Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka - žmolenka - posypka atd.

Drobenka na koláči je tou správnou tečkou, bez které by koláč nebyl to pravé. Zlatá křupavá vrstva vonící máslem, která skvěle chuťově vyváží kyselejší ovoce. Pojďte se s námi podívat, jak se dělá.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

množství na velký plech

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 152 kJ /
1 470 kcal
Bílkoviny16,56 g
Tuky67,20 g
Vláknina4,80 g
Cholesterol 204 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy197,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vše smícháme dohromady ručně nebo mixerem. Krok 2: Pokud chceme mít drobenku bleskově hotovou, tuk rozehřejeme, vlijeme do cukru s moukou a lehce promícháme. Krok 3: Takto připravená drobenka se ale po upečení na moučníku více drobí a opadává. Krok 4: Každá kuchařka má svůj recept na drobenku, někdo preferuje mouku hrubou, někdo polohrubou, někdo dokonce hladkou. Krok 5: Někdo dává cukr hrubší, někdo cukr moučkový. Krok 6: Ale tuk by měl být vždy co nejlepší, velmi ovlivní celkovou chuť moučníku. Krok 7: I váhové poměry bývají různé, většinou se mouky dává tolik, kolik váží dohromady tuk a cukr. Krok 8: Velmi také záleží na tom, na co drobenku použijeme. Krok 9: Pokud posypáváme na koláči ovoce, které pustí šťávu, můžeme udělat drobenku s menším obsahem tuku. Krok 10: Pokud ji použijeme např. na loupáčky, měla by být mastnější, aby lépe na hladkém pečivu držela.

Zveřejněno 16. 5. 2010

Poznámka autorky Hella

Někdy můžeme pro změnu do drobenky přimíchat trochu kokosové moučky nebo ořechů, velmi dobrou chuť udělá přidaný skořicový cukr. Velmi zajímavé chuti docílíme, když drobenku nakonec zalijeme např. rumovým karamelem (http://www.toprecepty.cz/recept/4833-rebarborovy-k...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drobenka - žmolenka - posypka atd.

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/99RY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drobenka - žmolenka - posypka atd.

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/99RY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

casino: Tento pripad, bych asi resila mouckovym cukrem, na horky kolacek. Drobenka bez masla, je k nicemu.;-)

"Drobenka - žmolenka - posýpka"
Ráno mě chytla mlsná na tento, u nás zhusta frekventovaný, koláč s černým rybízem (z mrazáku): https://www.labuznik.cz/recept/kolac-lehky-jako-pi...
Leč, bylo zatěžko čekat na změknutí másla z mrazáku, tak jsem zkusil posypku z páně premiérova oleje...
Možná vlivem absence v másle obsažených bílkovin se stalo, že tak jak jsem tu hmotu na koláč nanesl (přes řídké síto), tak zůstala sypká a bledá i po upečení 8-(
No, nerad bych předčil Járu C. vulgo mistra slepých uliček:-D ale nenapadne někoho, co příště zkusit přidat do OLEJOVÉ drobenky-žmolenky-posýpky, že aby se po upečení nedrobila, nežmolila a z koláče nesypala? :-K

Gabriela: Děkuji, velmi mě to potěšilo!

Gabriela 8. 8. 2012 17:24
:yes::-)):-K:-p rada navstevuji vase stranky mate to moc hezke

S vanilkovým cukrem:-p

Jednoduché a mooc dobré:-p;-);-):-K:-K

Já dělám posypku z dětské krupice a ještě na plechu to potom pokapu rumem, někdy uberu krupice a přidám jemně mletý kokos, taky dobrýýýýý

:yes: utíkám to zkusit:-))

:yes::-):-K:yes:

Hella:-K zde netřeba komentáře:-K;-):yes:6.bodík vše prokáže:-K

A čím je jí na koláči víc, tím je to lepší-alespoň u nás to tak funguje;-)Hello 5.bod:yes:

Posýpku už dělám dlouho, ale ty komentáře zde jsou k nezaplacení:-! Novinka i pro mě.Super;-):-K:yes:

Moc hezké :yes: Já dělám drobenku taky z hrubé mouky, ale jiný poměr - 100 g mouky a 70 g másla a 70 g cukru. Zrovna včera jsem pekla taky rebarborový:-)+:yes:

jasně že jde přidat ledasco-např.ořechy,skořici atd:yes:

Holky Super:-K, že jste začali dávat tyto rady do této kategorie:yes:, co já bych za to dala, když jsem začínala a mamka byla daleko:-)

Zrovna jsem dělala rebarborový koláč s žmolenkou. Já dělám z polohr. mouky a moje maminka z hladké mouky. Máte to krásné.:-p

jůůů,to je bezva,vypadá to jako čerstvě nastrouhaná cihla-sýr...+1:yes::-K:yes:

Já přidávám někdy vanilkový puding a někdo dává kakao, je to potom takové čokoládové.

Hella:yes:

Tématické fráze:
drobenka, žmolenka, posýpka, posypka na koláč, zmolenka recept, posýpka na koláče, zmolenka na kolac, jak se dělá drobenka, jak se dela posypka, posypka recept, drobenka recept, jak se dělá žmolenka, nejlepší drobenka, posypka na kolac recept, recept na zmolenku, drobenka z másla, recept na posypku, posípka, posypka na buchtu, posypka na koláče recept

Suroviny:
máslo, cukr krupice, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu