Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

Jedna z možností jak zabránit popraskání sekané je pokrýt ji plátky slaniny, nebo zabalit do vepřové síťky, což je tenoučká, průsvitná, tukovými žilkami prorostlá pobřišnice (nikoli bránice, jak se lidově nazývá, protože bránice je sval).

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 030 kJ /
1 441 kcal
Bílkoviny117,83 g
Tuky100,83 g
Vláknina7,63 g
Cholesterol 656 mg
Sodík 414 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy14,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mleté maso smícháme s vejcem, solí, pepřem, rozetřeným česnekem, špetkou drceného kmínu, podle potřeby přidáme trochu mléka a dobře propracujeme. Krok 2: Blánu rozprostřeme a rozdělíme na 4 díly. Z masa vytvoříme 4 placičky, zabalíme je do bránice a stlačíme do šířky. Při pečení se stáhnou. Krok 3: Naskládáme do pekáčku na nahrubo nakrájenou cibuli, malinko posypeme kmínem, přidáme trošku vody, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby na cca 185 °C. Krok 4: Zhruba po půlhodince odklopíme a dopečeme. Podle potřeby přidáváme horkou vodu a přeléváme výpekem. Krok 5: Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a zelí ve všech úpravách nebo bramborová kaše a zeleninový salát. Chutnají taktéž studené s chlebem. Tuková blána dá tomuto jídlu specifickou chuť a vůni.

TIP: Rozdělení vepřového masa

Zveřejněno 20. 5. 2008

Poznámka autorky Merylas

Tukovou blánu kupuji v menších řeznictvích, nevím, jestli je k dostání někde v marketech. U nás je pro tuto blánu zažitý název - bránice, i když nesprávně.

Místo trouby je možné upéct v remosce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mleté maso v tukové vepřové bláně (bránici, košilce, závoji, necu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Marie Svarcova: Děkuji.:-K A to je škoda, že nelze nikde sehnat, u nás ve městě nemám problém.

:-)<3:yes::yes: recept i foto se mi moc líbí (u nás nelze blánu nikde koupit)

mika59: Děkuji za komentář a foto, taky ji moc ráda používám.:-K

U nás je blána běžně k dostání, a jinak už sekanou nepeču. Je krásně šťavnatá. S dovolením jsem přidala foto.:-K

U nás na Severní Moravě konkrétně v Orlové...minimum v 4 řeznictvích jí mají...bezva věc...zrovna peču 2 šišky....

U nás se nedá vůbec sehnat a to jsem se ptala i u známého řezníka.Soused zabíjel vietnamáky(čuníky),tak mi ji nechal.Nikdy jsem s tím nepracovala.Bylo to dost jemné,ale zvládla jsem to.sekaná byla super a to blána se do toho masíčka úplně zapekla a nikdo nic nepoznal;-),hlavně mladší dcera ta by dělala ofrky,protože si z našich a sousedovic čuníků nic nevezme(děcka si je je hladí a mají je za oblíbené zvířátka tak proto).;-)Už mám vyzkoušenou a tu policejní čalamáduhttp://www.toprecepty.cz/recept/34991-policejni-ca...( cathleen):-pJedna sklenička byla hořká(to ty větší okurky)jinak dobré!!:-)

Lze nahradit tuto blánu něčín jiným ,dosud jsem ji v obchodě neobjevila:-//;-)

Ještě dodám, že jsem tuhle dobrotu podávala s čalamádou http://www.toprecepty.cz/recept/34991-policejni-ca...:-p

cathleen: nic než souhlas a pochvala +bodík 4

Maruško, k tomuhle receptu (měli jsme včera k obědu) mě napadá jen slovo -perfektní- :-)
Perfektně se balilo (práci to žádnou nedá, karbanátky mi přijdou pracnější - blánu jsem normálně nastříhala nůžkama), perfektně to vypadá (krásně kulaté, úhledné balíčky - i oko se "najedlo") a perfektně to chutná.
Za mě - :yes::yes:, přidávám fotky (nevěděla jsem, kterou, tak si ty případně nadbytečné smázni:-8 )

šamanka: Jsem z jiného konce republiky, tak neporadím, kde seženeš:-( U nás ve městě to taky nemají všude, v tom jednom řeznictví to mají i třeba mražené v takových kuličkách. Dá se zmrazit dobře, tak jestli někde seženeš, můžeš vzít i víc a zamrazit;-) Tak snad někde uspěješ:-)

no u nás tomu říkáme závoj..je to uplně jedno jak to kdo jmenuje,,stále jde o tu jednu prorostlou blánu do níž cokoliv zabalíte tak nemá porovnání..akorát tedy nevím taky tady na Příbramsku jsem to u řezníka neviděla a když se ptám kroutí hlavou..tak jestli někdo víte kde poradte.jo dokud jsme měli své čuníky tak to byla pohoda..:-?:-?:-?

magdalenka: Asi to tak bude, já si už fakt nevzpomínám;-):-KKdyž jsem byla dítě, tak naši chovali kde co, i čuníky. Později, co si už pamatuju, tak se dělalo spoustu různých výrobků, tak to vyškvařené vnitřní sádlo šlo do nich. I se švarkama, ty se mlely.

