Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

Slazené kondenzované mléko milujeme všichni od dětství, ať už se dávalo do těch nejlepších dezertu a pokrmů, které dělala maminka, nebo jsme si jen tak pořádně osladili život. Vyzkoušejte domácí verzi a rozdíl opravdu nepoznáte.

Hodnocení receptu je 4,9 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iness Iness

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby chlazení

30 min (5 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 812 kJ /
1 389 kcal
Bílkoviny2,68 g
Tuky62,80 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 202 mg
Sodík 31 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy203,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V mléce a smetaně rozpustíme máslo, cukr a přivedeme k varu. Krok 2: Stáhneme teplotu a pozvolna za stálého míchání vaříme cca 25 minut. Krok 3: Ke konci určené doby začíná mléko znatelně houstnout a očekávanou hustotu bude mít až po vychladnutí.

TIP: Co vše se dá připravit ze Salka - oblíbené recepty

Zveřejněno 12. 3. 2010

Poznámka autorky Iness

Kdo má rád PIKAO upraví si recept takto:

Do stejného množství mléka přidáme cca 300 g cukru (podle chuti). Půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vaříme ve velkém kastrolu 15 minut, až bude mít Pikao bude požadovanou hustotu. Navíc se díky čokoládě a kakau nemusí redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti Salku o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny, proč ne? Je opravdu výborné

Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuji!

Já jsem použila i na domácí vaječný koňak a byl vynikající, nebo na výrobu domácí nugety. Prostě na cokoliv, na co ho běžně používáte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lRDJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lRDJ

Marie

Komentáře (86)

NEJHORŠÍ RECEPRT NA SVĚTĚ, UŽ NIKDY VÍCE!!!!!§:-S:no:

Tak tohle přece nemůže chutnat dobře a už vůbec ne jako salko. Navíc mi nepřijde, že by to bylo levnější než salko..
Já dělám domácí slazené kondenzované mléko následovně: 300 ml mléka (krabicové stačí, dělám z polotučného, ale chci zkusit i z plnotučného), 100 g cukru (pokud dáte malo, nezhoustne to), 20 g másla (není nutné). Lze přidat třeba vanilkový cukr, kakao (pak máte pikao). Vše smíchat, přivést k varu a udržovat cca 15 minut,podle toho jak to chcete husté. Funguje to na principu odpadu vody z mléka, ale musí tam být dostatek cukru.
Pobavilo mě, jak tu někdo psal, že průmyslově vyráběné KM se vyrábí stejným způsobem :-D

Tak už jsem ho několikrát dělala a DOBRÝÝÝÝ :yes::yes::yes:

A hlavu máte? co ji používat... 29. 9. 2013 16:46
Normální kondenzované mléko se dělá tak, že se svaří běžné mléko s cukrem na sirup (tedy cca 60% cukernatost). Přípaně se tam dá přidat máslo, aby to mělo smetanovější chuť.

Používat margarín a sušené mléko? PRoč? Zkoušeli jste někdy spočítat náklady? O chuti margarínu ani nemluvě.

Ahoj devcata! Pisete, ze pokud je ve vysledku mleko huste, muze se trochu naredit. Jenze - delala jsem presne podle receptu a vysledek je ponekud ridsi. Co s tim? Jinak chutove je vyborne :-K

ďakujem za fajnový recept ;-) som mimo SR a tu neviem zohnať salko a tento recept určite odcením...dúfam, že sa mi podarí :-)

Nic proti tomtuto receptu, ale jak v komentáři kousek níže píše David, i já jsem pouze svařila mléko a trochu cukru a bylo bezva. Mám nesnášenlivost na laktózu, takže krásně mohu použít mléko bezlaktózové, které díky bohu mají dnes už i v Kauflandu nebo třeba Intersparu.

Uz ste niekedy chutnali SALKO???
Tak radsej nechutnajte a s tymto budete velmi spokojni...
ale, ak ste ho uz jedli a chceli by ste s tymto receptom konkurovat, tak budete sklamani ako ja:(
Nastastie som spravil iba polovicnu porciu a idem si kupit SALKO:))

MacLeod:
Pak dej vědět jak to dopadlo. Jen počítej s tím, že s těmi žloutky to bude mít kratší trvanlivost:-).

Vyzkouším to, do domácího jogurtu a probiotického nápoje. Jen tam dám třtinový cukr co jsem koupil v Kauflandu a dám tam i jeden nebo dva žloudky.

