Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Divočák s rozmarýnem

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 125 min

125 min (125 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 056 kJ /
969 kcal
Bílkoviny6,35 g
Tuky94,14 g
Vláknina11,53 g
Cholesterol 62 mg
Sodík 855 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy21,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté maso dost prošpikujeme slaninou, kterou je dobré vzít z mrazáku a také rozpůlenými stroužky česneku. Krok 2: Veškeré koření do masa stejnoměrně - rozumně vetřeme a necháme cca 30 min v chladu odpočinout. Krok 3: V této době nakrájíme cibuli a nastrouháme kořenou zeleninu. Krok 4: Silně rozpálíme na hlubší pánvi sádlo a maso na něm ze všech stran /každou cca 3 min./ opečeme, aby se uzavřelo. Krok 5: Pekáč na kachnu vylejeme trochou oleje a uděláme ze zeleniny lůžko, do kterého položíme orestované maso. Krok 6: Do výpeku v pánvičce nalijeme vodu a rozpustíme Masox, kterým podlijeme maso divočáka v pekáčku. Přidáme rozmarýn. Krok 7: Přikryjeme druhou půlkou pekáčku a dáme do trouby na cca 180°C a pečeme za občasného polévání sosíkem. Je li málo výpeku, přidáme trochu horké vody. Po 1 hod. sundáme horní část a stále podlíváme. Když začíná být maso měkké, přidáme teplotu o 10°C a dopečeme. Po dopečení necháme maso pár minut odpočinout. Krok 8: Nakrájené podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Zveřejněno 28. 3. 2011

Poznámka autora Vaclav Fronek

Osobně bych doporučil i hovězí či telecí z důvodu těžkého schánění masa z divočáka z důvěrohodného zdroje. Také si myslím, že by bylo dobré i bílé zelí, na které jsme u nás na jihu více zvyklí.

Bylo to až překvapivě moc dobré a velmi křehké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Divočák s rozmarýnem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7n01

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Divočák s rozmarýnem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7n01

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Děkuju za info, v souvislostech o jaké jsem nestál. ;-(

Abych pravdu řekl, připadá mi to jako vařené "od stolu" . Profesionál by nedoporučoval hafo pytlíků koření ani nazaměňoval divočáka za telecí. Zejména to, mně příne hodně, ale hodně zavádějící. On ani ten rozmarýn jako dominantní součást názvu a pokrmu mně mě u divokého prasete moc nesedí. Dumat nad bílým a čeveným zelím? Že na jihu Čech je nějaký problém se zelím?;-(

Rajský: pokud můžu, částečně odpovím za autora - Vašek už mezi námi bohužel není:-(
Především to není recept (ani Toprecepty nejsou) věcí profesionálů, ale nadšených amatérů, kteří vaří, jak jsou zvyklí z domu, od stolu. Je už jen na vás, jestli si z receptu něco vezmete či nikoliv ;-)

Viola Dvouleta 29. 3. 2013 14:45
Drahá Ivanko divočák se da sehnat poměrně dobře jen by ste pro to pro mého přítele ňeco malého udělat .Asi víte o čem je řeč prostě vam poslu podrobnosti :-))

Mili Michale je pusobive co tu pisete,ale prosim vas usetrete nas zbytecneho slintani nad vasim obedem dekuji :-!

Právě jsem dostal plec z divočáka tak uz se moc mooc těšim az se pěkne propeče a bude putovat mým žaludkem:-)))):-D:-Dou

jenda kolář 20. 1. 2013 10:56
Podlívám bílým vínem, a dávám hodně rozmarýnu! příloha-šťouchané brambory

stemberkap 16. 9. 2012 12:18
ja třeba kupuji divočaka křiženyho s vietnamcem musi byt o otci proužkaty kdyz ho kupuji od mala cena je bomba za maleho davam 800kč trva tak 4 měsice vykrmeni :-)):-D:-D:-D:-D a je to skvěle masičko :-)))))

anna Kocikova:Divočáka stehno a ořez někdy mívají v Metru !
Doporučuju maso nezměňovat ,když je recept na divočáka! Má specifickou vuni a chuť a žádné jiné masičko se nedá přirovnat.

:-OTak tohle mi nějak uniklo:-8"divočáka"mám už jen jednoho a toho nedám:-DAle jak píše Kadlík,určitě to půjde i z toho odleželého hovězího:yes:Recept se mi líbí:-p+11:yes:

Tak tohle bych si dala vazne, lepe, jak husu, kachnu, bezne k sehnani a k peceni, jejda, kde sehnat maso z divocaka:-K:yes::yes:? moc to vypada dooobre Iva

:-K:yes:

Vendo,krásný recept,divočák také je,brzy vyzkouším:-p:yes::-K+1

Vašku, tak to by si pochutnal můj manžel:yes: ten má rád divočinu všeho druhu:-D:yes: +

Měla jsem dnes na talíři podobné,jen místo divočáka jsem se musela spokojit s prasetem domácím.Nikdy jsem nejedla nic z divočáka,bude to pochoutka!:yes::-p

:-*:yes:

Vašku, divočáka bych si dal, ale asi bych si musel sám ulovit!! Jídlo vypadá perfektně.:-p

:-O Vašíku, nádhera!:yes:Určitě co nejdřív "spáchám", dík za nápad:-D;-)

Bibinko. Čistě náhoda a štěstíčko. Dostala dcerka půl divočáka, tak se se mnou dělí. Sama dělá guláš. To je podle mne škoda. To mohu udělat hovězí, nebo vepřový. A žebra a bok, ještě nevím. Až to uvidím. Tohle je po 30 letech poprvé co jsem takové maso dostal. Dříve ho znám jen z restaurací /když ještě byly zdroje prověřené od vetelináře, bez svalovců/. Vždy na ZVĚŘINOVÉ hody. Dnes se si dám se zapřením něco jen na Zabíječkových hodech.

Vašíku, kde si vzal divočáka:-? Mohli by jsme udělat výměnu za koňské maso, to máš rád;-) Tady jsou myslivci skoupí, a to je jich tu plno a srnčího ani nemluvím. Dávám 3.bodík:yes:

Taky bych si dala divočáka,jedla jsem ho pouze upraveného v restauraci,doma jsem tu možnost zatím neměla:-(,ale chce to tuto kombinaci vyzkoušet snad i s jiným masíčkem.:-p+1:yes:

sliním.... a dobře odleželé hovězí by určitě taky šlo!!! Nádhera!!!

Tématické fráze:
divočák recepty, recepty z divočáka, žebra z divocaka, pečená žebra z divočaka, pečený divočák se zelím, divočák se zelím, pečený divočák žebra na zelenině, žebra z divočáka recepty, guláš z divočáka, recepty divočák, steak z divočáka, žebra z divočáka recept, divočák žebra, plec z divočáka recept, plec z divočáka, jídlo z divočáka, divočák recept, steak z divočáka recept, divočák žebra recepty, jídla z divocaka

Suroviny:
maso, slanina, česnek, sádlo, olej, cibule, mrkev, celer, petrželka kořenová, rozmarýn, masox, ořech muškátový, kmín drcený, koření, koření na vepřové maso, koření na steak, koření gyros

Přidat fotografie receptu