Merylas:kedysi sa lístkové cesto robilo s takým brušným tukom z prasiat. Táto košilka je podobná. A piekli sa z toho aj sladké veci - kremrole, krémeše a iné, alebo slané pagáče. Určite aj vo vašich končinách. Nevytápala sa z nich masť s ostatnou slaninou, vždy extra. Tú jahňaciu košilku si neviem predstaviť, ale nemám dôvod penzionu neveriť.

penzionruze: Tak to si vůbec nedovedu představit:-O Ovlivnilo to nějak chuť těch buchet? Tady na Topkách jsem nedávno v nových receptech něco podobného - sladkého, zahlédla. Já balím jen masové věci.

Merylas::-)naše krkonošské babičky, balily do jehněčí košilky klasické buchty, vydržely poté neuvěřitelně dlouho křehké

penzionruze: Já vím, je to vazivově tuková vepřová blána;-) U nás se ji jinak neřekne, než teda nesprávně - bránice. Zboží je takto popsané i v řeznictví a pod tímto názvem je u nás známá. Ještě nikde jsem neviděla, že by u této blány bylo napsáno - košilka. Ale samozřejmě máš pravdu;-) Asi budu muset recepty s použitím této blány přepsat. podobných diskuzí už tady pár proběhlo;-):-)U nás je to ale opravdu velmi vžitý a zaužívaný název i mezi řezníky.

dovoluji si upozornit, že tuková košilka není bránice, která odděluje srdce a plíce od dutiny břišní a pomáhá svým stahováním a roztahováním plícím dýchat, ale právě čistým vnitřním tukem, který obklopuje celý žaludek.Bránice je sval a ne tuk.

u nás se tomu jednoduše říká blána... Mám čtyři kousky v mražáku. A bránice, i když se ten název používá asi nejčastěji, to opravdu nnení. Tak tenká blanka, a tak křehká, by asi neudržela bušící srdce a pumpující plíce velkého prasete, že? Ale na každý pád je to dobrota...:-)

Evi, ať se jmenuje jak se jmenuje, nic to nemění na tom, že dává jídlu fajný šmak:yes: teda jinak řečeno dobrou chuť:-))

Maruško u nás řezník to prodává taky jako bránici,tak nevím:-))

Evi, děkuji.:-* Jak za pochvalu, tak za přidané fotečky:-K Tak jsem zpětně proletěla komentáře a nevím, jestli bych neměla recept přejmenovat:-)) Ale u nás se opravdu ta tuková blána prodává pod názvem - bránice, odjakživa, co pamatuju.

Maruško dnešní oběd byl vynikající,maso šťavnaté a všem moc chutnalo:-p:-ppřidala jsem pár foteček:yes:+1

dobry den na slovensku sa branici niekde hovori aj sietka a je to ta blana z prasiatka o ktorej sa tolko diskutuje

Merylas, vystihla si to presne. Pozrela som sa do kuchárskej knihy o mäsách a presne tak je to pomenované : sieťka. Ale nemáš sa prečo ospravedlňovať :)))

vybusna, tak já jsem už z toho jelen :-)) U řezníka to prodávají pod názvem bránice :-))

Merylas ale praveze sa nemas preco ospravedlnovat....podla toho co som sa dozvedela na webe o okruzi, tak hadam, ze skutocne sa jedna o okruzie...akurat branica a okruzie su dve rozdielne veci.

vybusna a tejaja, nezbývá mi nic jiného, než se omluvit. Po prvním komentáři vybusne jsem myslela, že se po slovensky jmenuje jinak a holt jsem to nějak popletla.Ruka byla rychlejší než hlava. Omlouvám se. Je to maso v bránici, je to taková jakoby síťka.

Aha, takže tak to je, lenže potom by tam nemalo byť písané o bránici, hneď mi to bolo divné, pretože bránica je sval.

ale aspon ma to prinutilo pozriet co to to okruzie je....
zriasená blana, ktorou sa fixuje črevo k pobrušnici,

Okružie??? Aj po slovensky je to bránica:)))

branicu poznam....ale okruzie pocujem po prvykrat v zivote :o)))))))))

vybusna,po slovensky by to mělo být - okružie.

Bránice se používá většinou vepřová, je to blána oddělující srdce a plíce od dutiny břišní. Je to taková blána prorostlá tukem, používá se nejčastěji právě k balení sekané.Během pečení se z ní vypéká tuk a sekaná je krásně šťavnatá a díky bránici i chutná. :o)

ked ja vonkoncom netusim, ci sa na slovensku predava branica...ani ako to vyzera, ani ako to chuti, ani z akeho zvera to ma byt :o(

Tématické fráze:
sekana v branici, sekaná v necu, grilováni mletého masa, vepřová blána, sekaná v bránici recept, vepřová sítka, mleté maso recepty, vepřová košilka, sekaná pečeně v bránici, sekaná v bláně, pečená sekaná recept, blana z prasete, mlete maso na grilovani, sekaná v košilce, pečená sekaná v bránici, recept na pečenou sekanou, sekaná pečeně recept, pečení branice, recepty z mleteho veproveho masa, sekaná pečená v bránici

Suroviny:
maso vepřové mleté, vejce, česnek, sůl, pepř mletý, mléko, blána tuková vepřová, kmín drcený, cibule

Přidat fotografie receptu