Marvi_cz 4. 1. 2012 18:20
Přeji pěkný den a děkuji za super recept. Našel a hned vyzkoušel. Nikde ve fóru jsem to nenašel, jsem tedy jediný, kdo má Salko moučné? Zkoušel jsem prohřát na vroucí vodě, zjemnilo se to, ale nepříjemná moučná příchuť přetrvává. Co s tím?

Děkuji za radu. :-)

david: Hm, to asi vyzkouším. Mám nesnášenlivost na laktózu, sice to není tak nebezpečné jako alergie na mléčnou bílkovinu, ale stačí trocha a bolesti jsou na světě. Ale miluju dezerty s mlékem a mléčnou čokoládou. Sójové mléko moc dobře nesnáším, tak jsem přemýšlela nad klasickým bezlaktózovým. V obchodě jsem viděla 1,5% a pak taky bezlaktózovou smetanu na šlehání, i když ta je dost drahá. Myslíte, že by to s tím fungovalo? Když to nepůjde, tak zkusím nahradit rýžovým mlékem, to je lepší než sójové, ale stejně to není úplně ono.

david: neni 30 min. málo??

david:
prosím o recept, díky

dobry den proc tak tezke recepty staci varit mleko a cukr a varit 30min a je to
:-)

david: dobry den
chtela bych se zeptat kolik mleka a cukru?:-?

No chuťově to úplně stejné není, ale velmi se to tomu podobá. Po vychlazení je to použitelné stejně jako to pravé Salko a ten rozdíl tam cítit není. Dělala jsem to z poloviční dávky a mám toho 600ml.

díky, díky, určitě vyzkouším, jen co manžel večer dorazí se sušeným mlíkem :-) jsem na to zvědavá, jestli to bude chuťově opravdu podobné jako to kupované, fakt je teď zbytečně drahé a už dlouho přemýšlím, jak si ho vyrobit sama... Je z něj výborný jednoduchý koláč - linecké těsto potřít směsí salka a šťávy ze dvou až tří citrónů, navrch naplátkované mandličky:-)

Amálko,máslo určitě nevadí...Jen nahradit to sušené mléko asi nebude nejlepší, myslím, že by se to brzo zkazilo a chuť by byla určitě jiná...Co se týká výroby kupovaného, myslím, že to nebudou mít o nic složitější :-))

Ingrid, myslím, že už se tady někdo ptal, máslo by asi použít šlo, že? Pořád přemýšlím o tom normálním mléce, jestli by nešla voda a sušené mléko nahradit normálním tučným mlékem. To by se asi vařilo dost dlouho, co? Docela by mě zajímalo, jak přesně probíhá výroba toho kupovaného \"kondenzovaného\":-))

Jsem ráda, že mnoha lidem recept poslouží;-)

Tento recept jsem dlouho hledal. Nechal jsem si mleko s CR privest. Perfektni na domaci vajecny konak dle moji mamy.

Iness - chtěla bych moc poděkovat za recept! Dcera je alergická na mléko, ořechy, med, aj.... díky tipu, že jde Salko udělat i ze sójového mléka jsem dnes zkusila (spolu s nugetou) a super! Děkuji!
Úprava receptů a fotka, zde:
http://foto.dama.cz/foto.php?f=816284

Je to dobrota mnam

Dobrý nápad, určitě udělám i s nutelou a i další. Salko běžně zapomínám a suš. ml. bývá skoro pořád. Díky.Přiletí bodík.:yes:

Vypadá to dobře a je toho hodně,vyzkouším:yes::-K

:-p:yes: veľmi zaujmavy napad!:-K určite vyskušam!:yes:

zkusila jsem a super, byla z toho flaška vaječňáčku mňam mňam:-p úža nápad:yes:

No, Iness, děláme co můžem ;-). Teď akorát čekám a doufám, že se neobjeví něco takového i u dětí. Taťka už je velkej kluk, tak chápe lépe, že nemůže to či ono. U holčiček by to bylo horší. Nebudu ale malovat čerta na zeď :-).
Koukala jsem na tvůj profil, máme to všechno dost podobné :-). Máš hezké recepty, těším se na další :-K.

