Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené brambory - "svobodné"

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Greneia Greneia

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 1

Podle chuti a potřeby

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 180 kJ /
5 779 kcal
Bílkoviny254,33 g
Tuky312,07 g
Vláknina97,20 g
Cholesterol 660 mg
Sodík 6,38 g
Sůl15,48 g
Sacharidy460,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve nakrájejte špek a cibuli na drobnější kostičky, stroužek česneku nakrájejte na plátky, kuřecí prsíčka na cca 1-2 cm velké kostičky. Krok 2: Pokud chcete použít trochu oleje, tak můžete, ještě doporučuji použít půl lžíce vepřového sádla (nejlépe z masny, ne z obchoďáku) a dejte restovat slaninku. Než začne hnědnout, přidejte cibuli a česnek, orestujte a přidejte kuřecí, trošku osolte. Až bude mít kuřecí hnědé strany, mělo by být propečené, pak vypněte a nechte stát na plotně. Krok 3: Nachystejte si hlubší pekáč. Nakrájejte brambory ve slupce na max. půl cm kolečka a klaďte na vymaštěný pekáč, cca dvě vrstvy, pak poklaďte anglickou slaninou. Přidejte další vrstvu brambor a na vrch směs z pánvičky, poté další vrstvy brambor. Krok 4: V míse smíchejte mléko, špetku soli, pepř, 1 polévkovou lžíci pažitky a slisovaný zbytek česneku, co vám zbyl. Podle hloubky pekáče přidejte do mísy vodu (můžete použít čistě jen mléko, nebo přidat smetanu). Polijte touto směsí pekáč, směs by měla být viditelná, ale brambory by neměly být úplně celé potopené. Poté na to přidejte pár kousků anglické slaniny, přikryjte alobalem a dejte do trouby, kterou nastavte na 280 °C. Krok 5: Brambory do sebe nasají směs a zároveň se tak povaří. Zhruba po 20 minutách vyzkoušejte, jestli jsou měkké, sundejte alobal, snižte teplotu na 250 °C a propečte nahoře slaninku i brambory. Krok 6: Podle chuti můžete přidat před koncem i Eidam plátky.

Zveřejněno 8. 1. 2011

Poznámka autorky Greneia

Tyhle brambory miluje celá moje rodina, svobodné jsou proto, protože si můžete s nimi tzv. hrát, přidat do nich co chcete, to co máte rádi. Někdy přidávám k restovanému masu i mraženou zeleninu. Můžete zaměnit kuřecí za vepřové a nebo tam nedát žádné a je to vhodné i pro vegetariány. Když ke konci pečení přidáte plátečky nivy, nebo sýr, bude to opět něco jiného. Fotku přidám, jak to bude na talíři. :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečené brambory - "svobodné"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/49DV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečené brambory - "svobodné"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/49DV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Terezko, vidím fotečky. Chutnalo?

Tak mne napadlo, že jsem je už dlouho nedělala;-) Zajímavé v tom jídle je to mléko a taky kuřecí maso. Já je většinou dělám, když se mi nechce přemýšlet:-)), tyhle jsou hodně vylepšné a jsem ráda, že jsem si je našla, Andreo;-)

Tématické fráze:
gratinované brambory podle dity p., zapecene brambory, brambory dita, vegetarianske zapecene brambory, kuřecí prsíčka recepty, zapečené brambory vegetariánské, zapečene brambory pro vegetariany, neloupané brambory, zapákané brambory, zapecene vegetarianske brambory, vegetarianske brambory zapecene, francouzské brambory podle dity p, vegetarianske zapékané brambory, zapečené brambory recepty, brambora dita, zapekane brambory vegetarianske, dita p. zapečené brambory, recepty z brambor, vesela panvicka, dita p recepty francouzské brambory

Suroviny:
brambory, špek, prsa kuřecí, slanina anglická, česnek, cibule, mléko, voda, olej, pepř mletý, sůl, pažitka

Přidat fotografie receptu