Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešná marcipánová hmota - v DP

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 548 kJ /
3 238 kcal
Bílkoviny75,10 g
Tuky36,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 150 mg
Sodík 879 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy652,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosijeme odvážené množství cukru a mléka, promícháme a přesypeme do pekárny. Přidáme med, sirup, aroma a vodu a pekárnu pustíme na program mísení těsta bez předehřívání - každá pekárna má jinak, u mé je to program 7 - Těsto, kde nechávám také mísit a kynout kynutá těsta určená na pečení mimo pekárnu... Krok 2: Program necháme běžet cca 10min., občas seškrábneme špachtlí hmotu přilepenou na stěnách. Po 10min. máme hmotu promísenou do základní konzistence, vyndáme na pracovní desku a ještě prohněteme (namočené ruce). Krok 3: Poté si ruce pomažeme tukem a prohněteme naposledy - tuk dá hmotě trochu lesku, nevypadá tak "unaveně a šedě" :) Poté již zpracováváme jako u jiných receptů - obarvení, vyválení na potažení dortu či tvoření ozdob a figurek.

Zveřejněno 12. 12. 2010

Poznámka autorky isindy

Před pár měsíci jsem začala s pečením dortů a stále jsem "rvala" a hnětla v ruce, což je docela fuška, hlavně zkraje je to docela namáhavé, lepí se vše a je poměrně nepořádek....časem jsem na různých stránkách narazila na usnadnění pomocí pekárny a musím velmi pochválit - je to rychlé, čisté a bezbolestné :)

S vodou opatrně, raději postupně přidávat než to přehnat a pak zahušťovat :)

hmota vychází z receptu Hanahcotton, Haničko díky :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešná marcipánová hmota - v DP

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lpv7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešná marcipánová hmota - v DP

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lpv7

Komentáře (87)

Filipova: pořadně vypracovat a pak to bude dobré

LucieK92: ne

isindy: Děkuji moc za odpověď! :-):-)

LucieK92: ne, jen 100% ztuzeny tuk,jako je iva, omega. Ne sádlo.

Zdravím, chtěla bych se zeptat, dá se přidat místo tuku máslo? :-) Děkuji moc!:-K

Strašně moooc děkuji za skvělý recept. Úžasně se s ním pracuje a to už jsem vyzkoušela tady jo receptů a každý musela upravovat. Tenhle Váš je špica a všem doporučuji.:-*

Děkuji moc již po 3tí jsem používala vaše recepty na korpus dort i fondán :) nyní jsem přidala i fotku aspoň trochu povedeného Díla :D :yes::yes::yes:

Můžu místo javorového sirupu použít rýžový sirup? :)
A jak dlouho cca "hnětat" v ruce když nemám pekárnu? Případně lze to hodit do robota? :-(

Míša: "Můžu místo javorového sirupu použít rýžový sirup?"
Můžete:yes:
Do pravého marcipánu používám glukózový (pšeničný, kukuřičný, rýžový) sirup, nebo i med :-)

Zobrazit starší odpověď

isindy:dekuji za radu tuk zkusim pouzit priste moc dekuju :-):yes:

Filipova: nikdy marcipán nepodsypávám, vyvaluji na gumové podložce a nelepí se. Nebojte se jej zpracovat bez podsypání, tou trochou tuku, co do něj zapracujete, dosáhnete i nelepivé konzistence :-)

Zkusila jsem poprve tento marcipan a super:yes:.Prvne se mi lamal nesel rozvalet :-( kousek po kousku jsem pridavala vodu a super.Druhy poks parada.Je potreba trefit konzistenci.Nadherne se rozvalel,krasne jde modelovat.Barvim prask.barvickama a ok. :-)
Jen se chci zeptat,kdyz rozvaluju,tak podsypavam mouck.cukrem a zustavaj mi na nem pak mapy cukru co stim?? Vypada to nehezky :-S
Dekuju za tento recept :-K :yes::yes::yes:

Vyzkoušela jsem ho a je perfektní, byla jsem nadšená, krásně se s ním pracuje;-) Používala jsem na potahování dortů a supr.Díky moc za skvělý recept:-))