Jancza: to máš pravdu, že jsou i horší,vážnější a zákeřnější nemoci. Alergie ,,jen" znepříjemňuje a ztrpčuje život:-(...Ale co,my s nějakou alergií zatočíme,co říkáš?:-*:-D

Iness, díky i za milá slova :-K. Když jsem objevila tyhle stránky, zrovna tu byl tvůj recept novinkou. Ještě že tak, nikdy by mě nenapadlo něco podobného hledat. Takhle jsem si ho všimla a hned zkusila a výsledky už znáš :-). Prostě to byla bezva náhoda, že jsem TOPky objevila zrovna v tu chvíli. Ráda dělám rodince pomyšlení a u manžela musím často přemýšlet a improvizovat. Díky tobě se dostáváme zase o kousek dál :-K. Život s alergií je těžší - sama to znáš, ale mají lidi i horší problémy, viď.

Tak salko už je hotové ze sojového mléka. Je jen trošičku jiné na chuti, ale v nugetě to není poznat. Trochu jsem také zkaramelizovala a dala do krému (chyběl mi na dort) a dobré.:yes: Jinak ještě koupím rum a budou ty velikonoce, takže bude i likérek. Moc dík:-K:-K a samozřejmě posílám bodík:yes:

zdenkaT: moc děkuji:-)

Jancza: Jé, já jsem jen obyčejná ženská. To, že jsem manžela zdravila bylo spíše kvůli tomu, že má alergii na kravské mléko. Já s ním totiž soucítím. Sama jsem alergička, takže jsem jen ráda, když můžu napomoct k lepšímu životu (i když jen třeba mlsáním). Vím jaké to je, nesmět si vzít všechno co mám ráda. A největší zásluhy máš přece ty:-K. Ty jsi to vyrobila a sama si to upravila, podle potřeb manžela;-), takže zásluhy máme společně...:-D

Děkuji za príma nápad!:-)Dávám :yes::yes::yes::yes:bodíky!

Iness, manžel potěšen též dvojnásobně. Za prvé už mlsá nugetu a likérek :-)) a za druhé ho zdraví sama autorka... :-8... co víc si přát :-K

Jancza: Tak to mě těší dvojnásob, když to poslouží pro dobrou věc a manžel si může zamlsat:-). Jsem moc ráda:-*:-)A že pozdravuju manžela:-))

scarlet: Neboj, na tom nemáš co pokazit, tak jen smělě do toho. Za pár minut máš hotovo...Je to opravdu velice jednoduché, sama budeš koukat;-):-))

Iness, děkuji moc moc za tento recept! Můj muž trpí nesnášenlivostí kravského mléka a výrobků z něj. Včera jsem mu vyrobila toto "salko" z rýžového "mléka" (používám sójové, rýžové, pohankové) a výsledek je super. Samozřejmě to nechutná přesně stejně jako salko, hlavně není úplně tak jemňoučké, v těchto náhražkových mlécích vždy zůstává trošinku takových jako drobečků, ale ve výrobcích se to ztratí. Hned jsem mu z části vyrobila nugetu od tebe. Druhá polovina čeká na zkaramelizování a následně likér :-D. Salko měl vždycky hrozně rád, než mu přišli na tuhle diagnózu a on se musel své oblíbené pochoutky vzdát :-(.
PS: Zdravím vás tu všechny! Na tyto stránky jsem přišla teprve nedávno a jsem nadšená. Chodila jsem na jiný web o vaření, kde se ale strašně zhoršila atmosféra a už se mi tam vůbec nelíbí. Proto jsem moc ráda, že jsem našla vás a asi po týdnu jsem se zaregistrovala. Vlastně jsem i musela, abych mohla přidat bod tomuto receptu. Teď jdu ještě na nugetu, ta si ho též zaslouží :yes:.

Jo, jo, dík, jdu dnes na to. Zvědavost mi nedá spát, i když má psychika a nálada tomu neodpovídají. No co, třeba příjdu na jiné myšlenky. Pá.;-(:-K:-K:-K:-K

výborné:-K

scarlet: určitě můžeš použít jakýkoliv tuk, který se používá i na produkty bez tepelné úpravy (např. krémy). Takže i máslo Zlatá Haná atd. A kolik je ve výsledku nugety? Mě to vyšlo na velkou zavařovací sklenici (720ml), plus cca půlka malé (370ml).;-):-)

Díky za radu. Omlouvám se, nugetu jsem už tedy našla, já to hledala pod nutelou. Jen ještě, múžu dát másko místo margarínu? Třeba zlatou hanou nebo obyčejné? A kolik té nugety z toho množství bude? Mám blbé dotazy. Omlouvím se. Snad je už poslední. Pá.:-8:-8:-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K

Boubelinda: dej pak vědět jak jsi dopadla;-)

Tak já to zkusím. Dištak z toho udělám tu nugetu, kterou mimochodem miluji.:-*

Boubelinda: Nejspíš to bude chuťově trošku jiné, ale vyzkoušet to můžeš, určitě nic nepokazíš ;-).

Boubelinda: Já myslím, že by to šlo i ze sójového. Chuťově není špatné. Vyzkoušej z poloviční dávky a uvidíš;-):-)

:-O:-Oopět žasnu a opět ukládám. Jen taková otázečka. Dalo by se použít sušené sojové mléko, nebo si myslíš, že to je už něco jiného a už by to nešlo? :-/ :-K:-K

scarlet: Ve větších obchodech sušené mléko mají od nízkotučného po plnotučné. Nejlepší je samozřejmě plnotuč. A recept na nugetu máš tady, jen klikni www.toprecepty.cz/recept/10897-nugeta-%28arasidova%29/ :-)

:yes:Uložila a vyzkouším.+bodík:-K

Ještě moc prosím. Ten recept na nutelu by nebyl??? Moc, moc díky.:-p:-p:-p:-8:-8:-K:-K:-K

Nápad skvělý, hned vyzkouším, díky za recept. Jen se zeptám , jako blbec, může být máslo a jaké sušené mléko. Jakékoliv nebo Sunar. Za mých mladých let byl totiž jen sunar, teĎ jsou i levnější náhražky a přiznám se, že je moc neznám. Mám dvacetileté kluky, tak už nemám přehled. Když byli malí, tak jsem věděla. A to byl tehdy jen ten sunar.Děkuji.:-K:-K

Nadja: moc hezké, máš básnické střevo :-)):yes:

hamus: Jak jsi psala o tom vaření mléka s cukrem...to jsem už zkoušela...zaprvé to trvalo nekonečně dlouho a za druhé to nebylo chuťově nic moc...

Hamus, dík za podané hlášení. :-)) :yes: . Ujistila si nás, že recept je :yes: :-)) Tvůj komentář jsem si již dopsala k receptu. :-)).

Takže přidám ještě komentář,hlásím,že jsem neodolala a dnes vyzkoušela.Výsledný produkt trošku hustější,musela jsem mírně ředit,ale děláno z poloviční dávky takže chyba může být u mě. TO,ALE NEMĚNÍ NIC NA TOM,ŽE JE TO SKVĚLÉ CHUTNÉ A NAVÍC ÚPLNĚ STEJNÉ JAKO KUPOVANÉ.Udělala jsem z té poloviční dávky vaječný likér a ještě mi zbylo na další expedimenty.Děkuji :-p:-*:-K

Děkuji za odpověď,určitě vyzkouším sušené mléko máme doma pořád.A navíc je to jednoduchá varianta.Když byl na primě pořad o kuchařích(oni to vlastně opakují),tak tam jeden pan kuchař radil vařit mléko s cukrem do zhoustnutí. Což vyjde dráž než tato varianta.Spotřeba plynu a také se nad tím musí stát a hlídat.
Děkuji:yes::-K

To je moc zajímavý recept. Snad ho někdy vyzkouším.

Iness,já už tento recept mám dlouho,ale ještě jsem neměla odvahu ho udělat.Myslela jsem,že nemůže být tak dobrý jako kupovaný,ale díky Tobě se do něj pustím.:-) :yes:

:yes: :-O :-p móc užitečný receptík :-!
hned je za něj další bodík
Na Salko se těšíme,
pro suš.mléko už běžíme.
Nutela z něj také bude,
my to přece neodbudem.
Bude mňamka veliká
pro Vénu i Tomíka
a samozřejmě i pro všechny ostatní,
kdo rádi mlsají.
;-) :-p :-D :yes:

Já si v komentářích nevšiml, kolik toho ve výsledku je, tak mne nekamenujte děvčata ...:-K beru zpět, pokud je toho tolik, tak se to vyplatit musí :-p

thomassinno: určitě to nevyjde dráž, spíše levnější...a hlavně víme co tam dáváme;-):-))

Tome...proč myslíš? Vždyť Iness psala, že je toho 3/4 l...já vím sušené mléko je drahé, ale salko také, plechovka u nás stojí 35,-Kč...

hezký recept, ale ve výsledku docela drahý ..přesto bodík :yes: +18

Iness:-Kto je skutečně zlatý poklad:yes: nejeden z nás bude velmi rád;-), všechna chvála napsána již byla:-K i já si receptík uložila;-) a 17.tý bodík udělila:yes:

:-O koukám jako blázen :yes::yes:

:yes::yes:+14

hafikov:rozhodně vyzkoušej, stojí to za to:-p

Zajímavé.Vyzkouším,protože jsem na to vážně hrozně zvědavá.:yes::yes::yes:

Iness;-), a čím nám budeš překvapovat v příštích dnech?
Jak jsem si všimla, tak tvoje vynalézavost nezná mezí, posílám ti odměnu v podobě jednoho bodíka:yes:

Jiříku, moc děkuji za pochvalu a všem ostatním taky:-)

Velká pochvala:yes::yes:recepty na náhradu čehokoliv kupovaného jsou vždycky potřeba:-):yes::yes:samozdřejmě bodík

Ukládám si to a díky za odpověď:-)

Ivana64: Sklenici jsem zavíčkovala a utáhla jako při zavařování a vařila ve vodní lázni, aby to mělo stejný efekt jako u konzervy.

Ivana64:I Heru můžeš použít...Já jsem použila máslovou Ramu. Vhodná je i Flora. Měl by být u těch margarínů obsah tuku cca 60% a víc....

Iness, tu zavařovací sklenici jsi měla s víčkem utaženým jako při zavařování nebo nezataženým nebo bez víčka?
A co ten margarín? Byl to tuk na pečení (např.Hera)?

Jani, margarín (rostlinný) určitě s vysokým obsahem tuku, protože v těch light je vysoký podíl vody a mělo by to nejspíš vliv na hustotu slazeného mléka.

hamus:Zkoušela jsem to. Dala jsem do zavařovací sklenice (370ml) a pozvolna vařila 1,5 h a bylo hotovo. Dobré na tom je, že můžem pozorovat barvu a podle toho si hlídat dobu vaření.:-)

Zkoušela jste i to mléko zkaramelizovat,pokud ano jak a šlo to?
Jste šikulka a toto je moc dobrý nápad.

Tak to je fakt nápad!!! Můžu se zeptat, jaký margarím jsi použila? Jinak rozhodně plus!!:yes::yes::yes::yes:

tak toto je sakra zaujimave....:yes:

Děkuji vám holky. Říkala jsem si, že by se to někomu mohlo hodit...protože to kupované je docela drahé...Děcka po mě chtěli nuttelu a v receptu co mám je právě kond. mléko a obchod daleko, takže se mi to hodilo udělat si ho sama:-*:-D

:-O zajímavý recept. Dávám do oblíbených. Jestli z uvedených ingrediencí uděláme 3/4 l kondenzovaného mléka, tak se cenově vyplatí. :-)) +2 :yes:

Nápad je to hodně zajímavý ;-):yes:

Efekt je takový, že když se nám nechce do obchodu nebo je už zavřený a máme doma sušené mléko, tak si ho vyrobíme samy. Celkem je z tohoto množství cca 3/4 l. Podle mě celkem dost;-). Pak z něj můžete péct medovník, udělat vaječný koňak, nebo ze zkaramelizovaného krém na větrníky. Použití je velké....Kdo chystá sladkou oslavu, tomu se to určitě vyplatí.

zajímá mně ten efekt..kolik je hotového výrobku-vyplatí se to dělat?

Tématické fráze:
domácí salko, recept na domácí salko, domácí salko recept, krem z kondenzovaneho mleka, výroba kondenzovaného mléka, recepty z kondenzovaneho mleka, jak výrobit salko, vaření kondenzovaného mléka, zmrzlina z kondenzovaného mléka, karamelový krém ze salka do cukrovi, karamel z kondenzovaného mléka, cukrovi z kondenzovaneho mleka, karamelový krém ze salka recept, kokosky z kondenzovaného mléka, výroba slazeného mléka, krém ze salka na cukroví, krém ze salka recept, domácí vaječný konak, salko mléko, recept z kondenzovaneho mleka

Suroviny:
mléko plnotučné, smetana ke šlehání, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu