Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Sezóna šťavnatých třešní je v plném proudu a před nejedním z nás stojí otázka, jak celou úrodu zužitkovat. Jedním z nejoblíbenějších postupů je kompot. My si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit pomocí horkovzdušné trouby.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min doba přípravy závisí na množství ovoce

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, doba přípravy závisí na množství ovoce)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 021 kJ /
1 200 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy300,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Třešně zbavíme stopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně omytých sklenic a připravíme sladký nálev, kterým budeme třešně zalévat. Krok 2: Nálev: na 1 l vody dáme 300 g cukru a svaříme. Třešně zalijeme horkým nálevem, sklenicím pečlivě otřeme hrdla a uzavřeme víčkem a zavaříme. Krok 3: Pozor! Tento způsob zavařování je pouze pro sklenice s víčky na závit! Krok 4: Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250 °C. Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm. Na plech dáváme skleničky tak, aby se nedotýkaly, a zavařujeme. Krok 5: Skleničky od Kunovjanky - na plech se jich vejde 8 ks, zavařujeme je 8 minut na 250 °C se zapnutým horkým vzduchem. Velké "klasické" sklenice - na plech se jich vejde 6 ks a zavařujeme je 10-12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme horkou vodu. Krok 6: Všechny zavařené sklenice potom obrátíme do druhého dne víčkem dolů.

TIP: Jak uvařit třešňový džem

Zveřejněno 3. 5. 2008

Poznámka autorky jitule

Pokud budete zavařovat takto okurky, tak se nelekejte, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Do druhého dne dojdou a budou po otevření úžasně křupavé.

http://jitulciny-recepty.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yLz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yLz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Klidně můžete takto zavařovat i se sklenicemi na omnia víčka, nemusí být jen šroubovací. Mám vyzkoušeno.

Ludmila Marková Čejková 28. 7. 2015 10:42
Ahoju mě bude premiéra zavařování v troubě.MJám nový sporák a tak to jdu skusit.ve starém dobrém plynovém sporáku jsem zavařovala normálné ale tady ještě ne.Tak budu zvědavá,držte mi pěsti jinak to bude lítat z okna a to by byloí skoro na silnici.Tak se mějte lída čejda

Pavla: nedávám do vyhřáté trouby, začínám od nuly, ale jelikož už vím, za kolik minut se mi trouba na danou teplotu zahřeje, o to déle si nastavím minutku. Už se mi totiž stalo, že mi sklenice v horké troubě rupla, ve studené a pozvolna zahřívané nikdy.
Ale na horkovzduch nezavařuju, jen na oba ohřevy, ventilátoru je podle mne na toto škoda. Utěrku na dno dávám vždy a sklenice se nesmějí vzájemně dotýkat.

Moncik:Kompoty vždycky do vyhřáté trouby.:yes:

Tááák...dnes premiéra při zavařování v troubě. Mám třešně - sklenice 3 kunovjanky a 2 sklenice 0,7. Jsem zvědavá jaké budou. Z těch menších mi tekl nálev, tak nevím jestli není vadna??? Nebo jsem moc nalila nálevu? Stalo se to někomu? Jsem začátečník. Jinak mám dalších 7 sklenic 0,7 - ale to jsem zavařila klasicky - dle rady tchýně :-) Tu troubu jsem ale chtěla zkusit.:yes: Tak se těším na další zavařeninky :-p:-p:-p:-*:yes:

P.S.Sterilizace končí na 70 C.Pokud jsou potraviny tvrdší,jde už o vaření.Nutno odzkoušet a zvolit delší dobu.Hlavně to nepéct.Je nutné přizpůsobit teplotu zavařování jako v zavařovacím hrnci,jako by jsi to dělala ve vodě.Ahoj.Nehledej v tom problémy!Musíš hlavně měřit teplotu potraviny.Jde vlastně o pasterizaci,která se dělá u mléka,vína atd.

Václav Mašek 12. 10. 2013 16:20
Návodů je mnoho,ale žádný správný.Sklenice dejte klidně dnem vzhůru,podlijte 1 cm vody,horkovzdušku nastavte tak na 130 C,jednu sklenici nechte odšroubovanou(kterou nakonec víčkem zavřete)a zapíchněte do ní nějaký teploměr.Až teplota dosáhne 70-75 C,jste hotovi.Vyzkoušeno.Ahoj.Venda:-p

Tak v pračce se zavařuje úplně nejlépe (ovšem ne v automatické), ale trouba je také dobrá. Každopádně to je rychlejší než v hrnci na vařiči - jsou malé.

spagetka:To je svatá pravda. Víčka vždycky pořádně vysuším a moje tchýně je ještě každé vytírá vodkou nebo slivovicí, aby prý dobře chytla, ale to se mi zdá zbytečné. Loni poprvé za celé roky mi špatně chytla víčka u zavařeného leča, dvě sklenice, ale to poznám hned, když jsou dnem vzhůru do druhého dne.

Moncik:Já tedy vždycky troubu nechávám vyhřát a pak to tam dávám....

emkohacko:A nezapoměla jsi ty sklenice položit na tu utěrku s vodou??? To je velmi důležité. Mě tedy za celý roky co takhle zavařuji se nikdy nestalo, že by mi nějaká vybouchla...

Alena: A to necháte troubu na těch 160 stupnu vyhřát nebo je tam dáte ihned?

emkohacko (neregistrovaný/á) - sklenice se nesmějí dotýkat! Že nechytla víčka není vina receptu, prostě je chyba v tom, že mohla být špatně přitažená, i nakřivo o závit - to se stane ale každé kuchařce aspoň 1 za sezonu, to víčko mohlo být i poškozeno

emkohacko 30. 6. 2011 15:05
Tak jsem právě vyzkoušela, zavařovala jsem třešně na 160stupňů (tak je to v návodu trouby), program horkovzdušné "pečení". Měla jsem 20 skleniček od přesnídávek, jedna mi v troubě vybouchla:-O a další 2 víčka se nechytly, uvidíme zítra, jestli to bude konečný počet, zatím skleničky chladnou. :-?:-?:-?Byla chyba ve skleničkách nebo v délce zavařování:-?:-?:-? Dělala jsem podle návodu k mé troubě: Do předehřáté trouby na 160stupnů, dát dokud se ve sklenicích nezačnou dělat první stoupající bublinky (to trvalo 22minut) a po té zavařovat 10-15 minut. Já nechala jen 6minut, zdálo se mi to už celkově moc:-!

Ahoj zavařuji v horkovzdušné troubě již nějaký rok,loni jsem dělala meruňky a moc se povedly,dávám 6 velkých sklenic na plech bez utěrky a vody,víčka klasická,nebo třeba i lahve s víčky od Majolky®,troubu zapnu na 160 stupńů a od doby kdy se ve sklenici objeví bublinka ,která stoupá stopuji 6 minut ,10 minut už jsou spíš takové blemclé,občas mi některá přetýká ,ale je sklenice je chytlá,dopopručuji neplnit moc plné,te´d se chystám na jablkové přesnídávky,držte palečky.

Letos poprvé také zkouším zavařovat v troubě, zavařovala jsem zatím třešně a meruňky(na obojí jsem dala obyčejná víčka)z 30 sklenic mi nechytla 1(asi špatné víčko):-)

jani, já jsem zavařovala dnes okurky na spodní těleso s ventilátorem, je to speciální program v mojí troubě..a musela jsem nejdřív vyhřát, potom tam dát plech, jinak mi troba ne a ne se vyhřát, spodní těleso pražilo do pekáče a teplota se nerozlila po troubě. Tak jsme vytáhli, počkali až teplota naběhne a zase nandali. Dělali jsme od té doby co jsme strčili do trouby malé sklenice 20 min, velké 25 - obecně - než začly pouštět bublinky, aby se nám okurky neuvařily. Potom na to mokrou utěrku, 15 min, a obrátili dnem dolů aby jsme zjistili jestli tečou - a tři asi z 30 tekly, takže je sdlábíme hned, nechce se mi zavařovat s tím znovu..

Zkoušela jsem zavařovat v horkvzdušné troubě podle návodu, třešně jsem zavařila, ale potýkala jsem se s malým problémem. Ač jsem se snažila sebevíc, nedokázala jsem vyhřát troubu ventilem na 250 stupnů:-S - možná je to troubou. Bylo tam tak 220 - 230 stupnů a třešně bublaly o sto šest a zapráskaly mi zrovna vyčištěnou troubu;-(. A taky nevím, od kdy se počítá doba zavařování. Já to holt musím mít opravdu podrobně. Mohla by jsi to, prosím, upřesnit;-)Dnes zavařuji broskve a raději jsem to dala na běžné vytápění (shora i ze spodu) na 150 stupnů na 1/2 hodiny. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.

Já zavařuju dlouhá léta ledacos. Za celou dobu se mi nestalo, že by se mi něco zkazilo. Zeleninové saláty, které jsou hodně náchylné ke zkažení, jsou vynikající ještě zay pár let, když náhodou, najdu skleničku ve sklepě. Zásadně zavařuji kratší dobu, než je běžné, okurky po vytažení sklenic z hrnce nebo trouby vypadají, že jsem je ještě nezavařoval. Mám napuštěný dřez studenou vodou a flašky po vytažení, okamžitě do této studené vody vkládám. Praskla mi jediná sklenička za celé dlouhé roky. Tento postup má tu výhodu, že se obsah sklenice rychle ochladí a víčko se přicucne ke skleničce a už nepustí. Takové okurky jsou neuvěřitelně křupavé, ale nedají se jíst ještě měsíc. Než dojdou. Ale taky, kdo by jedl právě zavařené okurky, že ano.

Dobrý den,
po zakoupení nového sporáku se sklokeramickou deskou jsem musela opustit používání zavařovacího hrnce. Mám horkovzdušnou troubu ovšem bez možnosti volby jen spodního ohřevu.
Při zavařování se mi osvědčil tento postup.Na hlubší plech naskládat sklenice tak, aby se nedotýkaly. Nalít na plech 2 hrnky vody ( cca 2 cm ). Zapnout troubu na 200 stupňů, po 15 minutách snížit teplotu na 150 stupňů. Po 20 minutách snížit teplotu na 80 stupňů a za 25 minut vytáhnout. Takto se zavařuje v naší rodině od roku 2000 a 99% zavařenin chytne. Je důležité dbát na čistotu sklenic a víček. Sklenice před použitím nechám v troubě vysterilovat (na 150 stup. cca 5 minut). Do vody, ve které vyvařuji víčka přidám trochu Petolu. Sklenice po vytažení z trouby neobracím.

Když zavařujete v troubě meruňky, na jakou teplotu? A jak dlouho? V běžných receptech se píše při 85C na 20-30min, ale to asi neplatí pro zavařování v troubě, co?!

Já také zavařuji v troubě asi 25 let, tehdy nebyly horhovzdušné trouby a je to úplně jedno, stejně jako to, jaká víčka se používají. Na plech dám na 2 prsty vodu, ani žádnou utěrku, to se dělávalo v plynových troubách. Zásadně je horké neobracím na víčko, až když vychladnou. Jinak tak zavařuji úplně všechno, i džemy, ty jen pár minut, ale víc tomu věřím, někdy je mám až do příští sezony, tak pro jistotu.

Monika (neregistrovaný/á) - jednoduše - po vychladnutí sklenic zkus jednak, zda není víčko nepřirozeně vyfouklé a jednak malinko ašetrně pohni víčkem, nesmí se pohnout. Do třetice, i když to je na 1. místě, sklenice vychládají otočené dnem vzhůru, jestliže tam je vyteklá tekutina, je u nějaké sklenice problém. Pak doporučuju vyzkoušet s tím víčkem, ze které sklenice vyteklo, tenhle obsah zkonzumovat. Osobně už znova nezavařuju, podle mě to už nemá žádnou chuť - ale znám lidi, kteří to zavařují znova ...

Ženský jak poznám že je dobře zavařeno? Jsem úplná začátečnice. Díky:-8

Jitko a ten horký vzduch zapnout na spodní ohřev,nebo klasicky? :-//

Jani, zavařovat v pračce :-? To my jsme v pračce akorát myli okurky, ale nezavařovali. :-O

Celý život zavařuji jen v troubě a ne vždy s víčky na šroubování, spíš naopak. Lepší zkušenosti mám s těmi obyčejnými víčky. A zavařuji v troubě všechno-od okurek, po ovoce. Kdysi jsme s holkama zavařovali i v pračce!:-))

Tématické fráze:
zavarovani tresni, jak zavařit třešně, zavařování okurek v troubě, zavařování třešní recept, zavařujeme třešně, zavařené třešně, zavařování broskví v troube, zaváření třešní, recept na zavařování třešní, třešně zavařování, zavarovani dyne v troubě, nálev na zavařování třešní, nálev na třešně, zavařování třešně, recept na zavarene tresne, zavařování v troubě na plechu, zavařování s mikrovlnou troubou - meruňky, jak dlouho se zavařují třešně, nalev na zavaření třesni, zavařování okurek v elektricke troubě

Suroviny:
třešně, voda, cukr

Přidat fotografie receptu