Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec

Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Pokud hledáte recept, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se nerozjede do placky, ale naopak zůstane krásně vysoký, vyzkoušejte tento.

Hodnocení receptu je 4,9 (175×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 1 kus

1 velký nebo 2 menší mazance

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 472 kJ /
4 415 kcal
Bílkoviny96,26 g
Tuky183,08 g
Vláknina27,92 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 665 mg
Sůl1,56 g
Sacharidy550,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme z odměřených a přichystaných surovin kvásek. Vezmeme z nich a smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru a necháme vykynout. Krok 2: Vykynutý kvásek přidáme k ostatním surovinám
a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto řídké, můžeme podle potřeby přidat malé množství mouky. Krok 3: Těsto necháme hodinu kynout. Krok 4: Z těsta vytvoříme buď jeden veliký, nebo 2 menší bochánky a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Krok 5: Bochánek navrchu nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

TIP: Rady a tipy, jak upéct krásný a chutný mazanec

Zveřejněno 26. 3. 2010

Poznámka autorky JanaDorazinova

Mazanců jsem už pekla hodně, tento je ale snad nejlepší. Kdo chce, může použít polovinu polohrubé a polovinu hladké mouky. Také jsem to tak udělala a těsto je hebké jako vata.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8jy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J8jy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (288)

Výborný mazanec. Dala jsem jen 200ml mléka:yes:

katkatrnkova: katkatrnkova: recept za to nemůže,to hlava a ruce.......🤔 😂

katkatrnkova: tak jsem tu zpět po upečení.. no katastrofa. Už nikdy víc. Nechala jsem ho tam o 3 minuty víc a už jsem mazanec musela vytáhnou.. Kůrka pomalu spálená a vnitřek nedodělaný.. hrozný recept. Jsem opravdu zklamaná.. :-(:-(:no:

Těsto vypadalo že začátku jako břečka :-D pak jsem přidala víc mouky a už bylo v pohodě tak jak jsem si ho představovala. Těsto vykynulo krásně teď jen jak bude vypadat až ho vytáhnu z trouby. Uvidíme :-8

Děkuji za skvělý recept.

cathleen: Z receptu to poznat není. Já vím, že se to tak uvádí. Jen se mi stejně vždycky povede to pomotat. Čistě můj problém. Proto jsem se to snažila uvést na pravou míru i uživateli Duchuch
😊

malo: ano, kvásek se vždy dělá z odměřených, připravených surovin, které jsou napsány v receptu. Pokud to z tohoto receptu není poznat, není srozumitelný, v textu postupu to za autorku, která již není mezi námi, opravím ;-)

Duchuch: Přesně. Ale řekla bych, že to mléko se počítá i na kvásek.
Uvědomila jsem si to až potom, co jsem tam nalila 300 ml i s kváskem. Ale chybami se člověk učí. Příště budeme chytřejší. :-D

malo: Představte si že já úplně zapomněla udělat kvásek , jelikož jsem po dlouhé opravdu po letech použila sušené kvasnice , dávala jsem postupně vše rovnou do mísy 🤷🏽‍♀️👍. Tím jak jsou sušené , polila jsem je vlažným mlékem a taky “vyskočili “ i přímo v míse již s moukou atd. Ještě jsem si napůlila mouky , pol+špaldová, těsto zatím 👍. Peču kynuté těsto i jiné recepty již no, 35 let už určitě takže se výsledku nebojím. Píši komentář pro ty kdyby se jim podobná věc stala ať se taky nebojí . 🍀🤷🏽‍♀️👍😉

Je skvělý i podle Ládi Hrušky (když nemáš mandle, vraž tam třeba sezam, když nemáš citrón, stříkni tam limetkovou citrónku, když nechceš rozbít další vejce, potři to těmi bílky s mlékem 🤣) 😋🥰

Krásně vláčný

Nesmyslný poměr surovin. Těsto má konzistenci tekoucí řeky. Vylil jsem ho do formy. Opravte to prosím, ať je to recept na mazanec a ne na kynutý perník ☝️

Bomba! Kynuly mi sice přes noc... ale dopadly dobře. :-D Skvělý recept!

KristynaBie: Je to jeden velký panák, můžete dát méně nebo vůbec a místo rumu dát mléko.

Opravdu 50 ml rumu?!!! 😁

Dala jsem 200ml mléka a jen dva žloutky a mazance vyšly chuťově vynikající. Sice popraskaly, ale jen se po nich zaprášilo a o to jde! Díky za receptík! :-K

Natalie74: Popraskaný vůbec nevadí , naopak je přeci domácí👍😉

Eficka82: Mohla bych se zeptat, kyž jste dosypávala asi 70 g mouky, kolik jste dala mléka? Děkuji.

Jak je možné, ze podle jednoho receptu se nekomu podaří a nekomu ne?:-(
Riskla jsem to… a už kyne… jen jsem teda dala méně mléka a cca o 60g více mouky ( mouka hladká a polohruba půl na půl)
Tak uvidíme po vykynuti a upeceni

Po přečtení komentářů níže jsem přidala asi 70g mouky a mazance jsou výborné - krásně se s těstem pracovalo a vykynulo do pěkných dvou bochánků, které se na plechu neroztekly:-8 asi by to chtělo upravit recept, aby se všem mazance příště povedli;-)

Škoda, že jsem si nepřečetla komentáře, mohla jsem si ušetřit zklamání. Těsto není vůbec pěkné, i když jsem přidala mouku, protože z tak řídkého by mi fakt mazanec nevznikl. Teď peču, ale vůbec nevypadá dobře. A to si s kynutým těstem rozumím a ráda ho dělám, tohle už nikdy víc. :-//

Super 👌 je výborný

Byl výborný :-)

Spokojenost - mazanec nadýchaný, perfektní. Ale bylo nutno trochu změn- mléka jsem dala pro jistotu 250 ml, ale i tak lehce jsem přisypala mouku hladkou. Mouku jsem dala půl na půl polohrubou i hladkou. Když jsem zamíchala v pekárně /program kynuté těsto/ suroviny bez másla - jen pár otoček, tak jsem přidala na kousky nepovolené máslo nakrájené na kostičky. Po signálu jsem dala brusinky a kousky mandlí. Po vykynutí to vypadalo, že těsto je spíše řidší. Použila jsem rady J. Maršálka a těsto jsem několikrát přeložila přes sebe - těsto se zpevní a opravdu to je dobrá rada. Vytvarovala jsem mazanec a dala na plech nakynout. I tak jsem si říkala, jestli se snad mazanec nerozjede při pečení - nerozjel a perfektně se upekl. Příště zkusím 230ml mléka. Těsto nadýchané, nikdy jsem takový mazanec neměla.
Byla jsem na kurzu pečení frgálů - zkušenost -1/ máme strach z řidšího těsta /lépe se s ním pracuje/ a děláme zbytečné těsto hutnější, pak není takové nadýchané 2/ tuk zapracovat do těsta až po zamíchání ostatních surovin 3/ těsto po vykynutí zpevnit překládáním. Cukrář Pepa Maršálek v neděli má pořad na ČT1 a vždy má plno rad pro pečení, které v kuchařkách nenajdete - viz i rady 1-3, proč udělat to tak nebo onak.:-)

Nesedí poměr surovin, těsto je moc řídké :-//

Bohužel musím dát za pravdu předchozím komentářům :(, hledala sem nejaky maslovy recept a tenhle se mi libil, ale cely se rozpadl a chuťově je velice nevyrazný, pouzila sem polohrubou mouku a 200ml mleka

Suroviny jsou bohužel v nepoměru, těsto je opravdu tekuté. Ale když dám víc mouky (cca o polovinu víc), tak je to luxusní. :-K Chutná skvěle. ;-)

Dle předchozích komentářů jsem do těsta přidala cca ještě 150 g mouky, ptž bylo řídké. Následně jsem jej ještě prohnětla před pečením na pomoučenem vále. Pak už to bylo ok, těsto se nelepilo a pracovalo se s ním dobře. Přikládám foto.

