Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olejový korpus na dort

Ozdobou každé oslavy je rozhodně dort. Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, který se vám vždy povede. Díky oleji bude i dostatečně vláčný. Recept může působit složitě, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby ho zvládl i začátečník.

Hodnocení receptu je 5,0 (76×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 481 kJ /
2 983 kcal
Bílkoviny54,72 g
Tuky142,24 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 642 mg
Sůl2,76 g
Sacharidy368,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Krok 2: Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šleháme, dokud se nerozpustí). Krok 3: Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespodu překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budeme míchat příliš razantně, vyženeme ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne. Krok 4: Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máme olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Krok 5: Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175 °C. Krok 6: Teplotu ztlumíme na 150 °C a pečeme cca 40 min. Krok 7: Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto. Pokud ne, tak vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min odpočinout. Krok 8: Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

TIP: Dorty - nejčastější otázky a odpovědi

Zveřejněno 7. 1. 2011

Poznámka autorky isindy

Když jsem začínala s dorty, řešila jsem korpus, který by nebyl piškotový (připadají mi příliš suché a dusivé), ale obsahoval olej a postupně jsem se dopracovala k tomuto poměru surovin. Možná se bude někomu hodit :)

Průměr formy je 24 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8nD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N8nD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (100)

Skvělý recept, děkuji 😀

Snad nejlepší korpus🤩🤩🤩

Posílám fotku a pochvalu. Dortík byl moc dobrý.<3:-K

Miluju ho <3

Ze tří vajíček se mi upekl obří korpus, který jsem chtěla na ovocný dort, krém + želatina s ovocem. Teď to musím proříznout a udělat další krém! Překvapení, a to jsem pekla ve formě průměru 26 cm. Myslela jsem, že to bude, jen malý nízký korpusík, tůhle!:-O

UnholyKetty: Někde děláš chybu u zkoušení špejličkou. Píchni do středu a jestli je to jen kapku vlhké přidej pár minut. A nebo, když se neooděluje od formy u krajů, aspoň na 75% kruhu, tak taky přidej pár minut. Na 150 stupňů se jen tak rychle nespálí. Střed není propečený a propadá se, to je normální. Není třeba se spoléhat na termostat u trouby, možná teplota pečení na 150 ti, produkuje ve skutečnosti 135 stupňů. Zkus to, v tom by byl čert, kdyby to nepomohlo. Nebo zkus dát teplotu na 160 stupňů a pak posledních 5 minut už hlídej ! Tipuji, že je v tom trouba.

Tento korpus je výborný a vždy ho ráda peču na dorty pro kamarádky k narozeninám. Jen vždy po vytažení z trouby se mi ve středu trochu propadne ;-( co dělám prosím špatně? Sníh mám vždy krásně tuhý a žloutkovou směs taky pěkně vyšlehanou bez krystalků cukru.

Udělal jsem chybu, sice mám 26 cm formu na dort, tak jsem myslela, že zvládne korpus na dort ze 6 vajíček. Chyba, leze mi ven :-D, tak se to nafouklo, že mu ani větší forma nestačí. Tohle je boží recept.;-)

winklerka: Vyzkoušela jsi špejlí,jestli je hotovo?:-O

Dala jsem mouky 150 a 50 ořechů a chutná moc dobře

Nejlepší dortový korpus. Jiný už nedělám. Dělám často do malé formy jen z poloviční dávky. A kombinuji s ovocem a krémem ze zakysané smetany. Milujeme to <3

isindy: Tento recept není jenom výborný, ale úplně blbuvzdorný ! Cokoliv se vám nezdaří u přípravy, na to se vybodněte, dejte do formy, upečte a uvidíte! Mě se totálně rozpadl sníh, vždycky dávám do šlehání cukr, dnes jsem zapomněla, ze sněhu zbylo pár vloček a vodička, dále jsem zapoměla kolik jsem dala lžic oleje a vody,/ vyrušila mě polovička s nějakým nesmyslem/ pak jsem 5 minut přemýšlela, že to vyhodím a udělám znovu....;-( Patlála - matlála , dala jsem to do formy , jen z hecu, zuřivě vhodila do trouby, že to vyhodím až potom! :-// A vono se z toho upekl krásný korpus! :-K No, totok ! ;-)

konečně jsem se dostala k tomu ho vyzkoušet. Chuťově mi prijde skvělý :) po přečteni komentařů jsem chvilku váhala jestli ho mam pect v jedne nobo ve dvou formach. Mam prumer 20cm, nakonec jsem ho pekla v jedné. Vyskočil neuvěřitelně překonal veškeré moje očekávání, klidne jsem ho mohla pect ve dvou formách. a po upečení nespadnul. Přesně jsem dodržela recept a šlahala v robotu a kazdou lzici vody i oleje poradne zašlehala a snih vmichala take podle navodu a velmi opatrně.

Kvalita!:yes: Super recept. Bez chybyčky. :yes: Už se chladí . Pro Isindy : Tentokrát jsem překlápěla a vmíchala sníh dle receptu. ;-) Vajíčka jsem měla jen z obchodu. Teď v půl sedmé jsem nakrojila dortík!:-O No, ale ten dlouho nevydrží!<3<3<3

Za mě nejlepší korpus! :-8 Zkoušela jsem i jiný korpusy na dorty, ale tenhle je prostě :yes: , sice mi nikdy nevyběhne úplně vysoko, většinou peču 2 korpusy na dort, ale nedá se chuťově srovnat s jinýma.

Vždy sáhnu po tomto receptu na dortík a pokaždé se povede.:-K

Skvělý recept. Dceři (13 let)se povedl upéct a to byl její první korpus na dort, který pekla. :-):-)

Tak právě peču...jsem zvědavá...foto přidám...:yes::-)

Naprosto luxusni, prvni klasicky korpus ktery pri peceni zustal pekne rovny, zadne boule uprostred. Na chut super, nic sucheho :yes:

Tak jsem těsto dala do trouby a už teď vypadá luxusně, budu dělat i kakovou variantu na proložení potahovaného dortu.
Myslím, že receptík je báječnej :-). Foto vložím až bude hotovo :-).
Pohodové pečení! :yes::yes:

Vypadá opravdu moc dobře. Jdu do něj :-) Jen potřebuji udělat korpus na plech, myslíte že mám udělat dvě dávky a nebo to nabude? :-)

tento korpus peču již léta a je to pravda je nejlepší. Zkoušela jsem i jiné a vždy jsem se vrátila k tomuto. Do dortové formy o průměru 25 cm a lze 2x proříznout.je výborný

jak tady čtu ty komentáře mám chuť to jít hned vyzkoušet :yes::-8;-)

musím říct že korpus nejlepší co jsem kdy pekla minule jsem ho pekla a dala do toho kakao a rozlámanou čokošku a musím říct vynikající...<3:-*:-K:-K:-8:-8:-8:-8:-8:-):-*

Chtěla bych se zeptat jak je vysoký? V cm?

Elena : je na výšku formy - prokrojit lze 1-2x

Zobrazit starší odpověď

Teď se peče váš kakaový korpus a tento je již i vychladlý. Myslím, že se povedl, aspoň vzhledově, výborně se s těstem pracovalo. Už se těším na kakaový a až to prostřídám a kloučkům je nazdobím na narozeniny. :-K:yes:

tak jsem dnes také vyzkoušela korpus na narozeninový dort pro dceru a musím říct, že se povedl na jedničku. Dělala jsem ho přesně podle instrukcí a povedl se. Určitě ho zařadím mezi oblíbené :-))recepty. Moc děkuji za recept.

Iveta Pojmonová 9. 11. 2015 13:55
Korpus jsem dnes pekla už asi po páté, ještě nikdy mi zatím nenaběhl tolik co Vám, ale to nevadí. Po naplnění krémem a potažení marcipánem je úplně dostačující. Piškot je moc dobrý a hlavně není suchý. Díky za recept:-K

Skvělý recept. Plnila jsem formu s průměrem 26cm a dort krásně vyběhl, nemusela jsem seřezávat vršek a hlavně byl vynikající i třetí den od upečení. Děkuji.

:-):yes:

Děkuji za výborný recept! Skvělý korpus :-) Krásně vyběhl a je chuťově výýýborný.

winklerka: netuším, ráda bych pomohla... já raději dávám ještě korpus chladnout vzhůru nohama - viz můj komentář vloženo: 25.06.2011 13:15:14...a pod ním píše Jahoda...

Tak to se mi ještě nestalo. Korpus mi při pečení v troubě div neutekl z formy, jak naběhl :-D, ale po upečení totálně spadl a je to placka. :-( Upozorňuju, že jsem dělala všechno dle receptu a nechala vychladnout v zavřené troubě, takže jsem na něj ani nešáhla. Evidentně jsem něco udělala špatně, ale nemám tušení co. ;-(

Korpus je skvělý! Jiný už nechci! Vyměnila jsem za 3 PL mouky 3PL kakaa...prostě nejlepší korpus, který jsem dělala!:-K:yes:

Právě jsem vytáhla korpus z trouby, povedl se, přesně jako na obrázku, akorát je trošku nižší, což mi nevadí. Doba pečení, stupně, postup receptu, vše sedí, pokud se toho držíte nemáte co zkazit. Dávám velkou 1. :-)

Ahoj peču dnes poprvé svůj první dort, těsto zatím vypadalo v pohodě a jednoduchý rychlý postup. Dám vědět, jak se povede :-)

Super mamce moc dort chutnal :-):-):-):-):-)

ja už fakt nevim co dělám špatně dřív mi korpusy šly,teď at zkusím jakýkoliv nevyběhne mi i když to dělám podle postupu a mám z toho spíš koláč než dort hruza....:-(

skvělý:yes::-p

děkuji :-K jsem ráda, že korpus udělal službu tolika kuchařkám :-):yes:

Konecne!!!!skvely piskot :-)

Konečně něco co mi nespadlo :) je super, přesně jako na obrázku :-K:-K

Dle přesného postupu supééér :-):yes:

Dnes poprvé dělám dort. První korpus dle jiného receptu se nepovedl, podle tohoto podrobného-hl.informace o barvě a o vmíchání těst, je dort krásný, žádná placka!! Moc děkuji!!:-)

jsem ráda, korpus našel své příznivce :-) díky všem za komentáře :-K

Dnes jsem dort pekla a je skvělý!
Ivanko díky:yes:

Super! Moc děkuji za recept. Dopadlo to výborně :) Teď mám v troubě kakaový, tak doufám, že dopadne taky skvělé :-K

Tak jsem vyzkousela pres velikonoce ikdyz mi trochu spadnul tak musim rict ze byl vybornej rozrizla jsem ho, dala napln a udelala tohodle kralicka( fotky prilozeny) tak musim rict ze byl vybornej budu se priste vic snazit aby mi nespadl;-)

Irrena: tak to mám radost, že se stále daří a chutná :-):-K

Dneska peču potřetí, přesně podle návodu;-)

bubutop: To, co jsi vytvořila, to je šílený, ty jsi jakási čarodějka,to ani nebudu zkoušet:-O:-O:-O;-);-)

Zuzka:Ahoj záleží na vmíchání bílků,nesmíš zněj vyhnat vzduch jinak těsto spadne,takže ze spoda nahoru kroužívímy pohyby a po troškách a pomaličku,uvidíš jaká to pak bude změna,neboj to půjde chce to párkrát odzkoušet ;-):-)

Dobrý den, korpus jsem pekla dvakrát a pokaždé mi spadl:-( Poradí mi někdo čím to může být? Při druhém pečení jsem korpus nechávala zchladnout v otevřené troubě lehce povystrčený, myslela jsem totiž, že u toho prvního to bylo teplotním "šokem" - vyndáním z trouby ven na venkovní resp.domácí teplotu. Ale taky spadl. Dělala jsem vše dle receptu - ingredience, postup...Resp. mouka je lehce jemnější než česká polohrubá, ale není úplně hladká (žiju mimo ČR). Mám plynovou troubu, kde se teplota špatně hlídá, ale myslím, že těch 150st. bylo dodrženo (mám teploměr). Troubu jsem v průběhu pečení neotevírala. Má s padáním korpusů někdo zkušenost a poradíte, jak tomu předejít? děkuji!

Právě jsem ho dopekla. Krásně vyběhnul:yes:. Děkuju za super recept!!:-K

Katka: možná bych ti spíš doporučila korpus, který je v podobných...http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej..., pokud uděláš zádklad světlý bez kakaa v(nahradit moukou), polovinu dáš péct a pak přidáš kakao a trochu prášku do pečiva...neměl by být problém...

Bibinka:ano,přesně tak to myslím..ale aby mi to pak vůbec vylezlo a jak to dám na sebe,aby to nebylo moc malé

Katka:Máš Katko na mysli, jako, že by jsi upekla z jedné celé dávky 2 korpusy:-?tak tomu já rozumím a to by šlo určitě-budou nižší a asi je dáš na sebe, jeden bude světlej a druhej tmavej.

DOBRÝD DEN,BUDU PÉCT DORT POPRVÉ A CHCI SE ZEPTAT,ZDA MŮŽU DO FORMY DÁT JEN PŮL PŘIPRAVENÉ SMĚSI A DÁT PÉCT A DO DRUHÉ POL.DÁT KAKAO .ABY SE MI NESTALO,ŽE KORPUS NEVYBĚHNE..DĚKUJI KAČA

Supeer ! určitě musím vyzkoušet vypadá dobře :)) :yes: :yes: :yes: :-)

Krásně se mi pracovalo s korpusem při rozkrajování,nadýchaný,vláčný a vůbec nebyl suchý!!Použila pařížský krém,byla to mňamina,že se po něm rychle zaprášilo.Pekla jsem včera za vysvědčení pro děti!!!;-):-KDíky moc.

misza: no sláva ;-):yes::-D děkuji, jsem ráda, že se povedlo ;-)

Ivčo, konečně se mi ten korpus povedl:-)) Díky za recept. Ochutnám ho až zítra, ale bodíka ti dávám už dnes;-):yes:

Právě jsem upekla, ale začala jsem od šlehání bílků s cukrem a vodou, zašlehala žloutky, olej a nakonec mouku s práškem a vyšlo to super:yes:

Bublais: peču už léta a vždycky mám korpusy pěkně vysoké a to s nima ani takhle v rukavičkách nezacházím, koukněte ke mě do profilu, mám tam odkaz na mé stránky o pečení dortů a piškoty jsou tam pochopitelně napsané taky:-K:yes:

Oběma velké díky!! :-K

Bublais: omlouvám se za pozdní reakci...nebyla jsem tu...nedávno jsem někde četla, že je dobré otočit i s formou vzhůru nohama a nechat pomalu chladnout na mřížce...ale jak píše spagetka - dobré je i nechat pomalu chladnout v pootevřené troubě....držím palce:yes:

spagetka: děkuji za kvalifikovaný zástup ;-):-K:-D

Bublais: já vždycky moučníky nechávám vychladnout ve vypnuté a otevřené troubě. Hlavně ale velice opatrně vyndávat, necukat s formou a nepokládat prudce ven. I při pečení, pokud kontroluješ barvu, otvírat dvířka velice jemně a hlavně vždy až po určité době zapečení, aby se to prudce nezchladilo.;-)

Tak jo, jdu do něho..Syn bude mít za tři týdny narozeniny..Jen kdybych neměla zakletou troubu, nebo ruce, protože mi v životě nic nevyběhlo....;-(;-(;-( Ivčo myslíš vyndat z trouby a otočit na nějakou mřížku,nebo nechat chladnout v troubě? Fakt se bojím, že to nevyběhne:(

Lenka: i já si myslím, že to bylo buď nedopečením nebo prudkým zchlazením...těsto s práškem do pečiva vždy trochu "spadne", nedávno jsem se dočetla fígl: vyndat, otočit i s formou na mřížku vzhůru nohama a nechat pomalu chladnout ve formě - docela to funguje:-)

Lenka: Lenko, já myslím, že nebyl uprostřed pořádně upečený. Nejlepší zkusit špejlí a když je na ní syrové těsto, honem zavřít a dopéct.

tak jsem to udělala podle receptu,korpus v trobě krásně nabyl,byl až po vrch formy,ale jak jsem troubu vypla,musela jsem odběhnout k mimču a nechala troubu pootevřenou a piškot spadl;-(,bylo to tím otevřením nebo proč???

Michal: tak to budu moc ráda, těším se na email ;-)

Pokud bude zájem tak pošlu i odkaz na mé stránky a mohu dát i nějaké recepty. Nejsem profík , jsem jen člověk co k tomu přišel jako slepý k houslím. :-)

Michale, ahojky...to je pro mě velká pocta, děkuji :-K
doporučuji i http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej..., ten dělám ještě častěji....:yes:

Ahojky , super korpus , začal jsem ho dělat i v naší cukrárně , nákladově super , pěkně nadýchaný. Moc díky. Michal

Lidunko, to jsem ráda :yes: a zkus i ten kakaový, ten je ještě lepší ;-)
a díky za boďase ;-)

Dělám ho dnes po druhé a je úžasný:-K Krásně vyběhl, tak se mi to ještě u žádného korpusu nepodařilo:-D¸Bodík letí:yes:

Právě dopečeno, ale takhle jako tvůj nevypadá, mám ho nějaký nízký:-(No uvidím jak bude chutnat.Bodík dávám:yes:Teď ještě ozdobit, o bude horor:-D

Právě dopečeno, vypadá dobře:yes:, aly myslela jsem že bude vyšší;-)

Irrenko:-), pokud světlý korpus, tak tento, ale většinou dělám kakaový, ten se třeba u http://www.toprecepty.cz/recept/16696-dort-batman/, těch 5 vajec dávám na korpus 25cm, vyběhne na výšku formy, tj cca 7cm, navíc krém a ovoce dovnitř, takže celkem je dort vysoký asi 9-10cm :-)

Korpus:yes:Isahu tenhle děláš na ta tvá umělecká díla:-?:-?
Určitě vyzkouším;-)

:yes:bod za nááááááádherný korpus
a prosba o návrat Ambiente...chybí nám Tvé skvělé recepty,a také lidský přístup

To se bude hodit:yes::yes:

Ten je nádherný.... :-K +1

Korpus jako z pohádky :-O + :yes:. Také se přimlouvám za návrat Ambiente, Vaše recepty byly perfektní :yes::yes::yes:.

Ivi, ten korpus i postup je bezvadný. Také občas dělám piškot s olejem, je vláčnější.:yes:+7

a ještě tři hrsti mletých vlašáků a miluju tě :-D:-D

Isu moc hezký korpus nááádherně vysoký;-)+6 bodík ode mne:-K
Ambiente je škoda že jsi odešel a smazal recepty sháněla jsem tě tady:-8

Ambiente a co se vlatně stalo ?
Isahu jako vždy +5 :yes: ;-):-p:-p
určitě uložím

A davam bodika za korpus,ukladam pokud budu delat dort:-K

Tématické fráze:
korpus na dort, dortovy korpus, nejlepší recept na dortový korpus, recepty na korpusy dortové vysoké, korpus na dorty recepty, nejlepší korpus na dort, olejový piškot, korpus na dort recept, nejlepší dortový korpus, recepty na nejlepší dortové korpusy, dort korpus, světlý korpus na dort, nejlepší korpusy na dorty, dortove korpusy, korpus na dort s olejem, kakaový olejový korpus na dort, dortový korpus s olejem, těsto na dort, korpus dort, recept na dortový korpus

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, vejce, prášek do pečiva, olej, voda, sůl, olej, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu