Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Glazování pečiva

cathleen cathleen

Glazování pečiva znamená potření vytvarovaného pečiva před pečením. Glazujeme vejcem (pak upečeme lesklé pečivo) nebo samotným žloutkem (lesklá zlatohnědá kůrka), medem (velmi tmavá hnědá kůrka), rozpuštěným máslem, oslazeným mlékem nebo smetanou (opět velmi tmavý povrch), a tím získá upečené pečivo barvu, lesk, nebo obojí.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Taliáni

Emanuel Uggè měl italský původ, ale narodil se v Praze. Byl aktivní v různých spolcích, ale… Číst dál

Taliáni

Tamarillo (lilek rajčenka)

Oválné, až 9 cm veliké, plody tamarilla mají pevnou a lesklou slupku, pod kterou je ukrytá masitá a… Číst dál

Tamarillo (lilek rajčenka)

Tamarind

Tamarind (tamaryšek, kyselé datle, indické datle) má silně sladkokyselou chuť. Luskovité plody jsou… Číst dál

Tamarind

Tandoori masala

Tandoori masala je originální indická kořenící směs, s výraznou vůní po cuminu. Skvělá je na… Číst dál

Tarhoňa

Tarhoňa je druh těstoviny, která je s oblibou používaná na Slovensku nebo v Maďarsku. Z hrubé mouky… Číst dál

Tartaletky

Tartaletky jsou dezertem z křehkého lineckého těsta. Pečou se ve větších, ale nižších formičkách,… Číst dál

Tartaletky

Pojmy, které by vás mohly zajímat