Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veky na chlebíčky originál

Chlebíčky se staly oblíbeným pohoštěním snad na všech oslavách a večírcích či při rodinných setkáních. S tímto receptem můžete připravit i domácí veku, která oslní nejednoho milovníka chlebíčků. Co na ni? To už je jen na vás.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby kynutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 3 kusy

Z 1 kg mouky vyrobíme 5 ks po 300 g nebo 3 ks po 400 g.

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 779 kJ /
4 010 kcal
Bílkoviny121,00 g
Tuky50,40 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,08 g
Sůl15,15 g
Sacharidy751,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto připravíme a necháme kynout v domácí pekárně.
Včas zapneme troubu na 200 °C. Krok 2: Z připraveného těsta odvážíme kousky podle toho, jakou mají mít veky hmotnost po upečení. Takto odvážené kusy těsta stočíme na bochánky, které necháme chvíli nakynout. Pak vezmeme bochánek, obrátíme spodní stranou a údery pravé ruky jej uprostřed prohloubíme. Krok 3: Přehneme zadní stranu dovnitř zase nárazy prohloubíme. Nyní zadní stranu přehneme ještě jednou. Tím z bochánků vznikne váleček těsta, který rozválíme mezi rukama a upravíme na potřebnou délku. Krok 4: Dáme na plechy podélně nebo příčně. Necháme nakynout nejlépe ve vlhkém prostředí, aby vytvarované kusy neměly na sobě kůru. Krok 5: Před pečením ovlažíme vodou, příčně 3x nařízneme. Pečeme v páře, v rozehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Kontrolujeme a individuálně, podle trouby, dopékáme.

TIP: Co udělat ze staré veky: Tipy pro zužitkování

Zveřejněno 30. 10. 2011

Poznámka autora fb.lib

Za Rakouska Uherska se používal obkládaný chléb. První chlebíčky na vece se objevily v Paukertovém lahůdkářství v Praze za 1. republiky. Chlebíčky se obkládaly vybranými lahůdkami, šunkami a zdobily se i pravým kaviárem. Po válce v 50. letech tento český trend zlidověl a začaly se zdobit levnou uzeninou pro nedostatek potravin. Dnes už jsou stovky pomazánek a dělají se chlebíčky nejen klasické, ale i zeleninové, sýrové i z mořských plodů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veky na chlebíčky originál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4YGn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veky na chlebíčky originál

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4YGn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Dotaz na autora. Není tento recept podle ČSN, tedy tak, jak se dříve veky vyráběly v době, kdy se neprodávali na chlebíčky nakrájené směšné krajíčky, ale veky v celku a takové, kde se jeden při mazání neproškrábl až na stůl? :-Q

cathleen: No musím sa priznať, že ja by som tam tiež dala masť :-). Ale v tomto recepte je voda uvedená tak, že aj tak bude cesto treba ohmatkať rukami a podľa konzistencie si to prispôsobiť. Keď robím nejaký Váš recept, a ak mám dobrú múku tak tam vôbec nič prispôsobovať nemusím.

SilviaD, Eja57: přídavkem oleje může být těsto řidší, asi bude třeba při zadělávání těsta ubrat vodu. Spíš bych volila změklé sádlo, to má neutrální chuť a pečivo s ním je výborné, měkké tak akorát.

Ak dáte slnečnicový olej, ktorý je chuťovo neutrálny určite nič nepokazíte.

Enrale: Autor byl na webu koukám ještě v září, tak třeba odpoví. Ono tady není ani příprava těsta....pro začátečníky....Nebo možná odpoví Cat, nejlepší pekařka..
( Já osobně bych použila změklé máslo, všechny suroviny v pokojové teplotě ( resp. polovinu) bych dala do mísy robota, hnětací háky, nízkou rychlost a šla bych třeba vyžehlit:-8...až se mi těsto přestane lepit na mísu a bude na pohmat akorát, tak vyndat háky, přikrýt utěrkou a nechat trochu vykynout - moc bych to nepřeháněla, nechceme peří....- ale já nejsem úplně reprezentativní vzorek, víc štěstí než rozumu :-D)

Nemáte uvedený jaký tuk.

Dobrý den ,omlouvám se že jsem se neozval dříve. Pečení vek, rohlíků, atd dnes je individuální. víte každá trouba peče jinak navíc jsou horkovzdušné konvektomaty. Já peču na 200°C 20 min a pak vidím jak to vypadá, zapnu hořejšek nebo spodek přidám teplotu atd. Na chalupě mám troubu malou a tam na 200°C peču max. 10_15 min. a zas dopékám individuálně. (Nemám troubu horkovzdušnou) :-K Hezké pečení.

Taky se prosím připojuji k dotazu jak dlouho péct a na kolik stupňů. Potřebovala bych je dneska udělat k večeři k vajíčkové pomazánce. ;-)

Dobrý den pane Brusáku mohl by jste zde dopsat alespoň teplotu a čas pečení děkuji :-8

ina:
Je možné že byly málo stočené toto dělá obvykle vzduch ve vece a překynutí nebo okorání pečiva při kynutí nesmutněte příště se to povede :-)

Mohl by mi někdo poradit proč mi veky při pečení v polovině popraskaly? Díky Inahttp://www.toprecepty.cz/recept/23738-veky-na-chle...;-(

Bibinka: Máš je moc hezké a povedené;-):yes:

Díky jsem rád že se daří a že se budete k mím receptům vracet.Moc děkuji dělá mi to radost.:yes::yes::yes:

Františku, těsto je bezvadný a dobře se s ním pracuje-nemusela jsem ani podsypávat;-) Dávám ti fotky a 3.bod:yes:

martinahayek: Při předehřívání trouby dej dospod plechový hrnek nebo kastrůlek s vodou a pečivo vkládej až po vytvoření páry.

Tématické fráze:
pečení veky, recept na veky, veky na chlebíčky, chlebíčková veka recept, recept na peceni veky, pečeme veku, veka na chlebíčky, pečení veka, domácí veka na chlebíčky, pečeme veky, veka na chlebíčky recept, levna veka, jak se peče veka, recepty na veky, kolik váží veka, veka peceni, chlebíčky s kaviárem, chlebíčková veka, jak upéci veku, tmavá veka

Suroviny:
mouka hladká pšeničná, cukr, sůl, tuk, droždí, voda

Přidat fotografie receptu