Dělala jsem marcipán na dort přesně podle tohoto receptu a jsem nadšená, jak krásně se hmota zpracovala(nemám pekárnu takže ručně) a je výborná a pěkně tvárná:yes::yes::yes::-)

Včera jsem pekla dort velice narychlo a jelikož jsem neměla čas objednat potahové hmoty, ma které jsem zvyklá, tak jsem si koupila marcipán balený v obchodě..Do rána se mi marcipán na dortu úplně roztekl..:-(;-(Rozhodla jsem se vyzkoušet Váš recept, seškrábala jsem rozteklý marcipán a díky bohu mi ten Váš zachránil celý dort. Pekrfektní!

Díky moc za recept,používám,když je třeba potahová hmota ;-)

janatka: :yes::yes::-) dík za foto, hezky jste si hrály :-)

katule: omlouvám se, že reaguji až nyní, nějak mi váš dotaz unikl... hmota vydrží v lednici klidně měsíc, před zpracováním zase nahřejte krátce v MW (20-30vteřin) a propracujte do vláčnosti. Pokud uděláte postavičky týden předem, tak ztvrdnou, ozdoby dělané 1-2 dny dopředu jsou sice tvrdší, ale zuby nelámou :-)

Tak nějak jsem tomu nemohla uvěřit,že by se to dalo i DP uhníst.Byla jsem mile překvapená,konečně se mi to povedlo,tak jak jsem chtěla.Krásně se s ní pracovalo.Nevím jestli jsi měla stejné množství,ale u nás to ochutnáváním ztratila na váze,děcka chodily a uždibovaly.;-Jeden den jsem vyzkoušela rozválet a zbytek šel do lednice na druhý den.Nechala jsem povolit přes noc a propracovala jsem to,aby se dala válet a krásně jsme si s dcerou pohrály.:-K:yes:Určitě budu dělat i nadále,vůbec to nic není!!!!!!

Dobrý den,
chci se zeptat jak doho vydrží udělaný.... mužu si ho nachystat třeba týden před pečením? a Postavičky jak zaschnou dají se pak sníst jako -marcipánové růžičky nebo to stvrdne na kámen. Mám v plánu ho vyzkoušet nemám pekárnu ale hntací robot předpokládám stejný výsledek. Děkuji

Natálie: nejsem ted doma a z hlavy objem netuším, ale forma má průměr cca 24cm, výšku asi 8cm.

dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli steto vaší davky potahnu cely jeden dort velikosti formy 1,5l. předem děkuji za odpověď na nataliestrnadova@seznam.cz

Nikola S.K.: zdravím...opravdu stojí tolik

Nikola S.K. 3. 12. 2013 14:15
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Nikdy jsem nepoužila sušené mléko ani jsem nevěděla, jak to vypadá.Našla jsem ho v Kauflandu za víc jak 80kč myslím že zrovna 400g. Myslela jsem, že je to levnější:-( kupujete někdo levnější, nebo to opravdu stojí tolik.
Děkuji Nikola S.K.:-K

Niky: můžete, je to jen o Vaší chuti....:-)

Můžu místo mandlového aroma použít rumové aroma?:-?:-?

vynikajici recept,skvele se s nim pracovalo a to jsem delala potazeny dort poprve.a vyborny je ten typ se ztuzenym tukem,s nim se s tim pracovalo uplne samo.opravdu diky, takhle mela dcera k druhym narozeninam hezky dort.:-)):yes::yes:

Ahojda,tak jsem vyzkoušela marcipan podle tohoto receptu.. Vse tak jak je popsano,ale silene se mi lepi:-(,tak naprosto nevim v cem je chyba.... Dala jsem to trochu dohromady:-D a na chvili chladit tak uvidim co z toho budu mit pote...Protoze jinak si absolutne nevim rady :-( nu coz,nebojim se experimentu,tak kdby tenhle nebyl dobry na potazeni,pouziju na ozdoby a neco holt zustane k snedku:-p a udelam novy ;-) (respektive se o to pokusim :-)))

lenka: tak to jsem ráda, že se zadařilo;-) není na tom opravdu nic složitého :-)yes:

Ahoj,já antitalent na pečení:-S jsem z hrůzou šla do vaší hmoty.A výsledek ,no sama sem nestačila valit oči SUPER:yes:.když sem své dortové dílo všem ukázala koukali nějak takto:-O.Takže když jsem to zmákla já zmákne to každej.Nadšení naší 13 leté slečny z dortu je neskutečné:-)):-D.Díky vám všem Lenka:-K

macminka: ne, nemá se lepit...musí být jak modelína....

isindy: děkuji, ještě se chci zeptat, zda směs má vždy jakoby "lepit" díky :-)

macminka: zřejmě větší mnžství vody...i půllžička navíc způsobí kalamitu :-) je otřeba zahustit další směsí cukru a mléka v poměru 2:1, zapracovat do směsi

Tak jsem vyzkoušela recept, chutná perfektně, ale jaksi mi to teče. Poradíte čím to napravit? Děkuji :-)

tooli: to jsem ráda :-)

Ahoj, dnes jsem vyzkoušela váš marcipán, místo v pekárně, kterou nemám jsem se do toho pustila ručně. Musím říct, že jsem se u toho docela zapotila, ale dopadlo to navýbornou. Odteď už jen váš recept.

ahoj, děkuji za skvělí recept, udělala jsem si ji den předem, jelikož byla jako kánem :-O tak jsem ji dala na chviklu do mikrovlnky, takle krasne se mi dort a figurky jeste nedělali :-K máte za mě :yes::yes::yes:

Ahoj. Včera jsem dělala také poprvé marcipán. Míchala jsem ručním hnětačem, nic moc. Pak jsem to dala do robotu a řikala jsem si ,at to dopadne jak chce. A super . Během 5 minut bylo umichané. Jenže jsem tam přidala o 3 kapky vice vody ,aby to bylo lepší a ejhle ,mela jsem o vic jak půl hodiny větši práci ,abych to dala dohromad, bylo to řídké. Jsem zvedavá co mi z toho pujde dělat . Ted jdu zkusit svoje prvni kytky. Zkusim si namáčet ruce a po kouskach obarvit a nějak prohnist. Tak uvidím . Marcela

kveta28: díky :-)

:yes: Opravdu super recept ještě lepší jak kupované

Chci se zeptat kolik gramu ma jiz udelana hmota? Dekuji

super recept :-)

Aduš: pokud chcete jen jednu barvu na celý potah, tak můžete, jen je třeba si promyslet, jak moc sytou batrvu chcete...těžko se to v suché a sypké podobě odhaduje.

Chtěla jsem se zeptat jestli do DP se dá přidat i práškové barvivo aby měl marzipán jinou barvu ?

Dooga: Vašku, ty jsi machr....dík za vyzkoušení, ten dort nemá chybu ;-):yes:

Dooga:dort se ti krásně povedl:yes::yes::yes:

Tak jsem se dokopal k jejímu vyzkoušení. No výsledek - PARÁDA. Příprava téměř bez práce - pekárna maká za mě. A chuťově výborná. mohu doporučit.:yes: Přidám i foto.;-)

isindy:si milá a ešte raz dakujem :-)

mia2404:na první pokus super práce...:yes: hmotu je potřeba opravdu důkladně propracovat, nechávám ji pak v igelitu ještě chvíli rozležet, znovu propracuji...pokud s ní pak nepracuji hned, je třeba ji zahřát lehce v MWT a mokrýma rukama opět prohníst...a pokud s ní pracuji, je mimo igelit vždy jen kus, se kterým pracuji, ostatní přikryté....držím palce na další pokus :yes:

srettka: dakujem za radu , uvidím piatok ešte raz vyskúšam :-)

mia2404:nemela jsi jej vic zaschlej? vysychanim ztraci pruznost. je treba si jej nahrat v mikrovlne a namastit ruce. me to zlobi, kdyz to prave rychleji vysycha. nedelam sice s mlecnym marcikem, ale hmoty jsou si vice mene podobne.

isindy:pridám sem fotku vidiet tam ako sa mi láme marcipán ,robila som prvý krát možno že som niekde urobila chybu neviem

mia2404: nechápu kde na spodku :-( marcipán je potřeba po základním promísení v DP pořádně hrohníst ještě rukama a pak je vláčný a pružný a nic se neláme :-/

Skúšala som marcipánovú hmotu , všetko sa podarilo len na spodku torty sa mi začal lámat marcipán ;-(, neviete mi poradit prosííím

memulina: to jsem velmi ráda, děkuji :-K

dlouho hledám nějaky recept na marcipán a tenhle mě vážně zaujal. Vzhledem k tomu, že mám DP, zkusila jsem a musím říct, že jsem byla příjemně překvapená výsledkem. Prostě se to povedlo! :yes:

Martina: to mě moc těší, díky za komentář :-):-K

Včera jsem recept vyzkoušela a marcipán je výborný.. :yes:;-) takže můžu jen doporučit. Byl to můj první marcipán co jsem kdy dělala a povedl se na jedničku. ;-)

gurtlerova: dobrý večer, vzhledem k tomu, že celá dávka hmoty je na celý dort i s ozdobami, je většinou potřeba více barev...navíc těžko odhadnete potřebu barvy a její sytosti...takže rozhodně nedoporučuji :-)

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jestli se hmota nedá obarvit už při přidávání přísad, protože to dobarvování potom mi teda moc nejde :(, jsou tam jakoby fleky, ruce mám, s prominutím, barevný jak dobytek ;-(, to bych měla tedy asi stejně.. jak to děláte?? Pekárnu nemám..skrz rukavice nic moc a stejně to nehtama prorvu..:-( děkuji za radu..

dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho mi takto připravený marcipán vydrží? Díky moc:-K

PavlinaK.: je mi líto, že se ti to nevyvedlo :-(, rozhodně bylo moc vody...zřejmě máš hlubší lžíce než používám já a ono v tomto případě i malinké množství udělá velkou změnu. Zahustění jen cukrem není myslím dostačující, chce to poměr 2:1 cukr a sušené mléko. Pokud by ses odhodlala k 2.pokusu, zkus dát třeba jen 6 lžič pro začátek, přidat se může vždycky...:-K

nedávno se mi stalo něco podobného, pod malým proudem vody jsem lžíce naplnila vodou "do kopečka", prostě moc plné, ne jen rovné...a i ta malá změna znamenala mazlavou řídkou hmotu....chce to prostě vyzkoušet a s vodou raději postupně a opatrně

Rozhodla jsem se udělat tuto hmotu a jsem z ní úplně hotová. Vše dělám dle receptu, ale těsto je řídké a strašně lepkavé ... už sem přidala další skoro půl kila cukru, ale pořád žádná změna. Už nevím co s tím...asi to budu muset vyhodit ;-(;-(;-(;-(;-(

Kája: hmotu válečkem vyválíš a optrně přeneseš buď oběma rukama nebo přes váleček na dort, popotahováním a postupným urovnáváním vytvaruješ a pak uhladíš - existují profi hladítka, ale stačí na to třeba rovná cukrářská stěrka na krém...dělám to přes čistý pečicí papír...těžko popsat, určitě lépe vidět, třeba na youtube budou nějaká videa...:-) prasklinu nevyhladíš, tu musíš zamaskovat nějakou ozdobou :-)

Chtěla bych se zeptat, když se potáhne marcipánová hmota na dort a chci ji vyhladit, nebo pokud praskne, čím se vyhladí, nějakým válečkem? Jak docílíte krásně nataženého marcipánového těsta na dortový korpus?:-?www.toprecepty.cz

Lída : šlehač bych nepoužívala, raději tedy od základu růčo-fůčo :-) sesypat do mísy, přidat med a aroma a vodu postupně zapracovávat...bude se to zpočátku drolit, tak lepit...ale vydržet :-)chce to hňahňat a hňahňat :-):-)

Recept perfekt - ale já nemám pekárnu. Můžu na promísení směsi použít šlehač a zbytek dodělat růčo-fůčo? Chci udělat vnoučatům narozeninový dort trochu jiný, než jsou zvyklé.

magdalenko, nemáš zač děkovat :-K - dort se ti povedl nádherně :yes:

Chcela by som poďakovať autorke za tento recept, ale hlavne za všetky rady, ktoré mi poskytla pri výrobe falošného marcipánu. Bez jej rád by som to asi nezvládla. ĎAKUJEM!