Recept jsem se rozhodla vyzkoušet díky bodovému hodnocení 5/5. Bohužel velké zklamání. Těsto rozhodně nepřipomíná konzistencí kynuté. Je strašně řídké, přesto jsem mu dala šanci v původní verzi. Ani ve vysoké kulaté pečící formě neudělalo krásný mazanec na který jsem zvyklá. Výsledek putuje na velikonoce k slepicím. Vracím se tedy k hůře hodnocenému, ale za to osvědčenému receptu. Výslednou fotku přidávám ne k pochlubení se, ale spíše k představě jak to nejspíš dopadne všude.

Děkuji :-K za bezva recept, jsem začátečník s kynutým těstem a musím říct, že jsem vše zvládla, ač se strachem, na výbornou :-).
Postup je rychlý, jednoduchý a výsledek opravdu stojí za to. Upekla jsem mazanec s půl hladké mouky a půl polohrubé. Je nadýchaný, heboučký, prostě jedna báseň:-*! Moc děkuji :-K !

Midinka: Když přidám tři vejce a ještě 120 g másla tak je to jedna ku jedné a to je moc . přidal jsem 250 g mouky a kdo ví jak to dopadne. :-D

jan.alois: Těsto je sice řidší, než je u kynutého obvyklé, ale pracuje se s ním skvěle. Mazanec není knedlík :-D . Taky jsem po zadělání měla obavy, ale po vykynutí stačilo lehce podmoučit a mazance jsou luxusní! :-K .

Jako 500 g mouky na 300ml mléka to asi není dobře. dělám knedlíky 600/250 a je to akorát . musel jsem přidávat mouku a místo jednoho akorát byli dva vybral jsem si blbej recept.:-//

Simona Skolakova: Tak to jsem netušila a je mi to upřímně moc líto. Recepty má výborné. Je fajn, že po Jance něco zůstalo a stále nám pomáhá i když už jen z nebíčka.;-(

:yes::yes:

Tak jsem ho dělala 2x a ani jednou nebyl hezký, chuťově moc sladký a vždy se úplně rozjel a to jsem přidávala mouku, když bylo těsto moc řídké. Poprvé jsem ho dělal ze sušeného droždí a po druhé z čerstvého. Celá kostka droždí, je fakt moc. Takže za mě už ne.

Nikdy sem nedělala trošičku nepatrně upravila gramáž surovin tak jsem zvědavá jake budou právě jsem vytáhla z trouby vkladam i foto

Děkuji za úžasný recept. Nadýchný mazanec, určitě si uložím recept na příští velikonoce.

Vyborny recept! Pekla jsem 2x, pokazde jsem teda pridala mouku. Testo se dela krasne, idealni i pro zacatecniky. Prikladam forecku. :yes::-)

Buchyna: Jak by byla Jana ráda:yes:snad to vidí,že její recepty žijí i když ona už tu není:-(

JanaDorazinova: Kuchyňský robot jsem si koupila teprve nedávno. Do té doby jsem veškerá kynutá těsta hnětla v ruce. Je to dřina, ale nebylo zbytí. Nyní s robotem už je to " brnkačka " :-D Jinak tento mazanec jsem již zkoušela, ale nějak se mi rozjel ( netuším, kde jsem udělala chybu ), nicméně, chuťově byl suprový:yes: Proto dávám bodíček a děkuji za inspiraci:-)

MiShima: Díky, fantazii se meze nekladou :-)

Pečení mazance byla teď o Velikonocích moje premiéra a dopadla opravdu na výbornou! Recept je super, jen jsem si ho teda lehce poupravila a dala 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky, "pouze" 2 žloutky a vynechala anýz. Byl z toho jeden obrovský a vynikající mazanec. ;-)<3

anitramek: Tak to jsem moc ráda :-):-K

Luxusní..s manželem jsme si pochutnali<3:yes:

Lucy81: Určitě se to bez něj obejde ;-)

prosím, ten anýz je tam třeba?

