Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buši červená řepa

Hodnocení receptu je 4,6 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: Dle mn.řepy a způsobu úpravy.

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 125 kJ /
986 kcal
Bílkoviny19,50 g
Tuky3,00 g
Vláknina25,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,69 g
Sůl31,50 g
Sacharidy207,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jsou většinou čisté a tak je dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselím kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale není vůbec nutné. Krok 2: Uvedeme do varu a vaříme cca 30 - 40 minut. Zkusíme vyndáním jedné z největších z várky a rozřízneme. Vše ucítíme. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená. Krok 3: Vodu sliji a bulvy postupně oloupu a zároveň krájím na mnou požadované kousky. Někdo protlačuje a dělá takové čtverečky, Němci a Rakušané drtí atd. Já mám rád takové kousky, které cítím když koušu. Krok 4: Dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa (já používám poslední dobou Bio ocet z Rakouska, kdy ho kupuji v nádobách na 4 litry a je 5%, ale náš je taky dobrý). Krok 5: Dám anýz a fenykl a přidám sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavím a dám protiplísňový přípravek. Už nevařím. Řepu už mám naskládanou do sklenic, tak do 4/5, a tak to zaliji vroucím nálevem. Zakvedlám, aby vyšel vzduch. Krok 6: Utáhnu víčko a obrátím na utěrku, kde to chladne. Asi za 2 hodiny to mohu obrátit zpět. Nadepíšu víčka a uložím. Dá se to jíst již asi tak za 5-7 dnů.

Zveřejněno 30. 3. 2010

Poznámka autora Vaclav Fronek

Dělá se se zelím, křenem, pepřem, bobkovým listem. Kompot, ale i za syrova jako salát. Je to supr zelenina a neuvěřitelně zdravá. Je nutné u někoho překonat odpor k tomu zajímavému aróma. Po dojedení kompotu, není-li šťáva zkalena nějakými zbytky, je vynikající s citrónem a ledem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buši červená řepa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/08mN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buši červená řepa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/08mN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Vašíku,velký dík,myslela jsem,že to je tak,ale to víš,chtěla jsem mít jistotu od autora;-)vypapá to fakt svěle,hnedle se do toho pustím:-)

Tak vidíš REBEKO. Jednou blbbneš a blbneš pořád. Člověk se má držet ustáleného a já jako technik nechytračít a psát 1 litr , nebo 1 dcl, nebo ml = mililitry, které se používají nejvíce , stejně jako g = gramy . 1 kg= 1000 g 1 dkg 10g. Já dnes všechno i mléko vodu atd. vážím .

Těm variantám A a B jsem rozumněla:-)ale pořád si myslím,že tam je-nebo není-chybka:-?:-!Přece,jak píšeš,0,4dcl se rovná 4 centilitrům a to by bylo málo,ne:-?Nechtěl jsi napsat 0,4litru..;-)já jenom,ať něco nezvrtám,řepu totiž zbožňuju:-pdíky a nezlob se,že furt otravuju:-K

Vracím se ještě k těm octům a množství. U nás se vždy používal náš běžnej ocet, který je 8% (kvasný, z lihu a pálenek a ovoce), Někdy si nese svou typickou chuť, trochu drsnou apod.
Jedenkrát jse narazil v jednom obchodě v Rakousku na ocet, a jak musím hned něco ochutnat,také proto,že cene nebyla až tak veliká a zamlouval se mi i 5.litrový kanistřík.Po ochutnání jsme zjistili, že je , abych to moc nepřehnal, velice chutný a hodí se do salátů a u nás zvláště na salám s cibulí nebo tlačenku, nebo sulc. Protože jsem tam jezdil velice často i služebně, tak jsem ho začal vozit pravidelně, A jak jsem ukecanej, tak jsem ocet chválil kde komu a každý chtěl ochutnat. Já nejsem hamoun a tak každému ten litřík naliL ALE ĎASA.Kdo ochutnal a chtěl ho stále a já vozil víc a víc, až do doby než jsem šel do důchodu. Dnes mi vozí jámoš a jeho paní si ze mne dělá legraci, že se snad v octu koupu. TO je minulost i přítomnost. Ocet je pouze 5% - málo agresivní a jak říkám - LAHODNÝ. Na salám, tlačenku , sulc apod. se nemusí ředit a pusu vám nekroutí. Smůla je pouze v tom, že ani v Rakousku není ve všech obchodech kmání, někdy dojde a tak vozím náhradní téměř stejný. Ten prvý je ŽLUTÁ NÁLEPKA ten druhý je ZELENÁ VINĚTA. Jsou v demižónech na 5.litů. Když ho uvidíte, budete li ho tam někde vidět, KUPTE - nebudete litovat.Obr. bude v DISKUZI.

Rebelko-Recept doopraven , aby byl přehlednější a zejtra se ještě vrátím a dovysvětlím.Opravdu mohl vypadat zmateně. Promiň. Václav

Děláme taky takto a je hlavně skvělé, že se nemusí sterilovat, takže vitamínky hezky zůstanou, kde mají být ;-):-p:yes:

;-):-O:-p:-p:yes::yes:vyzkoušíme u nás:yes:

Dělám podobně, to nemá chybu.Dobře popsaný recept.;-)Řepu máme rádi:-p+8:yes::yes:

Tento recept také chválím, posílám 7. bodík:yes: a přidávám se k Vinstrovi, že chemii do domácího zavařování ne.:-// Já kromě křenu přidávám do každé skleničky ještě stroužek česneku a ještě se mi nestalo, že by se něco zkazilo. A jestli můžu přidat svoji jednu radu, opravdu vyzkoušenou, tak okurky i zeleninu zalévám horkým nálevem nebo vodou a zavařuji vždy 5 minut při 100 stupních. Poradila mi to kamarádka ze Znojma, která má okurky krásně křupavé, pro kamarádky ze Slovenska chrumkavé,;-) po vyndání je dáváme víčky dolů a tak je máme do rána a spokojenost sama.

Dělám stejnou s anýzem a fenyklem mohu potvrdit je výborná přípravek proti kvašení nedávám, ale řepa by měla být v nálevu potopená.Jo ještě k ní přidávám kousek křenu aď to má říz...:yes:

Vašku,prosím tě..dívala jsem se znovu a pořádně..toho octu a vody:0,4deci:-?ne 0,4litru:-?Se picnu..tak a jsem v .......:-D

Řepu máme rádi:-p:yes::yes:+5

Presne ako písala Rebeka-tiež som sa prvý krát dozvedela presné pomery a postup,repu pestujem a už dlho zaváram,ale ten nálev sa mi nezdal moc dobrý:-//Raz doniesol výbornú repu jeden známy,ale tiež mi nevedel povedať presne koľko tam dal cukru,octu..atd.Vašku,ukladám a vyskúšam:yes:Len ja som repu vždy aj sterilizovala...keď je tam ten prípravok proti kvaseniu,asi sa nemusí:-))

Vašku :yes::yes::yes: - řepu miluju, ale bohužel jsem doma sama. +;-)

:yes::-K

Vašku, excelentní postup;-):yes::yes:

Já děkuji za prvotřídně napsaný postup,konečně poprvé jsem se dověděla,jak dlouho vařit a vůbec:-)ukládám,vyrážím koupit ingredience a dám se do toho;-)ještě jednou díky:-Ka bodeček je tam:yes:

Tématické fráze:
kompot z červené řepy, zavařování červené řepy, červená řepa kompot, červená řepa s fenyklem, zavařování červené řepy s fenyklem, druhy červené řepy, červená řepa s anýzem, kompot cervena repa, červená řepa zavařování, kompot z repy, recept na kompot z červené řepy, kompot s červené řepy, červená řepa recepty zavařování, červená řepa druhy, kompot z červené řepy recept, recept na zavarovani repy, červená řepa zavařujeme, zavařování červené řepy s anýzem, červena řepa kompot recept, červená řepa

Suroviny:
řepa červená, ocet, voda, sůl, cukr, anýz, fenykl, konzervační přípravek proti kvašení, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu