni/kurkuma-32
Kurkuma je známá také jako indický šafrán, obsahuje žluté barvivo kurkumin a také proto ji přidáváme jak do sladkých či slaných pokrmů (rýže,polévky,brambory, těstoviny, omáčky, míchaná vejce, pečiva, těsta ,ryby).
Kurkuma pomáhá trávení, je doporučovaná při nemocech žaludku a žlučníku, velmi prospěšná je i diabetikům, vyrábí se z ní léky.
Dá se použít i jako barvivo k obarvování látek a dřeva. 100 g za 45 Kč
http://www.vylecit.cz/916/kajensky-pepr-kurkuma-a-...
Kurkuma zmírňuje záněty a je silným antioxidantem. Obsahuje vitamíny A a C a železo. Zajímavá látka kurkumin, kterou kurkuma obsahuje, vyniká protirakovinnými a antibakteriálními účinky. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, chrání před zhoršováním paměti a srdečními záchvaty.
http://www.novyvek.cz/index.php?sekce=maminka&pg=c...
Kurkuma chutná slabě palčivě, voní podobně jako zázvor, ale její aroma je silnější.
27. 3. 2010 21:00
Předchozí 1 2 3 Další