Dneska jsem dva mazance podle tohoto receptu upekla a opravdu super. Děkuji a přeji všem krásné Velikonoce.:-)

Dobry vecer, recept bych rada zkusila ale mam jen hladkou mouku, nejake rady? A jak muzu udelala at je mazanec krasne zlaty na vrchu? Ziju v cizine tak mam jen hl.mouku a vzdy je testo strasne tuhe,jak u honzovych buchet,tak vanocka a pri vsem......:-(

Ivanaydeavean: Při probírání zdejších receptů jsem narazila na váš problém s kynutým těstem, v souvislosti s pobytem v zahraničí. Vzpomněla jsem si, jak mi v cizině chyběl náš obyčejný český chleba a po návratu jsem se vrhla k babičce, která mi namazala pořádný krajíc se sádlem a s cibulí. Problém s pečením kynutých těst nebývá způsoben zrnitostí mouky, ale v obsahu lepku. Například naše mouka (hladká,polohrubá i hrubá) je výhradně z pšenice, a proto má vysoký obsah lepku. Z ostatních obilovin, jako je ječmen nebo žito (a tam u vás pravděpodobně především kukuřice) vánočku neuděláte. Zkuste si tedy sehnat pravou pšeničnou mouku, bez příměsí jiných obilovin. Vím, bude to asi těžké, obchodník vám zajisté potvrdí, že prodává tu pravou pšeničnou, ale asi to nebude pravda, protože chce především prodat. Také nevím, jaké používáte kvasnice, ale tady to bude jednodušší, protože i ze "sušeného droždí", jak se u nás tento produkt nazývá, se peče celkem dobře. Také píšete, že nemáte "domácí pekárnu", to však vůbec není žádná tragedie. Kynuté těsto se dá zadělat i obyčejnou vařečkou (viz skvělé buchty mojí babičky), ale dnes žádná hospodyňka nemá tolik času, trpělivosti a vlastně ani síly hodinu nebo dvě sedět s mísou na klíně a kutat do těsta. Předpokládám však, že budete mít na výběr jiné kuchyňské pomocníky, neznám sice výrobní značky tam u vás, ale pro srovnání si vygůglete "Ruční šlehač Bosch 400W". Je to jednoduché zařízení do ruky, šlehací metly snadno vyrobí litá těsta nebo piškot a hnětací háky zadělají kynuté těsto jako nic. A když seženete tu pšeničnou mouku (ideálně polohrubou, ale i z hladké to jde), máte vyhráno. Pak jednoduše: 1 hrnek (1/4litru) mléka asi 3 dkg českých kvasnic, (sušených cca 5 gramů), 2 hrnky mouky, cca 15 dkg cukru ,10 dkg másla a trochu soli, 1 vejce + 2 žloutky. Z koření používám skořici, citr.kůru, badyán, vanilku. Můžete dát loupané a nasekané mandle a rozinky namočené v rumu. Do mísy dejte vlažné (ne horké) mléko, lžičku mouky, lžičku cukru a nasypte kvasnice. Až se na nich začnou dělat puchýřky, přidejte ostatní mouku a cukr, vejce a žloutky. Zapojte mechanizaci a háky udělají většinu těžké práce za vás. Míchejte tak dlouho, až z těsta v míse bude jakási měkká koule, konzistence asi jako modelovací hmota, která se nelepí k míse. Pro případ mějte připravenou trošku mléka a mouky, ale nepřehánět s přidáváním. Aby těsto nelepilo nedocílíte přidáváním mouky, ale důkladným mícháním. Může to trvat i několik desítek minut, tak nezoufejte a vydržte. Teď to těsto dejte někam na teplé místo a počkejte asi hodinku, mělo by zdvojnásobit objem. Nebojte, na máslo jsem nezapomněla, to přijde do těsta po prvním kynutí. Znovu tedy nasaďte háky a zapracujte po kouskách změklé máslo (ne rozpuštěné). Dejte znovu kynout, zase nejméně hodinu, podle toho, jak máte doma teplo. Ideální je, když těsto před druhým kynutím přendáte do jiné mísy, kterou vytřete trochu olejem. S takto připraveným těstem se pak dobře pracuje, nelepí, dají se tvořit různé tvary, od obyčejného mazance, po všelijaké pletýnky atd. Pokud se vám však těsto nepovede a bude stále lepit nebo se různě roztékat, není to vaše vina, ale je to tou pšeničnou moukou, která asi bude z části kukuřičná. Ani teď však nezoufejte. Pořiďte si formu na vánočku nebo jinou a upečte to ve formě. Jo, a ještě něco, celé tohle množství v celku by se mělo péct asi hodinu, nejdříve na 220 stupňů, po 10 minutách stáhnout troubu na 150 a zvolna dopéct. Pokud na povrchu moc hnědne, přikryjte to hliníkovou fólií nebo pečícím papírem. Tak hodně úspěchů a nenechte se odradit počátečním neúspěchem. Přeji krásné Vánoce na druhou stranu zeměkoule.
Camilla:-K

Zobrazit 5 starších odpovědí

Chuť skvělá, jen těsto bylo na můj vkus moc řídké.

Barbora: Já nevím, měla jsem ho akorát, ale pravda je, že každý rok se mi povede jinak :-)

Spíš jde přesně o to, že z vykynutého těsta z pekárny se vypracuje bochánek a ten by se měl nechat ještě nakynout na plechu, pak by neměl prasknout, jinak třeba na chleba nebo rohlíky dávám na 500 g mouky 1/2 kostky droždí, ale na tohle mastnější těsto taky dávám celou. Takže kdo ví, asi to může být i kvalitou mouky, já používám předměřickou, s takovými těmi tesco value a spol nemám dobré zkušenosti:-). Ale bude to vždycky asi souhrn několika nepříznivých faktorů, jak říkal pan Werich: "Elementálové jsou nakloněni počínání našemu", a někdy holt asi nejsou:-D

nařezává se kvůli symbolu "kříže", souvisí to s velikonocemi:-), a většinou praská, když je málo vykynutý nebo když dáte moc droždí:-)

Jana Remkova: já to dělám též v pekárně s jednou kostkou droždí a pak vždy křížek nastřihnu nůžkami,né nožem a je to super;-):yes: bochánky vždy řádně rukama vypracuji,jakmile je tam vzduch,tak popraská!!!!To je moje zkušenost!!!Samozřejmě,že je nastřihuji až když je vytvaruji a mám už je na plechu,vyložený pečícím papírem;-)

Zobrazit starší odpověď

Je jich tu tolik, že vůbec nevím, který vybrat. Tak Jana R. je určitě jistota. ))) Nikdy jsem nepochopila, proč se nahoře má naříznout, když většinou stejně někde praskne. Takže to dělat nebudu a ikdyž Velikonoce neslavím, synovi mazanec upeču. :-):yes:

Pajaja: :-D No, já to naříznutí taky nerada dělám. Nikdy mi nepraskal a vloni mi praskly všechny. Nevím, čím to je..nekvaalitní moukou? Těžko říct.

Zobrazit starší odpověď

Vidíte a já prostě plynu na chuť nikdy nepřišla, v minulém bytě jsem měla taky kombinaci a dnes jsem ráda jen za elektriku. Asi je to o zvyku.

hosta:já to taky dělala;-):yes::yes:měla jsem léta jen plynový sporák a toužila jsem po kombinovaném;-);-)teď už je to jiná,konečně už pár let mám kombinovaný;-):-D

EvaŠedivá: takhle to dělávala moje maminka - současně s plechem dávala na dno staré plynové trouby studenou střešní tašku, která spodní teplo trochu pohltila ;-)

EvaŠedivá 5. 3. 2016 17:08
ajakaja:Já mám taky plynový sporák starý a kombinuji co se dá a spodek připaluji tak se jen zeptám kde máte tu tašku?Díky:-//

:-);-):-8:-K

evik_svistik::-D:-D to už tak někdy je, no :-D

Pekla jsem dnes na zítřejší Velikonoce, akorát jsem stihla půlku spořádat :-8 je to dobrota, zbytek jsem musela schovat na snídani... :-)

ivulinka: Ivi, mi taky většinou praskne, ale jinak je skvělý. Děkuji za foto :-);-)

JITKA : Roztopené;-)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
mazanec, mazanec recept, velikonocni mazanec, recept na mazanec, recept mazanec, velikonoční mazanec recept, proč praská mazanec, bochánek penny, recept na velikonoční mazanec, pleteny mazanec, proč praskne mazanec, mazanec recepty, jednoduchý mazanec, penny příští týden, prasklý mazanec, recept na mazance, mazance, recepty na mazanec, proč praskají mazance, proč vánočka praskne

Suroviny:
droždí čerstvé, mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, máslo, mléko, rozinky, mandle, sůl, kůra citronová, anýz, rum, vejce, mléko

Přidat fotografie receptu