Děkuji za odpověď,příště tedy zkusím s tím tukem.Ale je fajn, když se může práce přenechat strojům.

Salatko, já dávám jen 2 lžíce medu a 8 lžic vody do pekárny, zprvu je to opravdu sypké, ale 10 min na základní prohnětení stačí. Mám pekárnu z Tesca, nějaký no-name, žádná výkonná potvora, ale utáhne to v pohodě...když pak dám na vál, je to tuhé, to ano, pak už jen namáčet ruce a hňácat a hňácat....odhaduji, že tak zapracuji ještě tak 2 lžíce vody (odhadem) - aby se to lépe dělalo, tak rozdělím na 1/3 a hnětu postupně 3 kusy, nakonec promačkám dohromady...a ten tuk tomu dá také tu vláčnost - chuťově není vůbec cítit...hmota se mi nelepí ani neláme. Je jak modelína. Pokud nezpracujete hned na dort, tak samozřejmě trochu ztuhne - tak stačí nahřát a mokrýma rukama zase zpracovat.
ale hlavně, že se nakonec povedlo a chutnalo ;-) časem to určitě vychytáte....:yes:

Dobrý den,recept jsem vyzkoušela. Když se to ze začátku v pekárně míchalo, nechtěla sem věřit, že se to promísí do požadované hmoty. Ale během těch 10min. se to opravdu promísilo. Jen jsem to musela po těch 10min. vypnout, protože to pekárna nemohla utáhnout (Domo B-3650) Hmotu jsem chtěla prohníst v rukách, ale byla hrozně tuhá. Musel se do toho pustit manžel. Dala jsem asi 6 lžic kukuřično-ječného sirupu a 8 lžic vody. Nepoužívala jsem tuk, ale vodu, aby se těsto nelepilo na ruce, při hnětení na vále. Myslíte, že proto byla hmota tolik tuhá? Myslíte, že bych mohla přidat více vody při mísení v pekárně? Hmota při následném válení rychle tuhla a musela jsem si ji nahřívat v mikrovlnné troubě. Při tvarování v ohybech praskala. Finální potažený dort a aplikace na něm se, ale zdařila a sklidila obdiv jak oku, tak jazýčku. Děkuji za rady.

magdalenko, žádný stres, kdyby cokoli, jsem na skype nebo taky...piš, poradím, co budu umět ;-) a neboj se toho, nic to není....je to vlastně hraní si jako ve školce s modelínou ;-);-)

Ďakujem ti pekne, neviem, ako to dopadne, budem v strese...tak to vidím na jednoduché zdobenie...

magdalenko, nerozpustím, jen ho nechám změknout a postupně si na ruce napatlám kousek a zapracuji, když tu hmotu po vyndání z pekárny ještě dodělávám...tak 1/2 padne na první zpracování, zbytek když potom zapracovávám barvy :-)

Prosím, hore v surovinách uvádzaš - 1 cm plátek stuženého tuku.
Celý 1 cm plátok rozpustíš, s tým si natieraš ruky, spotrebuješ všetko? Alebo? Ďakujem!

Tématické fráze:
marcipánová hmota, marcipánová hmota recept, marcipanová hmota na dorty, recept na marcipánovou hmotu, čím lepit marcipán, jak vyrobit marcipánovou hmotu doma, marcipánové figurky, marcipánová modelína, domácí marcipánová hmota, marcipánové těsto recept, marcipánová hmota na dort, marcipánové těsto, recept na marcipán z domácí pekárny, jak lepit marcipán, marcipánová hmota recept jednoduchy, marcipán z pekárny, jak udělat malinké marcipánové růžičky, čím lepit marcipánové ozdoby, marcipánové figurky postup, marcipánová hmota v pekárně

Suroviny:
cukr moučkový, mléko sušené polotučné, med, sirup javorový, mandlové aroma, voda, tuk ztužený

Přidat fotografie receptu